Co lepsze – masło czy margaryna? Dietetyk stawia sprawę jasno
Wiele osób zastanawia się, co jest lepszym wyborem – masło czy margaryna? To niezwykle ważne zarówno dla tych, którzy są na redukcji, jak i dla tych, którym zależy wyłącznie na tym, by jeść zdrowo. Dietetyk Michał Wrzosek zabrał głos w tej sprawie i rozwiał wszelkie wątpliwości.
Polacy nie wyobrażają sobie kromki chleba bez masła czy margaryny. Wielu nawet nie tknie przygotowanej kanapki, jeśli pieczywo nie jest posmarowane którymś z nich. Ale które smarowidło jest lepszym wyborem? Sprawdźmy.
Margaryna czy masło – co lepiej wybrać?
Wiele osób żyje błędnym przekonaniem, że masło jest lepszym wyborem, bo jest w pełni naturalne. Dietetyk Michał Wrzosek ma na ten temat inne zdanie. W jednym ze swoich filmów opublikowanych w serwisie YouTube poinformował, że lepszym wyborem jest margaryna.
Wyjaśnił, że aktualnie do wyrobu tego smarowidła nie używa się procesu uwodornienia, dzięki czemu kwasy tłuszczowe w niej zawarte nie ulegają zniszczeniu. Masło natomiast zawiera aż o 58 proc. więcej nasyconych tłuszczy, niż w popularnym smarowidle roślinnym, co ma negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Gotujesz na nich rosół? To popełniasz fatalny błąd. Niewielu wie, że roi się w nich od pasożytów Tak pachnie nowotwór. Nigdy nie ignoruj tego zapachu- Zamiana 10 proc. kalorii z masła na margarynę zmniejsza stężenie złego cholesterolu LDL- powiedział dietetyk Michał Wrzosek.
Dietetyk zachęca do wprowadzenia zdrowych zmian
Jeśli chcemy odżywiać się zdrowo, zdaniem Michała Wrzoska, powinniśmy uważać, ile smarowidła nakładamy na kanapkę. Jedna łyżka masła zawiera około 100 kcal, więc w przypadku kilku kanapek na śniadanie jest to naprawdę sporo – szczególnie, jeśli zależy nam na utracie wagi. Doradził też, że znacznie lepszym wyborem będzie margaryna.
Czym zastąpić masło na kanapce?
Czym smarować chleb zamiast masła czy margaryny? Opcji jest naprawdę wiele. I sporo z nich jest bardzo zdrowych. Na redukcji, ale nie tylko, świetnie sprawdzi się lekki śmietankowy serek, który będzie mniej tłusty niż masło. Doskonale sprawdzi się też hummus, który jest sporą porcją białka, co jest ważne w każdym posiłku, bo zapewnia sytość. Jeśli szukamy lżejszej opcji – możemy posmarować kromkę chleba pesto w ulubionym wariancie smakowym.
Zobacz też:
W Polsce pijemy tę herbatę litrami. Kilka krajów wprowadziło bezwzględny zakaz
W tym ryżu jest od groma toksyn. Wybierz ten – jest tańszy i zdrowszy
Za takie śniadanie podziękuje ci twoje serce. Przygotowanie zajmie kilka minut