Zdrowa dieta jest niezwykle ważna dla naszego organizmu. To, jak jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Są pewne produkty, które mogą ograniczyć ryzyko zachorowania na raka. Dietetyczka onkologiczna Nichole Andrews podzieliła się z internautami swoją wiedzą, zdradzając, które produkty mogą ograniczyć ryzyko nowotworu.
Rukiew wodna, nazywana rzeżuchą wodną, jest uważana za najzdrowsze warzywo ze względu na swoje bogate właściwości odżywcze. Na co pomaga spożycie warzywa? Jak wygląda rukiew wodna?
Najnowszy raport amerykańskiego stowarzyszenia American Cancer Society nie napawa optymizmem. Jak oszacowali lekarze, co piąta z żyjących obecnie osób zachoruje na nowotwór.Przewiduje się, że do 2050 r. liczba osób zmagających się z nowotworami na całym świecie może wzrosnąć nawet o 77 procent. Jak podkreślają osoby tworzące raport, do 2050 r. zdiagnozowanych zostanie aż 35 milionów nowych przypadków nowotworów. Jakie są czynniki wpływające na tak duży wzrost zachorowań?
Są istotnym składnikiem w kuchni włoskiej czy francuskiej, świetnie podkręcają smak wielu potraw, a do tego są smaczne, mają mało kalorii oraz są bogate w witaminy. Kapary, bo o nich mowa działają przeciwzapalnie i prawdopodobnie zapobiegają rozwojowi nowotworów. To jeden z najważniejszych gatunków roślin z rodziny kaparowatych, charakteryzujący się dużą różnorodnością, gdyż istnieje ok. 50 rodzajów i nawet 900 gatunków. Jedzenie tego dodatku wzmocni organizm oraz pomoże w trawieniu. Kapary wzmacniają odporność, chroniąc przed grypą i przeziębieniem. Dlaczego warto jeszcze jeść kapary?
Sięgnąć po nią mogą wszystkie osoby odchudzające się, ale również i te, które mają problemy z zaparciami. Pęczak wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego oraz przemianę materii. Dlaczego warto jeszcze jeść tę kaszę? Pęczak to pyszny i zdrowy dodatek, stosowany jako składnik wielu dań. W połączeniu z warzywami czy mięsem smakuje naprawdę dobrze, a przy tym jest źródłem wielu witamin.
Choć sól podkręca smak potraw, stosowana w daniach w nadmiarze może prowadzić do wielu chorób w tym m.in. raka żołądka i raka wątroby, chorób sercowo-naczyniowych, otyłości czy powstawania kamieni nerkowych. Sól można z powodzeniem zastąpić innymi produktami, które będą znacznie zdrowsze, a przy tym nie będą bez smaku. Dzięki tym zamiennikom, które w kuchni ma niemal każdy z nas, potrawy nabiorą nowego smaku i przede wszystkim będą znacznie zdrowsze.
Dietetycy od lat zachęcają, byśmy jedli więcej warzyw. A jednym z nich, które zdecydowanie warto włączyć do codziennej diety, jest jarmuż, odmiana kapusty szczególnie popularna w państwach skandynawskich. To jedno z najcenniejszych warzyw liściastych. Poznaj korzyści płynące ze spożycia jarmużu. A są imponujące!
Pestki słonecznika są jednym z najbogatszych źródłem witaminy E . Zawierają fitosterole, więc korzystnie wpływają na serce i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Jednak na tym nie kończą się ich zalety. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto włączyć je do diety i w jakiej ilości spożywać. Zakup jednej paczki kosztuje tylko parę złotych!
Dynia jest jednym z warzyw antyrakowych. W krajach bałkańskich, w których spożycie pestek dyni jest wysokie, liczba zachorowań na raka prostaty jest niemal znikoma. Pestki dyni coraz częściej doceniają również Polacy. Dlaczego warto włączyć dynię do codziennego menu?