Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Chleb

Chleb

Chleb

biały chleb
21.09.2025 11:03 Czym zastąpić chleb, żeby schudnąć? Możliwości jest mnóstwo

Chleb od dawna należy do najczęściej wybieranych produktów w polskiej kuchni. Jednak coraz więcej osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, zadaje sobie pytanie: czy pieczywo nie utrudnia odchudzania? I co można położyć pod ser czy warzywa, jeśli zrezygnujemy z kromki chleba?To nie chleb sam w sobie tuczy, lecz jego rodzaj, ilość i dodatki, które na nim lądująZdrowe alternatywy to nie tylko kasze czy owsianki – kanapki można przygotować nawet… bez chlebaJeśli sięgasz po pieczywo, wybieraj żytni razowy na zakwasie lub pełnoziarnisty – syci lepiej i stabilizuje poziom cukru we krwi

pieczywo mrożone
25.08.2025 15:22 Takie zapasy robi mnóstwo osób. Ale czy mrożone pieczywo jest zdrowe?

W wielu domach zamrażarka pełni rolę spiżarni. Oprócz warzyw, owoców czy mięsa, często trafia tam także pieczywo. Dzięki temu można zawsze mieć pod ręką świeże bułki czy chleb, bez codziennych wizyt w piekarni. Ale czy takie rozwiązanie jest naprawdę zdrowe i bezpieczne? To warto wiedziećMrożenie pieczywa nie obniża wartości odżywczych, a jedynie zatrzymuje proces czerstwienia Badania pokazują, że w czasie mrożenia zmienia się struktura skrobi – staje się ona wolniej trawiona, co może korzystnie wpływać na poziom cukru we krwi Najlepiej mrozić pieczywo szczelnie zapakowane, w porcjach na raz, aby uniknąć chłonięcia zapachów z zamrażarki Optymalny czas przechowywania to do 3 miesięcy, później pieczywo traci walory smakowe Najzdrowszy sposób rozmrażania to temperatura pokojowa lub podgrzanie w piekarniku – unikajmy mikrofalówki

pieczywo
30.06.2025 07:00 Lubisz świeży chlebek? Dietetyk: wcale nie musisz z niego rezygnować, by schudnąć

Pierwsza myśl osoby, która chce się odchudzić, to: “muszę zrezygnować z pieczywa”. W końcu tyle się mówi o tym, że bułki tuczą, a chleb to wróg numer jeden szczupłej sylwetki. To jednak mit, bo odchudzanie wcale nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych produktów. Tu nie chodzi o to, by się „katować”, ale by mądrze wybierać.Świeża bułka z chrupiącą skórką czy pachnący chleb z piekarni nie muszą być zakazane. Według dietetyka Michała Wrzoska kluczem do sukcesu nie jest eliminacja, a świadomy wybór.Rezygnacja z pieczywa nie jest konieczna, by schudnąć Odchudzanie to nie kara – ważny jest bilans kaloryczny i jakość posiłków. Trzeba także pamiętać o piciu wody, niepodjadaniu między posiłkami i aktywności fizycznej Chleb czy bułki mogą być elementem zdrowej diety, jeśli wybierzesz je z głową

Pieczywo w Lidlu
01.07.2024 12:34 Zdaniem dietetyka to najgorsze pieczywo w Lidlu. "Omijaj je z daleka"

Lidl słynie ze świeżego i smacznego pieczywa, ale nie wszystkie propozycje dostępne w markecie sprzyjają naszemu zdrowiu. O tym, które rodzaje pieczywa w Lidlu lepiej omijać, napisał na swojej stronie dietetyk Patryk Łukasiewicz. Patryk Łukasiewicz jest dietetykiem sportowym. Obecnie pracuje dla portalu Dietetyka #NieNaŻarty, w którym zamieścił ranking pieczywa z Lidla. Oto bułki i chleby, które – jego zdaniem – lepiej omijać z daleka i te, które można jeść bez obaw.

Chleb, zdrowie, białe pieczywo
02.05.2024 10:06 Białe pieczywo nie będzie już tuczyć? Powstaje rewolucyjny przepis

Czy białe pieczywo może być tak samo zdrowe i bogate w wartości odżywcze, jak ciemne? Brytyjscy naukowcy opracowują nowy rodzaj białego chleba. Chcą, by nie tylko smakowało tak samo jak pieczywo z klasycznej mąki pszennej, ale było też jednocześnie zdrowe oraz bogate w wartości odżywcze, jak ciemne. Badacze rozpoczęli swój projekt od dość szczegółowej analizy składu chemicznego klasycznej mąki pszennej.

Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: