Czy kawa działa odchudzająco? Zależy jaka!
Czy picie kawy może działać odchudzająco? Postanowili to sprawdzić naukowcy z USA. Zwrócili też uwagę na produkty dodawane do popularnego napoju. Jaką kawę najlepiej pić i jakich dodatków unikać, aby zredukować masę ciała?
Analiza danych ponad 155 tys. osób
W „The American Journal of Clinical Nutrition” opublikowano badanie, w którym naukowcy postanowili sprawdzić w jaki sposób kawa (z kofeiną i bez) ma wpływ na redukcję masy ciała. Pod uwagę zostały również wzięte popularne dodatki do kawy, m.in. cukier, śmietanka i zabielacz do kawy w proszku.
Naukowcy przeprowadzili analizę danych ponad 155 tys. osób, pochodzące z trzech dużych badań: badania zdrowia pielęgniarek (1986–2010), badania zdrowia pielęgniarek II (1991–2015) i badania uzupełniającego pracowników służby zdrowia (1991–2014).
Badani podawali w ankietach informacje dotyczące swojej diety w ciągu poprzedniego roku na początku badania oraz co cztery lata podczas wizyt kontrolnych.
W analizach uwzględniono spożycie kawy naturalnej z kofeiną oraz kawy bezkofeinowej, a także dodatki, takie jak cukier, śmietanka i zabielacz do kawy.
Ten dodatek niweczy odchudzające działanie kawy
Naukowcy oszacowali, że średni przyrost masy ciała badanych w czteroletnim okresie wynosił 1,2 kg. W ciągu całego okresu badania, uczestnicy nie zmienili ilości cukru dodawanego do kawy, a ilość wypijanej przez nich kawy uległa tylko nieznacznej zmianie. Badani spożywali o ok. 2 filiżanki kawy dziennie więcej.
Jak wykazało badanie, każda dodatkowa filiżanka niesłodzonej kawy dziennie (z kofeiną lub bez) wiązała się ze zmniejszeniem przyrostu masy ciała w ciągu 4 lat o 0,12 kg.
Najciekawsze jest to, że dodawanie do kawy śmietanki lub zabielacza nie miało istnego wpływu na zmianę przyrostu masy ciała. Natomiast dodatek cukru zwiększał przyrost masy ciała o 0,09 kg w ciągu czterech lat.
Zmiany wagi związane ze spożywaniem samej kawy bądź kawy z cukrem były obserwowane szczególnie u uczestników z nadwagą lub otyłością , a także w młodszym wieku.
Źródło: stronaZdrowia
Zdrowe dodatki do kawy
Co dodać do kawy, aby była zdrowsza i smaczniejsza? Smaczne i zdrowe dodatki, które warto mieć w swojej kuchni to między innymi:
- kardamon zielony (posiada właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwskurczowe, moczopędne i wykrztuśne);
- kakao (jest bogatym źródłem składników odżywczych, świetnie współgra z kawą, wzmacniając jej korzystne działanie na koncentrację i pamięć);
- kurkuma (wykazuje silne działanie przeciwzapalne, a także ma właściwości antybakteryjnie, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, poprawia trawienie i wspiera pracę wątroby);
- cynamon cejloński (posiada właściwości poprawiające trawienie i odkwaszające organizm, pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i łagodzi insulinooporność);
- goździki (zwiększają wydzielanie enzymów trawiennych, zapobiegając zaparciom, niestrawnościom i mdłościom, a ponadto działają ochronnie na nerki, wątrobę i żołądek).