Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Białe pieczywo nie będzie już tuczyć? Powstaje rewolucyjny przepis
Sylwia  Wamej
Sylwia Wamej 02.05.2024 10:06

Białe pieczywo nie będzie już tuczyć? Powstaje rewolucyjny przepis

Chleb, zdrowie, białe pieczywo
Fot. Shutterstock/ nadia_if

Czy białe pieczywo może być tak samo zdrowe i bogate w wartości odżywcze, jak ciemne? Brytyjscy naukowcy opracowują nowy rodzaj białego chleba. 

Chcą, by nie tylko smakowało tak samo jak pieczywo z klasycznej mąki pszennej, ale było też jednocześnie zdrowe oraz bogate w wartości odżywcze, jak ciemne. Badacze rozpoczęli swój projekt od dość szczegółowej analizy składu chemicznego klasycznej mąki pszennej.

Brytyjscy naukowcy ulepszają biały chleb

Dietetycy nie wypowiadają się o białym pieczywie pochlebnie. Niewykluczone, że wkrótce wszystko się może zmienić, a to za sprawą brytyjskich naukowców,  którzy opracowują koncepcję nowego rodzaju chleba, który ma być tak samo dobry, jak białe pieczywo, ale zdrowszy. 

Jego wartości będą dużo większe, porównywalne z chlebem pełnoziarnistym. Być może niebawem będziemy mogli włączyć do naszej diety białe pieczywo. Jak wyjaśnia BBC, wielu piekarzy do tej pory usiłowało stworzyć zdrowsze pieczywo, przez dodawanie do niego otrębów, natomiast wielu klientów nie było zadowolonych z związku z innym smakiem oraz konsystencją.

2148432245.jpg
Fot. Freepic
Majówka 2024. Za grillowanie w tych miejscach możesz dostać mandat! Ten olejek wygładza zmarszczki lepiej niż drogie kremy, a kosztuje mniej niż 15 zł

Jak wygląda proces tworzenia nowego białego pieczywa?

Jak więc wygląda proces tworzenia nowego, białego pieczywa? Jak wyjaśnia dr Catherine Howarth z Uniwersytetu w Aberystwyth, badacze swój projekt rozpoczęli od szczegółowej analizy składu chemicznego klasycznej mąki pszennej. kolejny krok to dodawanie do niej niewielkich ilości zarodków pszennych, ale też otrębów, które zazwyczaj są usuwane w procesie produkcji chleba pszennego, ale też ziaren bogatych w błonnik i witaminy. Całość wymaga “delikatnego balansowania”.

Chcemy dokładnie się dowiedzieć, które minerały i witaminy są tracone w procesie mielenia mąki. Używając innych zbóż możemy zwiększyć poziom cynku, żelaza i witamin oraz przede wszystkim błonnika, którego biały chleb zawiera bardzo mało, natomiast jest bardzo ważny dla zdrowia - wyjaśniałą badaczka w rozmowie z BBC.

Nowy biały chleb za dwa lata na sklepowych półkach?

Biały chleb nie będzie więc różnić się niczym w smaku od klasycznego białego pieczywa, za to będzie znacznie bogatszy w składniki odżywcze. Ostatnia faza projektu ma być najlepsza. Nowo powstały biały chleb mają próbować konsumenci, by sprawdzić, czy będą w stanie odróżnić jego smak od zwykłych kromek pszennego chleba. Naukowcy mają nadzieję na to, że nowy produkt pojawi się za dwa lata w sklepach. 

Większość ludzi wie, że pieczywo pełnoziarniste jest lepsze dla zdrowia, ale wielu z nich zniechęca jego smak lub to, że nie są do tego przyzwyczajeni oraz ich to nie interesuje-podkreślił- pokreślił Chris Holister z firmy Shipton Mill, który ma zając się wypiekiem nowych bochenków.

Czytaj też:

Nie lubisz marnować jedzenia? To musisz bezwzględnie wyrzucić

Wielu z nas przechowuje chleb w tym miejscu. Ten nawyk jest fatalny

Biała kiełbasa nie dla wszystkich. Tym osobom może zaszkodzić