Chudziutka i delikatna, ale jemy rzadko. Polecana chorym na serce i tarczycę

Odpowiednia dieta to jeden z podstawowych elementów zdrowego stylu życia. Jest szczególnie ważna w przypadku osób, które zmagają się z chorobami przewlekłymi, takimi jak nadciśnienie, zaburzenia rytmu serca lub czynności tarczycy.
Zróżnicowana, zbilansowana i pełna wszystkich niezbędnych składników odżywczych dieta jest szalenie ważna. Wspiera organizm w profilaktyce, ale też pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia w przebiegu chorób przewlekłych.
Czego brakuje w diecie Polaków?
Według badania przeprowadzonego przez Narodowy Instytut Kardiologii - Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie dieta Polaków często jest niezbilansowana, co prowadzi do niedoborów ważnych składników odżywczych.
Młodzi dorośli spożywają zbyt mało wapnia, folianów i magnezu, co może negatywnie wpływać na zdrowie kości, układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy. Niedobory folianów i witamin z grupy B zwiększają ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia, a niski poziom wapnia sprzyja osteoporozie.
Przeczytaj: Regeneruje wątrobę i udrażnia tętnice. Ta przyprawa jest w większości domów
Składniki potrzebne sercu i tarczycy
Dla zdrowia serca niezwykle ważne są kwasy tłuszczowe omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i zmniejszają ryzyko miażdżycy. Magnez odgrywa istotną rolę w regulacji rytmu serca i ciśnienia krwi, a jego niedobór może prowadzić do arytmii i nadciśnienia.
Witaminy z grupy B, zwłaszcza B6, B12 i foliany, pomagają kontrolować poziom homocysteiny – związku, który w nadmiarze sprzyja chorobom układu krążenia.

Kolejnym ważnym składnikiem jest jod, który jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy regulujących metabolizm organizmu. Jego niedobór może prowadzić do niedoczynności tarczycy, co skutkuje zmęczeniem, przyrostem masy ciała i spowolnieniem pracy serca. Przeczytaj też: Jod w diecie - w czym jest go najwięcej?
Wspomagająco działa selen, który jako silny antyoksydant chroni tarczycę przed stresem oksydacyjnym i wspiera jej prawidłowe działanie. Cynk oraz żelazo wpływają na syntezę hormonów tarczycowych i ogólną wydolność organizmu, dlatego ich odpowiednia ilość w diecie jest kluczowa dla zdrowia.
Pyszne źródło zdrowia z morskiego dna
Jedno z najlepszych źródeł jodu i kwasów tłuszczowych omega-3 stanowią ryby morskie. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje chudziutka i delikatna flądra. Warto włączyć ją na stałe do swojej diety, chociażby ze względu na wysoką zawartość białka przy relatywnie niskiej kaloryczności.
Chociaż jej nazwa nie brzmi zachęcająco, flądra jest rybą smaczną – lekko słodką i niezbyt intensywną. Jej mięso nie wymaga szczególnie skomplikowanego przygotowania. Pyszny obiad możesz przygotować bardzo szybko, wkładając flądrę do piekarnika. Przeczytaj też: Tych ryb nie jedz nad polskim morzem. Są najgorsze

Flądra – niedoceniana skarbnica składników odżywczych
Flądra jest niskotłuszczowym i niskokalorycznym źródłem białka. Dostarcza również witaminy B12, witaminy D, selenu i kwasów tłuszczowych omega-3. 100-gramowa porcja surowej flądry to około:
• 86 kcal,
• 12 g białka,
• 2 g tłuszczu,
• 0 g węglowodanów,
• 0,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych,
• 48 mg cholesterolu,
• 32,7 mg selenu,
• 81 mg sodu,
• 50 µg jodu (33% dziennego zapotrzebowania).
Przeczytaj też: Kwasy omega 3 wspierają organizm. W czym zjesz ich najwięcej?

Jedzenie ryb, takich jak flądra, z odpowiednią ilością białka, ale niską ilością tłuszczu całkowitego (2 gramy na 100 gramów) i tłuszczów nasyconych (0,4 grama na 100 gramów) jest korzystne. Dostarcza ciału nie tylko jodu niezbędnego do utrzymania zdrowia tarczycy. Pomaga ograniczyć spożycie tłuszczów, a tym samym:
• zmniejszyć ryzyko chorób serca,
• obniżyć poziom cholesterolu,
• zmniejszyć ryzyko otyłości,
• obniżyć ciśnienie krwi,
• zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2,
• zmniejszyć ryzyko raka piersi i jelita grubego.
Ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo zdrowe, dlatego warto zastąpić nimi mięso przynajmniej raz czy dwa razy w tygodniu.
Źródła:
Bolesławska, I., Przysławski, J., Schlegel-Zawadzka, M., & Grzymisławski, M. (2009). Zawartość składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych kobiet i mężczyzn stosujących dietę tradycyjną i „optymalną” – analiza porównawcza. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 16(4), 48-58.
Januszko, O., & Kałuża, J. (2019). Znaczenie ryb i przetworów rybnych w żywieniu człowieka? analiza korzyści i zagrożeń. Kosmos, 68(2), 269-281.
WebMD. Health Benefits of Flounder. Retrieved from https://www.webmd.com/diet/health-benefits-of-flounder.





































