Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych w Polsce i jedną z najczęstszych przyczyn zgonów nowotworowych w naszym kraju. - Przyjmujemy, że w Polsce nowych zachorowań jest około 17 -18 tysięcy, natomiast zgonów z powodu raka jelita grubego mamy około 12 tysięcy - powiedział lek. Jacek Kowerzanow. Przyczyny raka jelita grubego są różne, jednak ogromny wpływ na jego rozwój mają nasze codzienne nawyki. Jak zapobiegać rakowi jelita grubego? Artykuł powstał na podstawie rozmów ze specjalistami: gastroenterologiem lek. Jackiem Kowerzanow oraz onkologiem klinicznym lek. Olgą Urbanowską – Domańską.
Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy jest jedną z najczęstszych chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego. - W tej chwili uważa się, że ok. 6% - 10% populacji przynajmniej raz w życiu będzie miało rozpoznaną chorobę wrzodową żołądka bądź dwunastnicy - powiedział lekarz Jacek Kowerzanow. Skąd się biorą wrzody trawienne? Jaki jest typowy objaw choroby wrzodowej? Wyjaśnił w rozmowie z Pacjentami gastroenterolog lek. med. Jacek Kowerzanow.
Kwas hialuronowy ze względu na swoje silne właściwości nawilżające, jest jednym z najczęściej stosowanych składników w kosmetologii. Okazuje się, że ma nie tylko działanie upiększające. Mało kto zdaje sobie sprawę, że znajduje także zastosowanie w leczeniu choroby refluksowej. Na czym polega jego działanie? Wyjaśniamy.
Helicobacter pylori stanowi najczęstszą przyczynę choroby wrzodowej, a ponadto jest głównym czynnikiem ryzyka raka żołądka. Bakterią tą zakażona jest większa część dorosłej populacji w naszym kraju, jednak nie u każdego pojawiają się objawy chorobowe. - W Polsce zakażonych jest około 66% osób dorosłych i 30% dzieci - powiedział lek. med. Jacek Kowerzanow, gastroenterolog.Jak można zarazić się Helicobacter pylori? Zapytaliśmy gastroenterologa lek. med. Jacka Kowerzanow.
Refluks to cofanie się treści żołądkowej do przełyku, pojawiające się zazwyczaj po posiłkach. Najczęściej występującym rodzajem refluksu jest refluks żołądkowo – przełykowy, który objawia się głównie w postaci zgagi oraz cofania się treści żołądkowej do jamy ustnej lub gardła.Coraz więcej osób boryka się z inną odmianą refluksu - refluksem krtaniowo – gardłowym. Daje on niespecyficzne objawy, przez co pacjenci zazwyczaj nie kojarzą ich ze wspomnianą jednostką chorobową. Jak objawia się refluks krtaniowo – gardłowy?
Pojęć „zgaga” i „refluks” używamy często zamiennie. Jednak gdyby bliżej przyjrzeć się ich definicjom, okazałoby się, że różnicę są dość znaczne. Czym więc jest zgaga, a czym jest refluks? O opinię poprosiliśmy eksperta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Choroba uchyłkowa jelita grubego to jedno z najczęstszych schorzeń układu pokarmowego w populacjach zachodnich, a ryzyko zachorowania wzrasta wraz z wiekiem. Uchyłki związane są głównie z nieprawidłową dietą, co stanowi powszechny problem dzisiejszych czasów.Podstawowym elementem leczenia uchyłków jelita grubego jest zmiana nawyków żywieniowych. Co jeść, a czego unikać?
Spośród wszystkich nowotworów zdecydowanie najgroźniejszym jest rak jelita grubego. Naukowcy wskazali konkretną grupę osób, które są w szczególności zagrożone. Okazuje się bowiem, że warianty genetyczne zwiększające ryzyko zachorowania są dziedziczne. Kim są te osoby? O opinię poprosiliśmy gastroenterologa.
Powoduje je głównie nieprawidłowa dieta, a ryzyko zachorowania rośnie z wiekiem. Jakie objawy, w szczególności bólowe mogą sygnalizować, że mamy uchyłki jelita grubego? Pytamy lekarza Jacka Kowerzanowa, gastroenterologa. Choroba uchyłkowa jelita grubego należy do chorób cywilizacyjnych i dotyczy dużej części populacji krajów rozwiniętych. - Przyjmuje się, że około 60 proc. osób powyżej 60. roku życia będzie miało uchyłki. Dotyczy to głównie krajów rozwiniętych i związane jest bardzo ściśle z dietą - mówi gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Rak jelita grubego co roku jest diagnozowany u kilkunastu tysięcy osób. Pierwszym symptomem są charakterystyczne bóle brzucha. Nie wolno ich bagatelizować, bowiem wcześnie wykryta choroba daje dobre rokowania do całkowitego powrotu do zdrowia. Gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow, w rozmowie z nami powiedział, na co zwrócić szczególną uwagę.
