Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Dieta Antynowotworowa

Dieta Antynowotworowa

Nowotwór, raka, dieta antynowotworowa
03.09.2024 09:42 Dietetyczka onkologiczna radzi co jeść, by ograniczyć ryzyko raka. Wymienia te produkty

Zdrowa dieta jest niezwykle ważna dla naszego organizmu. To, jak jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Są pewne produkty, które mogą ograniczyć ryzyko zachorowania na raka. Dietetyczka onkologiczna Nichole Andrews podzieliła się z internautami swoją wiedzą, zdradzając, które produkty mogą ograniczyć ryzyko nowotworu.

Jakie jest najzdrowsze warzywo na świecie?
04.08.2024 12:08 Warzywo najzdrowsze na świecie. Wspiera serce, obniża ciśnienie krwi

Rukiew wodna, nazywana rzeżuchą wodną, jest uważana za najzdrowsze warzywo ze względu na swoje bogate właściwości odżywcze. Na co pomaga spożycie warzywa? Jak wygląda rukiew wodna?

Nowotwór, zdrowie, rak, badania
09.04.2024 13:10 Co piąty z nas zachoruje na raka. Naukowcy nie mają wątpliwości

Najnowszy raport amerykańskiego stowarzyszenia American Cancer Society nie napawa optymizmem. Jak oszacowali lekarze, co piąta z żyjących obecnie osób zachoruje na nowotwór.Przewiduje się, że do 2050 r. liczba osób zmagających się z nowotworami na całym świecie może wzrosnąć nawet o 77 procent. Jak podkreślają osoby tworzące raport, do 2050 r. zdiagnozowanych zostanie aż 35 milionów nowych przypadków nowotworów. Jakie są czynniki wpływające na tak duży wzrost zachorowań?

Kapary, zdrowie, dieta
25.03.2024 21:35 Kapary mają działanie antynowotworowe. Niestety, nie każdy może je jeść

Są istotnym składnikiem w kuchni włoskiej czy francuskiej, świetnie podkręcają smak wielu potraw, a do tego są smaczne, mają mało kalorii oraz są bogate w witaminy. Kapary, bo o nich mowa działają  przeciwzapalnie i prawdopodobnie zapobiegają rozwojowi nowotworów. To jeden z najważniejszych gatunków roślin z rodziny kaparowatych, charakteryzujący się dużą różnorodnością, gdyż istnieje ok. 50  rodzajów i nawet 900 gatunków. Jedzenie tego dodatku wzmocni organizm oraz pomoże w trawieniu. Kapary wzmacniają odporność, chroniąc przed grypą i przeziębieniem. Dlaczego warto jeszcze jeść kapary?

Kasza, kasza pęczak
15.03.2024 18:42 Ta kasza to źródło witamin i minerałów. Kiedyś jadana w każdym domu

Sięgnąć po nią mogą wszystkie osoby odchudzające się, ale również i te, które mają problemy z zaparciami. Pęczak wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego oraz przemianę materii. Dlaczego warto jeszcze jeść tę kaszę? Pęczak to pyszny i zdrowy dodatek, stosowany jako składnik wielu dań. W połączeniu z warzywami czy mięsem smakuje naprawdę dobrze, a przy tym jest źródłem wielu witamin.

Sól, dania, zamienniki soli
11.03.2024 17:43 Tymi składnikami zastąpisz sól w daniach. To zdrowe zamienniki

Choć sól podkręca smak potraw, stosowana w daniach w nadmiarze może prowadzić do wielu chorób w tym m.in. raka żołądka i raka wątroby, chorób sercowo-naczyniowych, otyłości czy powstawania kamieni nerkowych. Sól można z powodzeniem zastąpić innymi produktami, które będą znacznie zdrowsze, a przy tym nie będą bez smaku. Dzięki tym zamiennikom, które w kuchni ma niemal każdy z nas, potrawy nabiorą nowego smaku i przede wszystkim będą znacznie zdrowsze.

jarmuż
20.01.2024 11:32 To warzywo może chronić przed nowotworami. Wielu może je jeść bez ograniczeń

Dietetycy od lat zachęcają, byśmy jedli więcej warzyw. A jednym z nich, które zdecydowanie warto włączyć do codziennej diety, jest jarmuż, odmiana kapusty szczególnie popularna w państwach skandynawskich. To jedno z najcenniejszych warzyw liściastych. Poznaj korzyści płynące ze spożycia jarmużu. A są imponujące! 

nasiona
16.12.2023 16:36 Jedzmy je częściej. Te niedrogie pestki są skarbnicą witamin, a jeden składnik działa antynowotworowo

Pestki słonecznika są jednym z najbogatszych źródłem witaminy E . Zawierają fitosterole, więc korzystnie wpływają na serce i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Jednak na tym nie kończą się ich zalety. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto włączyć je do diety i w jakiej ilości spożywać. Zakup jednej paczki kosztuje tylko parę złotych! 

dynia
30.10.2023 15:03 Dynia ma właściwości antyrakowe. Mamy na nią banalnie prosty przepis

Dynia jest jednym z warzyw antyrakowych. W krajach bałkańskich, w których spożycie pestek dyni jest wysokie, liczba zachorowań na raka prostaty jest niemal znikoma. Pestki dyni coraz częściej doceniają również Polacy. Dlaczego warto włączyć dynię do codziennego menu?