Roksana Węgiel, młoda i utalentowana wokalistka, 5 października zaniepokoiła swoich fanów, zamieszczając na Instagramie zdjęcie ze szpitalnego łóżka. Jak ujawniła w szczerym wpisie, powodem jej problemów zdrowotnych jest choroba, którą zdiagnozowano u niej kilka miesięcy temu.
W Polsce na cukrzycę choruje prawie 2 miliony Polaków. Jakie badania wykonać, żeby rozpoznać stan przedcukrzycowy? Kiedy mówimy o cukrzycy, a kiedy o insulinooporności? Lekarz Szymon Suwała tłumaczy.
Drzemka po posiłku uznawana bywa za naturalne zachowanie. Jednak już stałe odczuwanie senności po jedzeniu powinno wzmóc naszą czujność – przyczyną mogą być np. złe nawyki żywieniowe, ale też choroba. Senność po posiłku to m.in. jeden z objawów insulinooporności. Czym charakteryzuje się tego rodzaju zmęczenie? Artykuł powstał na podstawie rozmowy rozmowy z mgr Magdaleną Jezierską, dietetykiem specjalizującym się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.
Cukrzyca uznawana jest za chorobę nieodwracalną, której postęp jest nieuchronny. Jednak choroba może ulec remisji, jeśli spełnione zostaną pewne warunki. Co więc należy zrobić? Czy każdy rodzaj cukrzycy jest odwracalny?
Otyłość brzuszna jest jednym z najgroźniejszych rodzajów otyłości i może spowodować poważne konsekwencje zdrowotne. Jest to problem, z którym boryka się również znaczna część polskiego społeczeństwa. Z jej powodu mogą występowa choroby stanowiące zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. Do rozwoju których chorób może doprowadzić otyłość brzuszna? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z mgr Magdaleną Jezierską, dietetykiem specjalizującym się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.
Insulinooporność najczęściej jest wynikiem niezdrowego stylu życia powodującego otyłość. Nieleczona prowadzi do wystąpienia stanu przedcukrzycowego, a ostatecznie do cukrzycy. Stan przedcukrzycowy może pojawić się także u osoby bez insulinooporności. W jaki sposób insulinooporność prowadzi do cukrzycy? Jakie są typowe objawy insulinooporności i cukrzycy? Artykuł powstał na podstawie rozmów ze specjalistami: dr n. med. Patrycją Wachowską-Kelly, diabetologiem, specjalistą chorób wewnętrznych i leczenia otyłości oraz mgr Magdaleną Jezierską, dietetykiem specjalizującym się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.
Insulinooporność jest stanem, w którym organizm jest mniej wrażliwy na insulinę, hormon odpowiadający na regulację poziomu cukru we krwi. Insulinooporność nieleczona to przyczyna cukrzycy, jednak można jej zapobiec! Wbrew pozorom nie jest to trudne. Ekspert wskazał, co robić, by zminimalizować ryzyko wystąpienia schorzenia. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z mgr Magdaleną Jezierską, dietetykiem specjalizującym się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.
Insulinooporność jest częstym zaburzeniem, które polega na tym, że organizm nie reaguje odpowiednio na insulinę. Nieleczona może prowadzić do stanu przedcukrzycowego i cukrzycy. Istnieje przekonanie, że tylko osoby z nadwagą i otyłością borykają się z insulinoopornością. Czy szczupłe osoby również mogą zmagać się z tym problemem? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z mgr Magdaleną Jezierską, dietetykiem specjalizującym się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.
Insulinooporność jest zaburzeniem, w którym organizm nie reaguje odpowiednio na insulinę. Może prowadzić do stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2, a także do innych problemów zdrowotnych. Jakie są objawy i przyczyny insulinooporności? Jak leczyć insulinooporność? Czego należy unikać w diecie? Na te i inne pytania odpowiada mgr Magdalena Jezierska, dietetyk specjalizujący się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.
Insulinooporność jest to zmniejszona wrażliwością organizmu na na działanie insuliny. Prawdopodobnie dotyczy nawet kilkunastu milionów Polaków. Charakterystycznym objawem insulinooporności jest stałe odczuwanie senności po posiłku. Jednak trzeba wspomnieć o objawie choroby, z powodu którego chorzy nierzadko słyszą krytyczne uwagi na swój temat. Co to za symptom? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą mgr Magdaleną Jezierską, dietetykiem specjalizującym się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.