Choroba refluksowa jest bardzo powszechnym schorzeniem, z którym zmaga się coraz większa część społeczeństwa. Podstawę leczenia stanowi zdrowy styl życia, odpowiednia dieta oraz unikanie używek. Dieta w chorobie refluksowej jest kwestią indywidualną, jednak istnieje lista produktów o potencjalnym działaniu refluksogennym, których lepiej unikać. Na co uważać w diecie przy chorobie refluksowej? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Szykujesz dla bliskich pyszne ciasto, a tu... pech. Zamiast idealnej drożdżówki, wyszedł rozczarowujący zakalec. Pewnie zastanawiasz się, czy musisz go wyrzucić. Może jest opcja, żeby zjeść? Jeśli nie wiesz, czy zakalec szkodzi, przeczytaj nasz artykuł.Wpadki podczas pieczenia zdarzają się każdemu. Nawet Robert Makłowiczowi czy Magdzie Gessler od czasu do czasu może wyjść zakalec. Nie zmienia to faktu, że większość z nas, kiedy zamiast puszystego, miękkiego ciasta wychodzi zakalec, jest – delikatnie rzecz ujmując – wkurzona. Taki wypiek zazwyczaj ląduje w koszu. Czy słusznie?
Zgaga to przykra dolegliwość, która dotyczy wielu osób. Uczucia pieczenia w klatce piersiowej doświadcza nawet 20 proc. mieszkańców Europy. Zgaga należy do typowych objawów choroby refluksowej, w której mamy do czynienia z zarzucaniem kwaśnej treści żołądkowej z żołądka do przełyku. Popularnym sposobem na radzenie sobie z tymi dolegliwościami są leki – niestety nie zawsze są one bezpieczne.Inhibitory pompy protonowej (IPP) stosowane w leczeniu refluksu i zgagi przy długotrwałym przyjmowaniu mogą powodować niedobory pokarmowe. O jakich składnikach mowa? Wyjaśniamy.
Z lęku i wstydu wiele osób odkłada decyzję o kolonoskopii. A rak jelita grubego to jeden z najbardziej śmiercionośnych nowotworów. Właśnie pojawiło się nowe badanie krwi, które ma go wykrywać. Czy może zastąpić kolonoskopię? Lekarz Bartosz Fiałek, reumatolog właśnie zabrał głos na platformie X, czyli dawnym Twitterze.Medycyna na szczęście wciąż się rozwija, pojawiają się coraz mniej inwazyjne badania i innowacyjne leki. Na łamach czasopisma medycznego „NEJM” pojawiła się właśnie publikacja dotycząca wiarygodności testu przesiewowego wykrywającego raka jelita grubego na podstawie badania krwi.Przeczytajcie.
Regularne budzenie się w nocy może być skutkiem różnego rodzaju schorzeń. Pamiętajmy, że jakiekolwiek utrzymujące się objawy wymagają konsultacji z lekarzem, ponieważ mogą być symptomem poważnych chorób. Szczególnie niepokojące są dolegliwości, które pojawią się w nocy, uniemożliwiając spokojny sen. Nieustanne budzenie się i problem z zaśnięciem z powodu nieprzyjemnych objawów to ogromne utrapienie, a przede wszystkim ważny sygnał od organizmu, że coś się dzieje z naszym zdrowiem. Nie należy tego bagatelizować.
Rak jelita grubego to jeden z najbardziej powszechnych typów nowotworów złośliwych. Może zaatakować znienacka przez to, że potrafi rozwijać się niezauważenie przez lata, nie dając o sobie znać przez bardzo długi czas.Są jednak subtelne objawy, które powinny zwrócić naszą uwagę. W końcu wczesne wykrycie i leczenie dość znacznie poprawiają rokowania w przypadku raka jelita grubego. Bardzo ważne jest, by konsultować wszelkie zmiany w organizmie i regularnie dbać o swoje zdrowie. O czym dokładnie mowa?
Każdy chce mieć gładką i piękną skórę, ale nie dla każdego jest to możliwe. Niektórzy regularnie odwiedzają dermatologa, kupują drogie kosmetyki, lekarstwa, a na ich twarzy wciąż pojawiają się stany zapalne, zaczerwienia i wypryski, niekiedy bolesne. Jeśli tak jest, przyczyny warto poszukać w jelitach.Jelita nie bez powodu nazywane są "drugim mózgiem". Odpowiadają nie tylko za dobre samopoczucie, ale również za kondycję naszej skóry. Oto co warto wiedzieć o tej zależności.
Bycie tzw. nocnym markiem wydaje się nieszkodliwe i powszechne – każdy z nas zna kogoś, kto preferuje taki tryb życia. Jednak niedobór snu ma fatalny wpływ na kondycję organizmu.Niewyspanie nie tylko sprawia, że w ciągu dnia mamy gorszy humor, czy trudniej się nam skoncentrować. To deficyt, który może nawet zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwór.
