Najnowszy raport amerykańskiego stowarzyszenia American Cancer Society nie napawa optymizmem. Jak oszacowali lekarze, co piąta z żyjących obecnie osób zachoruje na nowotwór.Przewiduje się, że do 2050 r. liczba osób zmagających się z nowotworami na całym świecie może wzrosnąć nawet o 77 procent. Jak podkreślają osoby tworzące raport, do 2050 r. zdiagnozowanych zostanie aż 35 milionów nowych przypadków nowotworów. Jakie są czynniki wpływające na tak duży wzrost zachorowań?
Są istotnym składnikiem w kuchni włoskiej czy francuskiej, świetnie podkręcają smak wielu potraw, a do tego są smaczne, mają mało kalorii oraz są bogate w witaminy. Kapary, bo o nich mowa działają przeciwzapalnie i prawdopodobnie zapobiegają rozwojowi nowotworów. To jeden z najważniejszych gatunków roślin z rodziny kaparowatych, charakteryzujący się dużą różnorodnością, gdyż istnieje ok. 50 rodzajów i nawet 900 gatunków. Jedzenie tego dodatku wzmocni organizm oraz pomoże w trawieniu. Kapary wzmacniają odporność, chroniąc przed grypą i przeziębieniem. Dlaczego warto jeszcze jeść kapary?
Sięgnąć po nią mogą wszystkie osoby odchudzające się, ale również i te, które mają problemy z zaparciami. Pęczak wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego oraz przemianę materii. Dlaczego warto jeszcze jeść tę kaszę? Pęczak to pyszny i zdrowy dodatek, stosowany jako składnik wielu dań. W połączeniu z warzywami czy mięsem smakuje naprawdę dobrze, a przy tym jest źródłem wielu witamin.
Choć sól podkręca smak potraw, stosowana w daniach w nadmiarze może prowadzić do wielu chorób w tym m.in. raka żołądka i raka wątroby, chorób sercowo-naczyniowych, otyłości czy powstawania kamieni nerkowych. Sól można z powodzeniem zastąpić innymi produktami, które będą znacznie zdrowsze, a przy tym nie będą bez smaku. Dzięki tym zamiennikom, które w kuchni ma niemal każdy z nas, potrawy nabiorą nowego smaku i przede wszystkim będą znacznie zdrowsze.
Dietetycy od lat zachęcają, byśmy jedli więcej warzyw. A jednym z nich, które zdecydowanie warto włączyć do codziennej diety, jest jarmuż, odmiana kapusty szczególnie popularna w państwach skandynawskich. To jedno z najcenniejszych warzyw liściastych. Poznaj korzyści płynące ze spożycia jarmużu. A są imponujące!
Pestki słonecznika są jednym z najbogatszych źródłem witaminy E . Zawierają fitosterole, więc korzystnie wpływają na serce i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Jednak na tym nie kończą się ich zalety. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto włączyć je do diety i w jakiej ilości spożywać. Zakup jednej paczki kosztuje tylko parę złotych!
Dynia jest jednym z warzyw antyrakowych. W krajach bałkańskich, w których spożycie pestek dyni jest wysokie, liczba zachorowań na raka prostaty jest niemal znikoma. Pestki dyni coraz częściej doceniają również Polacy. Dlaczego warto włączyć dynię do codziennego menu?