Boski owoc, który ratuje serce. Polacy wciąż go nie znają

Niepozorny, a jednak niezwykle smaczny – słodki, soczysty i kremowy – w dodatku pełen wartości odżywczych. Ten egzotyczny owoc powinien na stałe zagościć w naszej diecie. Jego największym atutem jest korzystny wpływ na serce i układ krążenia, ale to nie jest jedyny powód, by włączyć go do jadłospisu.
Czy, będąc w warzywniaku, wkładasz do koszyka zwykle gruszki, banany i jabłka? Czas to zmienić i otworzyć się na nowości.
Znajdziesz go w warzywniakach i supermarketach
Gdy sięgamy po owoce, najczęściej wybieramy jabłka, gruszki, banany albo winogrona. To sprawdzone, dobrze znane smaki, i nie ma nic złego w tym, że kupujemy to, co lubimy. Jednak w ten sposób pomijamy czasem inne, mniej popularne owoce, które także są pyszne, a ponadto mogą dostarczyć nam wiele cennych wartości odżywczych. Egzotyczne owoce traktujemy jako ciekawostkę czy chwilową modę, tymczasem wiele z nich zasługuje na stałe miejsce w naszej diecie.
Jednym z takich skarbów natury jest kaki, znane również jako persymona lub boski owoc. Pochodzi z Azji, gdzie od wieków cieszy się uznaniem jako źródło zdrowia i długowieczności. Ma delikatnie miodowy smak i aksamitną konsystencję, przypominającą połączenie śliwki i moreli. Można je jeść na surowo, w deserach, lub jako dodatek do sałatek.
Przeczytaj też: Chudziutka i delikatna, ale jemy rzadko. Polecana chorym na serce i tarczycę
Bolące dziąsła pod protezą to powszechny problem. Seniorzy cierpią, a łatwo to naprawić Tak wygląda wizyta u ginekolożki-zakonnicy. „Postawiła mi na czole krzyżyk”Właściwości persymony, czyli dlaczego warto jeść ten słodki owoc?
Persymona to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera duże ilości:
- witaminy A, która dba o zdrowie skóry i oczu,
- witaminy C, wzmacniającej odporność,
- błonnika, który wspiera trawienie i pomaga regulować poziom cukru we krwi,
- antyoksydantów, zwalczających wolne rodniki, dzięki czemu procesy starzenia zwalniają, a także zmniejsza się ryzyko chorób przewlekłych.
Nie można zapomnieć o minerałach. Owoc ten jest bogaty w potas, który odpowiada za prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu oraz wspomaga pracę mięśni. W persymonie znajdziemy także miedź i mangan, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji enzymów.
Przeczytaj też: To jedzenie powinno być nielegalne. Dietetyczka wyjaśnia, jak działa na nasze zdrowie

Jedz kaki, a będziesz mieć serce jak dzwon
Największą jednak zaletą persymony jest jej pozytywny wpływ na układ krążenia. Zawdzięczamy to zawartym w niej polifenolom, które działają przeciwzapalnie i pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL. Regularne spożywanie kaki może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka miażdżycy i chorób serca, ponieważ wspiera elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega ich zwężaniu.
To nie koniec. Wspomniane już wyżej składniki także działają pozytywnie na serce. Potas pomaga regulować ciśnienie krwi, co jest istotne w profilaktyce nadciśnienia tętniczego. Antyoksydanty natomiast chronią serce przed stresem oksydacyjnym, co z kolei zmniejsza ryzyko zawału i udaru. Persymona to po prostu naturalny sposób na zdrowy układ krążenia!
Przeczytaj też: 7 objawów "cichego" zawału serca. Jest tak samo groźny jak “normalny”
Jak jeść "boski owoc"?
Persymonę można jeść na wiele sposobów. Najprostszy to oczywiście spożywanie jej na surowo – wystarczy obrać skórkę lub przekroić owoc na pół i wyjadać miąższ łyżeczką. Kaki świetnie sprawdza się również w sałatkach, gdzie jego słodycz kontrastuje z kwaśnymi składnikami, takimi jak granat czy cytrusy.
Innym sposobem jest dodanie persymony do smoothie – wystarczy zmiksować ją z jogurtem, bananem i odrobiną cynamonu. Można też pokroić ją w plastry i zapiec z orzechami oraz miodem, tworząc zdrowy deser. Niezależnie od formy podania, warto włączyć kaki do swojej diety i czerpać korzyści z jej niezwykłych właściwości!
Źródła: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17142997/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34361562/





































