Dodaj te składniki do kawy, a wymieciesz tłuszcz z brzucha
Kawa bynajmniej nie jest szkodliwa, mogą ją pić także osoby na diecie odchudzającej oraz osoby z nadciśnieniem. Kluczowe są dodatki do tego napoju - dzięki nim kawa może znacznie przyspieszyć metabolizm, a nawet - hamować apetyt. Jest jeden kluczowy składnik, który dodawany do kawy działa cuda.
Dodaj do kawy cynamon
Cynamon i kardamon to przyprawy, które do kawy świetnie pasują. A do tego mają działanie prozdrowotne i odchudzające. Zacznijmy od cynamonu - jest on bogaty w witaminy i minerały (w tym witaminę K, wapń, mangan oraz żelazo). Jego dodanie do kawy pomaga ustabilizować poziom cukru w organizmie, a przez to zapobiegania podjadaniu. Innymi słowy cynamon hamuje apetyt, zwłaszcza na słodkie przekąski.
W kawie znajdziemy antyoksydant o nazwie kwas chlorogenowy, który pomaga regulować stres oksydacyjny, a także pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi. Cynamon również wpływa na obniżenie stresu oksydacyjnego oraz - pomaga uregulować poziom cholesterolu we krwi, wspomagając procesu krzepnięcia krwi.
Po dodatek cynamonu do kawy warto sięgnąć zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy to łatwiej o przeziębienie. Cynamon wykazuje bowiem właściwości rozgrzewające, a do tego działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Połączenie kawy i cynamonu wpływa także na skórę, spowalniając procesu starzenia się organizmu.
Szczypta kardamonu
Kardamon to przyprawa znana od wieków - wykorzystywany był już w starożytnym Egipcie, jako dodatek do perfum, z kolei w Chinach - jako remedium na problemy z układem trawiennym. Kardamon w połączeniu z kawą działa pobudzająco, przyspiesza metabolizm, a więc wspiera odchudzanie. Wykazuje także właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, wspierając odporność organizmu.
Kardamon pomaga także łagodzić wzdęcia, nudności i zgagę oraz działa rozkurczowo przy bólach brzucha. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów pomaga usuwać z organizmu wolne rodniki, spowalniając procesy nowotworowe i starzenia się. Mogą po niego sięgać pacjenci z cukrzycą i chorobami serca.
Jednak uwaga - po kardamon nie powinny sięgać osoby zmagające się z zapaleniem błony śluzowej żołądka oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Zamiast zwykłego mleka - kokosowe
Mleko kokosowe wpływa na przyspieszenie metabolizmu i zmniejszenie apetytu. Pomaga szczególnie w spalaniu tkanki tłuszczowej z brzucha. Dodatkowo mleko kokosowe wykazuje właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Jest bogatym źródłem wapnia, żelaza, manganu, potasu, fosforu, witaminy C, B i K, a także błonnika i białka. Jest o wiele lepszym wyborem niż mleko krowie do kawy.
Zobacz też:
"Złota kawa" to hit. Odchudza i wzmacnia odporność
Zdziwisz się, jakie mogą być skutki picia kawy na pusty żołądek
Ta kawa jest najgorsza. Tuczy i przyspiesza starzenie