Celiakia jest to autoimmunlogiczna choroba układu pokarmowego. Osoba na nią chora ma nietolerancję na gluten, czyli białko znajdujące się w życie, jęczmieniu i pszenicy. Dieta to istotny sposób leczenia celiakii. Jednak na czym powinna polegać? Których produktów chory na nią nie powinien spożywać? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Rak jelita grubego jest jedną z najczęstszych przyczyn zgonów nowotworowych. „Przyjmujemy, że w Polsce nowych zachorowań jest około 17-18 tysięcy, natomiast zgonów z powodu raka jelita grubego mamy około 12 tysięcy.” - powiedział gastroenterolog lek. med. Jacek Kowerzanow. Główną przyczyną wysokiej śmiertelności Polaków z powodu raka jelita grubego jest zbyt późno postawiona diagnoza, dlatego tak ważne jest poddawanie się profilaktycznej kolonoskopii.
85% wszystkich wizyt u lekarzy powodują dolegliwości spowodowane przez stres – tak przynajmniej szacują eksperci z amerykańskiego Kansas State University. Dr. Stanisław Golba, wieloletni ordynator Szpitala Miejskiego nr.1 w Katowicach sugeruje, że 40% dorosłych w krajach rozwiniętych doświadcza niepożądanych działań stresu.Życie bez stresu nie jest możliwe, a w pewnych sytuacjach jest niezbędny. Jednak nadmierna ekspozycja na ten bodziec potrafi przyczynić się do rozwoju wielu chorób i doszczętnie zniszczyć organizm. Długotrwały stres powoduje zaburzenia równowagi biochemicznej i powoduje stany zapalne. Życie w ciągłym napięciu zawsze odbije się na kondycji fizycznej i psychicznej. Jednak można temu zaradzić.
Wiosna jest porą roku, podczas której objawy choroby wrzodowej mogą się nasilać. Dla osób mających tę dolegliwość bywa to szczególnie uciążliwy moment w roku. Jednak wrzody żołądka można uspokoić. Przedstawiamy kilka sprawdzonych metod, dzięki którym ból wywołany przez wrzody będzie mniej doskwierał. Co więcej, dzięki tym sposobom być może uda przyspieszyć się leczenie choroby wrzodowej.
Zespół SIBO i IMO są to zaburzenia, z powodu których nadmiernie namnażają się mikroorganizmy w przewodzie pokarmowym. Szacunkowo tego rodzaju problemy może mieć nawet 22 proc. osób dorosłych. Dysfunkcja dotyczy także sporego odsetka dzieci. Jak rozpoznać objawy zespołu SIBO lub IMO? Co je wywołuje? Jaką dietę powinni stosować chorzy i jak należy je leczyć? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym kompendium wiedzy dotyczącym obydwu stanów.
Zespół jelita drażliwego (IBS) jest przewlekłą chorobą układu pokarmowego. W organizmie chorego dochodzi do nawracających zaburzeń pracy jelit i ich nadreaktywności. Dowiedz się, jakie są objawy zespołu jelita drażliwego, jaką dietę zaleca się stosować i jak rozpoznać tę chorobę.
Choroba refluksowa to bardzo powszechne schorzenie, z którym zmaga się coraz więcej osób. Podstawę leczenia stanowi zdrowy styl życia, przestrzeganie zasad dietetycznych i unikanie używek. Niepewność wśród pacjentów budzi szczególnie kwestia spożywania owoców i warzyw. Które z nich nie są zalecane przez specjalistów?
Ten problem zdrowotny dotyka coraz większą część populacji. Zapalenie błony śluzowej żołądka to bardzo nieprzyjemna dolegliwość, która z czasem może prowadzić do nadżerek, a następnie do rozwoju choroby wrzodowej. Jakie są typowe objawy zapalenia błony śluzowej żołądka i jak to leczyć?
Zespół jelita drażliwego (IBS) to coraz większy problem dzisiejszych czasów, zwłaszcza wśród młodszej populacji. Dolegliwości z nim związane mogą nasuwać podejrzenie raka jelita grubego. Dlatego więc, przy diagnozie specjaliści zwracają szczególną uwagę na występowanie tzw. objawów alarmowych, które mogą wskazywać nie na IBS, a na problem onkologiczny. Co powinno wzbudzić naszą czujność?
Schorzenia jelit stają się plagą w krajach rozwiniętych. Jednym z nich jest choroba Leśniowskiego-Crohna. Tym, co niepokoi specjalistów najbardziej jest fakt, że zapada na nią coraz więcej młodych osób. Jakie są przyczyny choroby Leśniowskiego-Crohna? Szczególnie jeden czynnik ryzyka wysuwa się na pierwszy plan. Nie zależy od genów. Na szczęście mamy na niego wpływ.