Dynia ma właściwości antyrakowe. Mamy na nią banalnie prosty przepis
Dynia jest jednym z warzyw antyrakowych. W krajach bałkańskich, w których spożycie pestek dyni jest wysokie, liczba zachorowań na raka prostaty jest niemal znikoma. Pestki dyni coraz częściej doceniają również Polacy. Dlaczego warto włączyć dynię do codziennego menu?
Dynia – bogate źródło witamin i minerałów
Pestki dyni są bogatym źródłem naturalnych antyoksyndatów np. witaminy C i beta-karotenu. Dlatego też spożycie ich zapobiega chorobom nowotworowym. W szczególności dominują tu witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B9). Oprócz nich znajdują się także witaminy A,D i E. Bogatym źródłem witamin i minerałów jest również miąższ dyni, w którym obecne są: magnez,cynk, wapń, potas, selen i kwas foliowy. Zawiera także dużą ilość białka, błonnika i niewielką ilość węglowodanów. Ponadto dynia jest warzywem niskokalorycznym ze względu na niską zawartość tłuszczu.
Antyrakowe właściwości dyni
Z perspektywy pacjentów onkologicznych jednym z najcenniejszych składników dyni jest beta-karoten. Jest to pomarańczowy, żółty i czerwony barwnik, dzięki któremu dynia zawdzięcza swój kolor. Jednocześnie, tak jak pozostałe kartenoidy, ma właściwości przeciwutleniające, dlatego redukuje szkodliwe procesy oksydacyjne i jednocześnie zapobiega rozwojowi nowotworów.
Badania naukowe dowodzą, że regularne spożywanie pestek dyni ogranicza ryzyko zachorowania na raka prostaty. W kontekście profilaktyki antyrakowej cennym składnikiem dyni są również fitosterole, czyli tłuszcze roślinne, podobnie zbudowane co cholesterol.
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Japońskich naukowców, wysokie spożycie pestek dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia:
- raka żołądka,
- raka płuc,
- raka jelita grubego,
- raka piersi.
Z pestek dyni możliwe jest wyizolowane kukurbitacyny, mogącej niszczyć komórki nowotworowe. Znajduje się pod powierzchnią pestki dyni i w cienkiej i widocznej błonie. Unieszkodliwia pasożyty i ma wiele właściwości leczniczych, które udowodniono naukowo. Hamuje rozwój komórek rakowych m.in. płuc, piersi i jelita grubego.
Czym kierować się przy wyborze dyni?
Im dynia jest cięższa i im bardziej symetryczny ma kształt, tym jest lepsza. Niektóre z odmian można przechowywać nawet kilka miesięcy. By warzywo się jednak nie zepsuło, przechowywać je należy w chłodnym i suchym miejscu. W przypadku pestek lepiej kupować te bez soli i innych dodatków – lepszym wyborem jest zakup pestek paczkowanych niż na wagę. Te drugie częściej są wysuszone i tym samym mniej smaczne. Najwięcej witamin i minerałów znajdziesz w ciemnych pestkach.
Poznaj prosty przepis na zupę z dyni
Zupa z dyni jest jedną z najpopularniejszych jesiennych zup. Ma nie tylko bogaty i przyjemny aromat, ale też ładnie wygląda. Do przygotowania jej można użyć np. dyni Hokkaido. Zupę przygotujesz szybko i co najważniejsze, sam proces nie jest skomplikowany.
Składniki potrzebne do przygotowania zupy:
- 0,5 l bulionu np. z warzyw,
- 650 g pieczonej dyni,
- 1 cebula cukrowa,
- 2 średnie marchewki,
- pół szklanki mleka tłustego,
- łyżka masła klarowanego.
Obierz cebulę i marchew – cebulę posiekaj drobno, a marchew pokrój na cienkie plasterki. Na malej mocy palnika podsmaż przez 20 minut warzywa i dodaj wcześniej łyżkę masła klarowanego. Podsmażanie przerwij, gdy marchewka będzie już miękka. Do garnka wlej bulion i zagotuj zupę. Dodaj do niej jeszcze upieczoną dynię. Na końcu zmiksuj ją z oregano i tymiankiem.
Po dodaniu dyni wlej mleko i zmiksuj całość. Zupy dyniowe przeważnie są gęste, lecz jeśli wolisz rzadsze, może dodać więcej mleka lub bulionu.