Szykuje się ogromna podwyżka cen tego produktu - z towaru popularnego stanie się on niemalże luksusowym. Mowa o maśle, które, zdaniem analityków, podrożeje nawet o 30 proc. Pytanie tylko, czy zastąpienie masła innym produktem nie będzie zdrowsze?
Wiele osób zastanawia się, co jest lepszym wyborem – masło czy margaryna? To niezwykle ważne zarówno dla tych, którzy są na redukcji, jak i dla tych, którym zależy wyłącznie na tym, by jeść zdrowo. Dietetyk Michał Wrzosek zabrał głos w tej sprawie i rozwiał wszelkie wątpliwości.Polacy nie wyobrażają sobie kromki chleba bez masła czy margaryny. Wielu nawet nie tknie przygotowanej kanapki, jeśli pieczywo nie jest posmarowane którymś z nich. Ale które smarowidło jest lepszym wyborem? Sprawdźmy.
Niektórych produktów spożywczych nie powinno się łączyć, ponieważ stają się prawdziwą bombą kaloryczną, a do tego mogą utrudniać wchłanianie się niektórych minerałów i witamin. Przede wszystkim nie powinno się łączyć węglowodanów i tłuszczy, ponieważ grozi to szybkim przybieraniem na masie. A z czym nie łączyć masła?