Pacjenci.pl Żywienie Chwast cudotwórca. Pasuje do rosołu, ma niesamowite właściwości zdrowotne
Fot. Canva

Chwast cudotwórca. Pasuje do rosołu, ma niesamowite właściwości zdrowotne

27 kwietnia 2024
Autor tekstu: Adrianne Mazurek

Bluszczyk kurdybanek, bo o nim mowa, dla jednych jest chwastem, a dla innych cennym surowcem roślinnym z całą gamą właściwości prozdrowotnych. Nie da się ukryć, że kurdybanek jest rośliną ekspansywną, ale spożywany usuwa nadmiar wody z organizmu i działa przeciwzapalnie. Dawniej nazywany był chwastem cudotwórcą. To jak to z nim jest?

Chwast czy cenne zioło?

Bluszczyk kurdybanek jest ziołem wspierającym proces detoksykacji i oczyszczania organizmu. Usuwa nadmiar wody (dlatego jest polecany osobom cierpiącym na obrzęki), działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo , przez co wspiera pracę układu odpornościowego. Wykazuje także działanie wykrztuśne , przez co łagodzi przebieg infekcji dróg oddechowych. Wspomaga także organizm w walce z bakteriami - np. E.Coli czy gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus).

Bluszczyk kurdybanek wykazuje także działanie uspokajające , pomagając łagodzić napięcia i stres. Napar z tego “chwastu” można pić na noc, celem relaksu i lepszego snu.

Kurdybanek na odchudzanie

Bluszczyk kurdybanek wspiera pracę układu pokarmowego (wspiera wydzielanie kwasów żołądkowych, wydzielanie żółci oraz zwiększa przyswajalność witamin i minerałów) i przyspiesza proces odchudzania (zwiększa przemianę materii).

Ponieważ działa przeciwzapalnie mogą go stosować osoby zmagające się z chorobami autoimmunologicznymi, także z chorobami tarczycy (np. Hashimoto).

Bluszczyk kurdybanek

Jak jeść kurdybanek? Dodaj go do rosołu!

Nasz chwast cudotwórca może być spożywany na surowo (po dokładnym umyciu), podobnie jak szczypiorek czy natka pietruszki. Można go dodawać do past, twarożków, sałatek, jako dodatek do kanapek czy do rosołu. Można go ususzyć, a następnie wykorzystywać jako przyprawę lub zrobić z niego napar. Dwie łyżki suszu na 200 ml wrzątku - całość należy zaparzać przez 10 minut pod przykryciem i pić 2-3 razy dziennie.

Jak smakuje kurdybanek?

Ma lekko pikantny smak i korzenny aromat.

Zobacz też:

Wygładza kurze łapki jak botoks, a kosztuje grosze

Dlaczego paznokcie rosną do góry? To może być objaw groźnej choroby

Tego nigdy nie rób z tuszem do rzęs. Możesz stracić wzrok!

Wlej do kawy zamiast mleka. Przypływ energii i lepszą koncentrację masz jak w banku
Rumianek może poważnie zaszkodzić. Unikaj go, jeśli bierzesz te leki
Obserwuj nas w
autor
Adrianne Mazurek

Redaktorka prowadząca oraz koordynatorka serwisu Pacjenci.pl. Medyczne nowinki oraz wstydliwe problemy Polaków to coś, o czym lubi pisać najbardziej. Jej celem jest dostarczenie rzetelnej, medycznej wiedzy. W wolnym czasie składa klocki Lego z synami oraz dba o liczną gromadkę swoich zwierząt domowych. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja