Cierpisz na refluks? Oto 10 złotych zasad, aby pozbyć się dolegliwości
Choroba refluksowa należy do najczęstszych przypadłości dzisiejszych czasów. W stadium zaawansowanym wymaga farmakoterapii, jednak podstawą leczenia jest modyfikacja stylu życia. Poznaj 10 złotych zasad, jak postępować przy chorobie refluksowej.
Objawy refluksu
Refluks to fizjologiczne zjawisko cofania się treści żołądkowej do przełyku, do którego dochodzi zazwyczaj po jedzeniu. Kiedy towarzyszą mu powikłania, takie jak ubytki w błonie śluzowej przełyku, wówczas mówimy o chorobie refluksowej.
Choroba refluksowa nie zawsze daje odczuwalne objawy i może zostać przypadkowo wykryta podczas gastroskopii. Najczęściej występującym rodzajem refluksu jest refluks żołądkowo – przełykowy.
Objawy refluksu to:
- zgaga (uczucie pieczenia i palenia za mostkiem),
- cofanie się treści żołądkowej do jamy ustnej lub do gardła (często daje to uczucie nieprzyjemnego, gorzkiego lub kwaśnego posmaku w jamie ustnej),
- bóle w klatce piersiowej,
- chrypka,
- utrata głosu,
- uczucie „kluski” w gardle,
- ból i zaczerwienienie gardła,
- przewlekłe zapalenie gardła,
- przewlekłe zapalenie krtani,
- suchy kaszel,
- uszkodzone szkliwo zębów.
Należy mieć świadomość, że choroba refluksowa jest schorzeniem przewlekłym, a leczenie ma charakter objawowy. Jeśli mamy do czynienia z zapaleniem przełyku i objawami o dużym nasileniu, należy wdrożyć farmakoterapię. Warto jednak wiedzieć, że podstawą terapii jest modyfikacja stylu życia.
Nie lecz się na własną rękę i unikaj używek
1. Nie stosuj leków na refluks na własną rękę
Permamentnie występująca zgaga jest głównym objawem choroby refluksowej przełyku i wymaga leczenia. Podnoszący się kwas żołądkowy uszkadza błonę śluzową i w najgorszym wypadku może przyczyniać się do rozwoju raka przełyku.
W przypadku ciągłego występowania objawów choroby refluksowej, konieczna jest konsultacja z lekarzem. Mimo że w aptece są dostępne różne leki bez recepty, nie należy przyjmować ich bez konsultacji ze specjalistą.
„Bardzo duża część leków jest już dostępna bez recepty. Zaznaczę jednak, że choroba, refluksowa zawsze powinna być prowadzona pod opieką specjalisty.” - powiedział gastroenterolog lek. Jacek Kowerzanow.
2. Unikaj palenia papierosów i spożywania alkoholu
Nikotyna i alkohol stymulują produkcję kwasu żołądkowego, a ponadto mogą zaburzać pracę mięśni zwieraczy, które zapobiegają cofaniu się treści żołądkowej do przełyku.
Przestrzegaj podstawowych zasad żywienia
3. Jedz częściej, a w mniejszej ilości
„Ogólne zalecenia dietetyczne, które warto zastosować u każdego pacjenta to spożywanie pokarmów częściej, a w mniejszej ilości.” - powiedział gastroenterolog lek. Jacek Kowerzanow.
Jedząc posiłki częściej i w mniejszych porcjach unikniesz nadmiernego rozciągania się żołądka i wywierania nacisku na dolny zwieracz przełyku, który zapobiega cofaniu się kwasu.
4. Jedz bez pośpiechu
Jedzenie w stresie i w pośpiechu powoduje cofanie się treści pokarmowej z żołądka do przełyku, dlatego posiłki należy spożywać powoli i w spokoju. Warto również zwrócić uwagę na to, aby nie popijać jedzenia dużą ilością płynów, gdyż prowadzi to do zwiększenia objętości żołądka.
5. Obserwuj swoją reakcję na dane produkty spożywcze
Dieta w chorobie refluksowej to kwestia bardzo indywidualna, co oznacza, że pewne pokarmy u jednej osoby będą powodować dolegliwości, a u innej już nie.
„Podczas konsultacji zalecam pacjentom, aby podchodzili do diety indywidualnie i żeby obserwowali, swoją reakcję na poszczególne produkty. Produkt wywołujący reakcje należy ograniczyć, bądź też całkowicie wyeliminować z jadłospisu.” - powiedział gastroenterolog lek. Jacek Kowerzanow.
6. Unikaj spożywania produktów o potencjalnym działaniu refluksogennym
Jak wspomnieliśmy wcześniej, dieta w chorobie refluksowej jest kwestią indywidualną, jednak istnieje lista produktów obarczonych wysokim ryzykiem wywoływania objawów.
Do produktów o potencjalnym działaniu refluksogennym należą między innymi:
- cytrusy,
- kwaśne soki owocowe,
- tłuste dania,
- ostre przyprawy,
- napoje gazowane,
- mocna kawa,
- mocna herbata,
- alkohol,
- czekolada,
- pomidory i przetwory pomidorowe,
- warzywa cebulowe.
„Posiłki powinny być lekkostrawne, pozbawione tłustych i mocno przyprawionych produktów, które zalegają w żołądku. Należy także zrezygnować z gazowanych napoi. Jeżeli chodzi o owoce, w większości przypadków pacjenci zgłaszają, że cytrusy nasilają u nich objawy.” - powiedział gastroenterolog lek. Jacek Kowerzanow.
Warto wybierać lekkostrawne produkty, takie jak gotowane warzywa, chude mięso, kasze, ryż czy nabiał o niskiej zawartości tłuszczu.
Zmień styl życia
7. Tego nie rób po posiłku
Staraj się nie kłaść, nie pochylać i nie wykonywać ćwiczeń fizycznych przez co najmniej 2 godziny po jedzeniu. W przeciwnym razie dolegliwości będą się nasilać.
8. Zwróć uwagę na pozycję, w jakiej śpisz
Aby zmniejszyć dolegliwości, należy pamiętać o odpowiedniej pozycji w czasie snu i odpoczynku.
„Starajmy się, aby głowa oraz górna część tułowia znajdywały się wyżej. Powinny być one podwyższone o około 30%. Grubsza poduszka powinna wystarczyć ;)” - powiedział gastroenterolog lek. Jacek Kowerzanow.
Warto także zwrócić uwagę na ostatni posiłek dnia, aby został spożyty najpóźniej 2-3 godziny przed pójściem spać.
9. Dbaj o ruch
Dowiedziono, że umiarkowana aktywność fizyczna (np. spacery, jazda na rowerze) zmniejsza ryzyko wystąpienia objawów choroby refluksowej. Przypuszcza się, ze jest to związane m.in. z usprawnieniem i wzmocnieniem mięśni przepony.
10. Jeśli cierpisz na nadwagę lub otyłość - zredukuj masę ciała
Nadmierna masa ciała przyczynia się do wzrostu ciśnienia wewnątrzbrzusznego, co nasila objawy choroby. Liczne badania potwierdziły, że nadwaga i otyłość są czynnikiem ryzyka wystąpienia choroby refluksowej.