Czy kawa działa odchudzająco? Zależy jaka!
Czy picie kawy może działać odchudzająco? Postanowili to sprawdzić naukowcy z USA. Zwrócili też uwagę na produkty dodawane do popularnego napoju. Jaką kawę najlepiej pić i jakich dodatków unikać, aby zredukować masę ciała?
Analiza danych ponad 155 tys. osób
W „The American Journal of Clinical Nutrition” opublikowano badanie, w którym naukowcy postanowili sprawdzić w jaki sposób kawa (z kofeiną i bez) ma wpływ na redukcję masy ciała. Pod uwagę zostały również wzięte popularne dodatki do kawy, m.in. cukier, śmietanka i zabielacz do kawy w proszku.
Naukowcy przeprowadzili analizę danych ponad 155 tys. osób, pochodzące z trzech dużych badań: badania zdrowia pielęgniarek (1986–2010), badania zdrowia pielęgniarek II (1991–2015) i badania uzupełniającego pracowników służby zdrowia (1991–2014).
Badani podawali w ankietach informacje dotyczące swojej diety w ciągu poprzedniego roku na początku badania oraz co cztery lata podczas wizyt kontrolnych.
W analizach uwzględniono spożycie kawy naturalnej z kofeiną oraz kawy bezkofeinowej, a także dodatki, takie jak cukier, śmietanka i zabielacz do kawy.
Jaki wpływ na wątrobę ma kawa? Zaskakujące odkrycia naukowców! Czy picie kawy na czczo jest szkodliwe? Dietetyk raz na zawsze wyjaśniaTen dodatek niweczy odchudzające działanie kawy
Naukowcy oszacowali, że średni przyrost masy ciała badanych w czteroletnim okresie wynosił 1,2 kg. W ciągu całego okresu badania, uczestnicy nie zmienili ilości cukru dodawanego do kawy, a ilość wypijanej przez nich kawy uległa tylko nieznacznej zmianie. Badani spożywali o ok. 2 filiżanki kawy dziennie więcej.
Jak wykazało badanie, każda dodatkowa filiżanka niesłodzonej kawy dziennie (z kofeiną lub bez) wiązała się ze zmniejszeniem przyrostu masy ciała w ciągu 4 lat o 0,12 kg.
Najciekawsze jest to, że dodawanie do kawy śmietanki lub zabielacza nie miało istnego wpływu na zmianę przyrostu masy ciała. Natomiast dodatek cukru zwiększał przyrost masy ciała o 0,09 kg w ciągu czterech lat.
Zmiany wagi związane ze spożywaniem samej kawy bądź kawy z cukrem były obserwowane szczególnie u uczestników z nadwagą lub otyłością , a także w młodszym wieku.
Źródło: stronaZdrowia
Zdrowe dodatki do kawy
Co dodać do kawy, aby była zdrowsza i smaczniejsza? Smaczne i zdrowe dodatki, które warto mieć w swojej kuchni to między innymi:
- kardamon zielony (posiada właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwskurczowe, moczopędne i wykrztuśne);
- kakao (jest bogatym źródłem składników odżywczych, świetnie współgra z kawą, wzmacniając jej korzystne działanie na koncentrację i pamięć);
- kurkuma (wykazuje silne działanie przeciwzapalne, a także ma właściwości antybakteryjnie, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, poprawia trawienie i wspiera pracę wątroby);
- cynamon cejloński (posiada właściwości poprawiające trawienie i odkwaszające organizm, pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i łagodzi insulinooporność);
- goździki (zwiększają wydzielanie enzymów trawiennych, zapobiegając zaparciom, niestrawnościom i mdłościom, a ponadto działają ochronnie na nerki, wątrobę i żołądek).