Czym się różni insulinooporność od cukrzycy? Jedno prowadzi do drugiego
Insulinooporność najczęściej jest wynikiem niezdrowego stylu życia powodującego otyłość. Nieleczona prowadzi do wystąpienia stanu przedcukrzycowego, a ostatecznie do cukrzycy. Stan przedcukrzycowy może pojawić się także u osoby bez insulinooporności. W jaki sposób insulinooporność prowadzi do cukrzycy? Jakie są typowe objawy insulinooporności i cukrzycy? Artykuł powstał na podstawie rozmów ze specjalistami: dr n. med. Patrycją Wachowską-Kelly, diabetologiem, specjalistą chorób wewnętrznych i leczenia otyłości oraz mgr Magdaleną Jezierską, dietetykiem specjalizującym się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.
Jak insulinooporność prowadzi do cukrzycy?
Insulinooporność to zaburzenie gospodarki węglowodanowej, które polega na obniżonej wrażliwości komórek na działanie insuliny, hormonu produkowanego przez trzustkę, który umożliwia transport glukozy z krwi do tkanek.
Samo wydzielanie insuliny, a więc czas jej syntezy po zjedzeniu posiłku bogatego w cukry oraz stężenie uwalnianej przez trzustkę insuliny – utrzymują się w granicach normy. Pomimo tego dochodzi do stopniowego wzrostu glukozy we krwi, ponieważ glukoza nie jest wykorzystywana przez komórki jako źródło energii. W związku z nieustającą hiperglikemią, trzustka nieprzerwanie kontynuuje uwalnianie insuliny, co może doprowadzić do jej wyczerpania i uszkodzenia.
Jeśli z biegiem czasu zaczyna dochodzić do uszkodzenia komórek trzustki, które syntetyzują w nadmiarze insulinę, stan ten nazywany jest stanem przedcukrzycowym. Stan przedcukrzycowy polega na podwyższonym stężeniu glukozy we krwi, ale nie na tyle wysokim, aby zdiagnozować cukrzycę. Jest to sygnał ostrzegawczy, że należy zmienić nieprawidłowe nawyki, aby zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2. Stan przedcukrzycowy nie daje wyraźnych objawów, dlatego ważne jest regularne badanie poziomu glukozy na czczo, a w przypadku podejrzenia wykonanie testu obciążenia glukozą.
Pełnoobjawowa cukrzyca rozwija się w sytuacji, kiedy znaczna część trzustki ulegnie uszkodzeniu i przestaje syntetyzować właściwe ilości insuliny. W cukrzycy typu 2, która jest związana z insulinoopornością trzustka nie jest w stanie wyprodukować wystarczającej ilości insuliny lub komórki stają się oporne na jej działanie.
„ W cukrzycy typu 2 produkcja insuliny jest zachowana, ale nieadekwatna do zapotrzebowania organizmu. Wraz z czasem trwania choroby produkcja trzustkowa insuliny słabnie i po wielu latach choroby może dojść do konieczności leczenia insuliną. (…) Za podstawowy czynnik ryzyka cukrzycy typu 2 uznaje się nadwagę i otyłość. Mimo, że jest przypisywana osobom dorosłym, może do niej dojść w każdym wieku. Moja najmłodsza pacjentka w momencie diagnozy miała 16 lat. ” - powiedziała dr n. med. Patrycja Wachowska-Kelly, specjalista chorób wewnętrznych i leczenia otyłości, diabetolog.
Objawy insulinooporności
Sygnałem alarmowym mogącym wskazywać na insulinooporność jest senność występująca po posiłku. Kolejnym objawem, na który należy zwróć szczególną uwagę jest niepohamowany apetyt na słodycze i problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. „ Niepokojącym objawem, który może sugerować insulinooporność jest przede wszystkim senność po posiłku. Chodzi o taką bardzo zaawansowaną senność tzn., że nie potrafimy wytrzymać bez chwili drzemki po posiłku. Kolejnymi objawami mogą być napady głodu, niepohamowany apetyt na słodycze, problemy z utrzymaniem właściwej masy ciała, obniżenie nastroju, poczucie dekoncentracji, zaburzenia cyklu miesiączkowego i szereg innych dolegliwości, które mogą wynikać z hiperglikemii. ” - powiedziała mgr Magdalena Jezierska, dietetyk specjalizujący się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.
Objawy cukrzycy
Cukrzyca typu 2 może przez wiele lat nie dawać wyraźnych objawów, dlatego ważne jest regularne badanie poziomu glukozy we krwi „ Typowe objawy cukrzycy to m.in. wzmożone pragnienie, nadmierne oddawanie moczu, nagła redukcja dużej masy ciała, złe samopoczucie, osłabienie, senność, ropne zmiany skórne, przewlekłe i trudno gojące się rany.” - powiedziała dr n. med. Patrycja Wachowska-Kelly, specjalista chorób wewnętrznych i leczenia otyłości, diabetolog.
Zobacz też:
Ta tania maść z apteki nawilża skórę jak najlepszy krem. Wygładza też zmarszczki
Ten olejek wygładza zmarszczki lepiej niż drogie kremy, a kosztuje mniej niż 15 zł
Ta maseczka z jajek wygładza zmarszczki jak botoks. Idealna na kurze łapki
Profilaktyka insulinooporności i cukrzycy
Zapobieganie zarówno insulinooporności, jak i cukrzycy typu 2, polega na prowadzeniu zdrowego trybu życia, które obejmuje przede wszystkim zbilansowaną dietę oraz regularną aktywność fizyczną.
“Przede wszystkim powinniśmy prowadzić zdrowy styl życia, dbać o aktywność fizyczną i odpowiednio się odżywiać. Kiedyś mówiliśmy o pięciu posiłkach dziennie, teraz już się od tego odchodzi i zaleca się trzy dobrze zbilansowane posiłki. Często bywa tak, że u pacjentów ze wcześnie rozpoznaną cukrzycą, po redukcji nadmiernej masy ciała (około 10 - 15 kilogramów), poziomy glikemii wracają do normy. Nie musimy wtedy stosować żadnych środków farmakologicznych, ale profilaktyka to przede wszystkim powrót do prawidłowej masy ciała i utrzymanie aktywności fizycznej.” - powiedziała dr n. med. Patrycja Wachowska-Kelly, specjalista chorób wewnętrznych i leczenia otyłości, diabetolog.
Chcesz podzielić się swoją historią na portalu Pacjenci.pl? Opisz ją dla nas i innych pacjentów. Możesz dołączyć swoje zdjęcie. A jeśli wolisz pozostać anonimowa lub anonimowy, zaznacz to :) Kontakt: redakcja@pacjenci.pl