Dietetyk to specjalista, który kompleksowo zajmuje się tematyką żywienia człowieka – zarówno w dziedzinach klinicznych, jak i codziennych, zorientowanych na żywienie codzienne pacjentów. Dietetyk, oprócz dbania o odżywianie osób chorób (wymagających dostosowania się do specjalnych zaleceń żywieniowych), wspiera również osoby sportowców w osiąganiu jak najbardziej optymalnej masy ciała, osoby otyłe, oraz te, które po prostu chcą zdrowo się odżywiać.
Jeszcze do niedawna zawód dietetyka był w Polsce dość niszowy i prywatne gabinety dietetyczne nie cieszyły się szczególnie dużą popularnością. Ostatnie lata pokazują jednak dobitnie, że trendy te szybko ulegają zmianom. Zawód dietetyka nie stanowi już wyłącznie wsparcia dla szpitali i innych placówek, ale zajmuje istotne miejsce w nowoczesnych społeczeństwach, których obywatele mocno koncentrują się na zdrowym stylu życia.
Dietetyk, zgodnie z nazwą swej profesji, zajmuje się dietetyką – interdyscyplinarną dziedziną medyczną, skoncentrowaną na żywieniu człowieka. Posiada rozległą wiedzę z zakresu anatomii i fizjologii człowieka, a także farmakologii, biologii, chemii, właściwości odżywczych poszczególnych produktów spożywczych, a nawet psychologii. Zawód dietetyka można zdobyć dzięki studiom na kierunku dietetyka, jednak w chwili obecnej nadal istnieje możliwość certyfikacji w ramach internetowych kursów. Prawo w tej materii może się jednak szybko zmienić na korzyść osób posiadających wyższe wykształcenie.
W najprostszych słowach mówiąc, rolą dietetyka jest komponowanie, wdrażanie i nadzorowanie planów żywienia dla swoich podopiecznych. Musi on dostosować dietę pacjentów zarówno do ich wymogów żywieniowych – wynikających tak z preferencji smakowych, jak i ewentualnych chorób czy nietolerancji – jak i przedsiębranych celów. Jest on również zobowiązany do prowadzenia dokumentacji żywieniowej i medycznej pacjentów, szeregu działań profilaktycznych i leczniczych w ramach odżywiania się, a także prowadzenia działań edukacyjnych w zakresie swoich kompetencji.
Do dietetyka warto udać się w wielu sytuacjach. Najczęściej motywacją osób pukających do gabinetów dietetyków jest chęć zgubienia zbędnych kilogramów lub innego rodzaju poprawienie swojej sylwetki (na przykład nabranie masy mięśniowej).
Niekiedy do dietetyka zgłaszają się osoby, które potrzebują dostosowania diety z uwagi na przewlekłą chorobę (na przykład cukrzyca) lub konieczność wyeliminowania z jadłospisu konkretnych elementów – tutaj przyczyną może być chociażby nietolerancja laktozy czy glutenu. W niektórych sytuacjach dieta ustalona przez specjalistę pomoże nam z problemami skórnymi czy innymi, przejściowymi dolegliwościami.
Pokaż więcej
Insulinooporność jest częstą przypadłością, która polega na obniżonej wrażliwości na insulinę. Insulina jest to hormon, który odpowiada za utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Nieleczona insulinooporność może przerodzić się w stan przedcukrzycowy, czy cukrzycę typu 2. Dieta i zmiana nawyków jest fundamentalna w walce z insulinoopornością. Zatem jak powinna wyglądać dieta przy insulinooporności oraz czego powinniśmy unikać? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z mgr Magdaleną Jezierską, dietetykiem specjalizującym się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.
Kac nie jest przyjemnym uczuciem. Nudności, suchość w jamie ustnej, bół głowy i "moralniak" – to wszystko sprawia, że poranek po imprezie zamienia się w piekło. Istnieją jednak sposoby, aby złagodzić te nieprzyjemne dolegliwości. Oto 5 produktów, które w rozmowie z "The Post" poleca dietetyk kliniczny dr Kellyann Petrucci – z nimi pokonasz kaca!
Wiele osób zastanawia się, co jest lepszym wyborem – masło czy margaryna? To niezwykle ważne zarówno dla tych, którzy są na redukcji, jak i dla tych, którym zależy wyłącznie na tym, by jeść zdrowo. Dietetyk Michał Wrzosek zabrał głos w tej sprawie i rozwiał wszelkie wątpliwości.Polacy nie wyobrażają sobie kromki chleba bez masła czy margaryny. Wielu nawet nie tknie przygotowanej kanapki, jeśli pieczywo nie jest posmarowane którymś z nich. Ale które smarowidło jest lepszym wyborem? Sprawdźmy.
Dzieci i młodzież są w najbardziej rozwojowym okresie swojego życia. Dlatego ważne jest, aby zadbać o ich odpowiednią dietę szczególnie w tym czasie. Istnieje przekonanie, że dzieci niejedzące mięsa są narażone na niedobory i nie jest to dla nich zdrowe. Czy faktycznie dieta bezmięsna u dzieci i młodzieży może zagrażać ich prawidłowemu rozwojowi? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską - Kwaśnik.
W społeczeństwie wciąż panuje przekonanie, że mięso to jedyne pełnowartościowe źródło białka, a osoby na diecie wegetariańskiej są narażone na jego niedobór. Okazuje się jednak, że istnieją również inne produkty bogate w białko, a mięso nie jest jego jedynym źródłem. Co jeść, aby dostarczyć organizmowi pełnowartościowe białko? Zapytaliśmy specjalistę. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską – Kwaśnik.
Która dieta jest bardziej korzystna dla zdrowia: mięsna czy wegetariańska? Czy nadmiar mięsa w diecie jest szkodliwy dla układu krążenia? Czy wegetarianie są narażeni na niedobory pokarmowe? Czy spożywanie mięsa chroni przed anemią? Na te i inne pytania odpowiada dietetyk kliniczny mgr Magdalena Kartasińska - Kwaśnik.
Co raz więcej Polaków sięga po suplementy. Wielu z nas zmaga się z niedoborami pewnych witamin, a suplementy umożliwiają uzupełnienie tego rodzaju niedoborów. Jednak przed rozpoczęciem suplementacji warto wykonać badania. Jakie badania są niezbędne, zanim zaczniemy zażywać suplementy? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Problemy żołądkowo – jelitowe to nasza największa bolączka podczas wyjazdów do ciepłych krajów. Jak ustrzec się przed biegunką podróżnych, aby móc w pełni cieszyć się wakacjami i jak ją skutecznie leczyć, kiedy już się przydarzy? Zapytaliśmy dietetyka klinicznego mgr Karolinę Uszyńską - Pietraszko.
Sezon jagodowy w pełni! Wielbicieli owoców jagodowych nie brakuje, zwłaszcza w naszym kraju! :) Bardzo słusznie, ponieważ zachwycają nie tylko wspaniałym smakiem, ale również niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi! Czy wiecie, że owoce jagodowe należą do najzdrowszych produktów spożywczych? O ich zaletach opowiada dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
Otyłość została okrzyknięta przez WHO epidemią XXI wieku. Jest to poważna choroba, która przyczynia się do rozwoju groźnych chorób i przedwczesnych zgonów, a także do znacznego obniżenia jakości życia pacjentów. Jakie są przyczyny otyłości? Czy otyłość jest zapisana w genach? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym Izabelą Sobolewską z Poradni Leczenia Otyłości Dzieci i Młodzieży Efekt Klimasa.