Suplementy diety stają się coraz bardziej popularnym środkiem, który może wspomóc nasz organizm w dostarczeniu witamin i mikroelementów. Natomiast dobrze zbilansowana i zdrowa dieta także potrafi dostarczyć niezbędnych składników. Wiele produktów, a szczególnie warzyw zawiera cenne składniki odżywcze dla naszego organizmu. Czy dieta faktycznie może być wystarczająca oraz jakie warzywa potrafią zamienić znane suplementy diety? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia. Liczne badania wykazują, że zdolność uczenia, rozwój intelektualny, koncentracja i zapamiętywanie zależą od tego, co jemy co dzień rano. Mimo to samo spożywanie śniadania nie oznacza, że zyskamy dzięki niemu energię niezbędną do działania. Jakich produktów nie powinniśmy więc jeść na śniadanie? Których napojów lepiej unikać? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Dzieci i młodzież są w najbardziej rozwojowym okresie swojego życia. Dlatego ważne jest, aby zadbać o ich odpowiednią dietę szczególnie w tym czasie. Istnieje przekonanie, że dzieci niejedzące mięsa są narażone na niedobory i nie jest to dla nich zdrowe. Czy faktycznie dieta bezmięsna u dzieci i młodzieży może zagrażać ich prawidłowemu rozwojowi? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską - Kwaśnik.
W społeczeństwie wciąż panuje przekonanie, że mięso to jedyne pełnowartościowe źródło białka, a osoby na diecie wegetariańskiej są narażone na jego niedobór. Okazuje się jednak, że istnieją również inne produkty bogate w białko, a mięso nie jest jego jedynym źródłem. Co jeść, aby dostarczyć organizmowi pełnowartościowe białko? Zapytaliśmy specjalistę. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską – Kwaśnik.
Która dieta jest bardziej korzystna dla zdrowia: mięsna czy wegetariańska? Czy nadmiar mięsa w diecie jest szkodliwy dla układu krążenia? Czy wegetarianie są narażeni na niedobory pokarmowe? Czy spożywanie mięsa chroni przed anemią? Na te i inne pytania odpowiada dietetyk kliniczny mgr Magdalena Kartasińska - Kwaśnik.
Co raz więcej Polaków sięga po suplementy. Wielu z nas zmaga się z niedoborami pewnych witamin, a suplementy umożliwiają uzupełnienie tego rodzaju niedoborów. Jednak przed rozpoczęciem suplementacji warto wykonać badania. Jakie badania są niezbędne, zanim zaczniemy zażywać suplementy? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
O tym, że alkohol jest niezdrowy, wie każdy. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że jego szkodliwość znacznie wzrasta, kiedy jest spożywany w upalne dni. Pewne grupy osób powinny szczególnie unikać picia napojów alkoholowych, zwłaszcza latem, kiedy temperatury są bardzo wysokie. Przy tych chorobach i przyjmowanych lekach alkohol jest wyjątkowo niewskazany! Tłumaczy dietetyk kliniczny mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
Problemy żołądkowo – jelitowe to nasza największa bolączka podczas wyjazdów do ciepłych krajów. Jak ustrzec się przed biegunką podróżnych, aby móc w pełni cieszyć się wakacjami i jak ją skutecznie leczyć, kiedy już się przydarzy? Zapytaliśmy dietetyka klinicznego mgr Karolinę Uszyńską - Pietraszko.
Sezon jagodowy w pełni! Wielbicieli owoców jagodowych nie brakuje, zwłaszcza w naszym kraju! :) Bardzo słusznie, ponieważ zachwycają nie tylko wspaniałym smakiem, ale również niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi! Czy wiecie, że owoce jagodowe należą do najzdrowszych produktów spożywczych? O ich zaletach opowiada dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
Otyłość została okrzyknięta przez WHO epidemią XXI wieku. Jest to poważna choroba, która przyczynia się do rozwoju groźnych chorób i przedwczesnych zgonów, a także do znacznego obniżenia jakości życia pacjentów. Jakie są przyczyny otyłości? Czy otyłość jest zapisana w genach? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym Izabelą Sobolewską z Poradni Leczenia Otyłości Dzieci i Młodzieży Efekt Klimasa.
Witamina C, czyli kwas askorbinowy to jedna z najważniejszych witamin, spełniających szereg istotnych funkcji w naszym organizmie. Po raz pierwszy została wyodrębniona z papryki przez węgierskiego naukowca Alberta Szenta-Görgyiego w 1928 roku. Powszechnie panuje przekonanie, że najlepszym źródłem witaminy C są cytrusy. W rzeczywistości, pod względem zawartości witaminy C pewne produkty biją na głowę cytrynę czy pomarańczę! Jakie to owoce i warzywa? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.