Każdy z nas ma swoją ulubioną pozycję do snu, choć uczeni twierdzą, że najwięcej osób śpi na boku lub na plecach. Jak się okazuje, spanie na plecach związane jest z mało korzystnymi skutkami zdrowotnymi, można pokusić się o stwierdzenie, że poważnymi. Najnowsze badanie ujawniło związek między tą pozycją snu a ryzykiem rozwoju Alzheimera. O co dokładnie chodzi?
Trudności w przełykaniu, przewlekły kaszel, no i ta męcząca zgaga. Refluks to schorzenie przewodu pokarmowego, w którym treść żołądkowa cofa się do przełyku. To nic przyjemnego. Objawy refluksu są męczące, ale można je w znacznym stopniu opanować.W refluksie istotna jest dieta. Przestrzeganie zaleceń lekarza i dietetyka może znacznie poprawić komfort życia osobom zmagającym się z refluksem. Niektóre pokarmy są absolutnie zakazane.
Choroba refluksowa jest bardzo powszechnym schorzeniem, z którym zmaga się coraz większa część społeczeństwa. Podstawę leczenia stanowi zdrowy styl życia, odpowiednia dieta oraz unikanie używek. Dieta w chorobie refluksowej jest kwestią indywidualną, jednak istnieje lista produktów o potencjalnym działaniu refluksogennym, których lepiej unikać. Na co uważać w diecie przy chorobie refluksowej? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Szykujesz dla bliskich pyszne ciasto, a tu... pech. Zamiast idealnej drożdżówki, wyszedł rozczarowujący zakalec. Pewnie zastanawiasz się, czy musisz go wyrzucić. Może jest opcja, żeby zjeść? Jeśli nie wiesz, czy zakalec szkodzi, przeczytaj nasz artykuł.Wpadki podczas pieczenia zdarzają się każdemu. Nawet Robert Makłowiczowi czy Magdzie Gessler od czasu do czasu może wyjść zakalec. Nie zmienia to faktu, że większość z nas, kiedy zamiast puszystego, miękkiego ciasta wychodzi zakalec, jest – delikatnie rzecz ujmując – wkurzona. Taki wypiek zazwyczaj ląduje w koszu. Czy słusznie?
Choroba refluksowa to bardzo powszechne schorzenie, z którym zmaga się coraz więcej osób. Podstawę leczenia stanowi zdrowy styl życia, przestrzeganie zasad dietetycznych i unikanie używek. Niepewność wśród pacjentów budzi szczególnie kwestia spożywania owoców i warzyw. Które z nich nie są zalecane przez specjalistów?
Choroba refluksowa należy do najczęstszych przypadłości dzisiejszych czasów. W stadium zaawansowanym wymaga farmakoterapii, jednak podstawą leczenia jest modyfikacja stylu życia. Poznaj 10 złotych zasad, jak postępować przy chorobie refluksowej.
Jednym ze sposobów leczenia choroby refluksowej jest zastosowanie odpowiedniej diety. Zagrożeniem dla chorego są przetworzone produkty, zbyt szybkie spożywanie jedzenia i nieprzywiązywanie wagi do jego jakości. Zagrożeniem jest również picie konkretnego rodzaju napojów! Co to za napoje? Odpowiedzi udzielił gastroenterolog. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek. med Jackiem Kowerzanow.
W sieci można znaleźć niezliczoną ilość opinii na temat leczniczych właściwości octu jabłkowego. Wiele osób twierdzi, że wyleczyły się z refluksji dzięki kuracji z zastosowaniem tego płynu. Jest to produkt o kwasowym odczynie, więc stosowanie go w chorobie refluksowej może brzmieć niebezpiecznie. Czy faktycznie pomaga? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą, gastroenterologiem lek. med Jackiem Kowerzanow.
Palenie w gardle, kwaśność w ustach, odruchy wymiotne – to objawy, które zna każdy, kto cierpi na refluks żołądkowo-przełykowy. Jest to choroba przewodu pokarmowego, powodująca bierne cofanie się treści żołądkowej w stronę przełyku. Leczy się ją preparatami zmniejszającymi produkcję kwasu solnego, lecz objawy można złagodzić również domowymi metodami. A w jaki sposób? O tym poniżej! Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanowem.
Refluks to fizjologiczne zjawisko cofania się treści żołądkowej do przełyku, do którego dochodzi przeważnie po spożyciu posiłku. Kiedy mamy do czynienia z powikłaniami, takimi jak ubytki w błonie śluzowej przełyku, mówimy wtedy o chorobie refluksowej. Jest to choroba przewlekła, a podstawę leczenia stanowi zdrowy stylu życia. “Powinniśmy zmienić nasze przyzwyczajenia dietetyczne, unikać palenia papierosów i nadużywania alkoholu.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.