Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > dieta antynowotworowa

Dieta Antynowotworowa

mini kiwi
19.03.2025 15:24 Ten owoc to pogromca raka płuc. Polacy powinni go jeść kilogramami

Ten nowotwór co roku zabija tysiące Polaków. Praktycznie każdy z nas zna kogoś lub słyszał o kimś, kto na niego umarł. Mowa o raku płucu, który przez wiele lat rozwija się nie dając wyraźnych objawów. Jak zmniejszyć jego ryzyko? Przede wszystkim nie palić, ale być może jest jeszcze coś, co możemy dla siebie zrobić – chodzi o uwzględnienie w swojej diecie pewnego owocu.

Balsam na jelita
03.03.2025 11:19 Niedroga zupa działa jak balsam na jelita i chroni przed rakiem piersi [PRZEPIS]

Jest niedroga i łatwa w przygotowaniu, sycąca, a przede wszystkim bardzo zdrowa. Za komuny pojawiała się na polskich stołach nawet częściej niż rosół. Dziś jemy ją zdecydowanie rzadziej – a szkoda. Jej prozdrowotne właściwości fascynują naukowców.

szynka parmeńska, produkty rakotwórcze
25.02.2025 18:34 Jedzenie tego może powodować raka! 9 najbardziej rakotwórczych produktów

Rak to jedna z najgroźniejszych chorób. Wiele osób uważa, że odpowiadają za niego wyłącznie geny, ale to nieprawda – tylko 5-10 proc. przypadków nowotworów wynika z dziedzicznych mutacji.Jak tłumaczy dr Brandy-Joe Milliron z Drexel University, kluczową rolę w ryzyku zachorowania odgrywa styl życia – a przede wszystkim dieta. Spożywanie określonych produktów może znacząco zwiększyć ryzyko raka.Oto 9 najbardziej rakotwórczych produktów, które warto ograniczyć lub całkowicie wyeliminować ze swojej diety.

Owocowy mocarz
10.02.2025 12:22 Owocowy tytan chroni przed rakiem i obłędnie smakuje. Jedz go kilogramami

Słodki, soczysty i pełen potężnych właściwości prozdrowotnych. Smakiem przypomina truskawki, agrest, śliwki lub gruszki – w zależności od odmiany i stopnia dojrzałości. Jest blisko spokrewniony z tropikalnym owocem, ale możesz uprawiać go we własnym ogrodzie.Niepozorny, zielony i pełen niezwykłych właściwości – ten owoc to prawdziwa bomba zdrowotna! Naukowcy nie mają wątpliwości: regularne spożywanie go może znacząco obniżyć ryzyko zachorowania na raka, wspomaga odporność i poprawia trawienie. Do tego smakuje tak dobrze, że trudno mu się oprzeć. A najlepsze? Można go jeść bez obierania! 

lodówka
28.01.2025 16:06 Nowotwory z lodówki. Lekarz wskazał 3 produkty, które są dla raka jak nawóz

Każdego dnia korzystamy z produktów, które pozornie wydają się zdrowe, ale ich regularne spożywanie lub nieodpowiednie przygotowanie może znacząco wpłynąć na nasze zdrowie. Czy wiesz, że niektóre produkty z Twojej lodówki, a nawet sposób gotowania, mogą zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów? Oto 4 produkty, na które warto uważać.Marek Skoczylas to lekarz, który dzieli się swoją wiedzą za pomocą platformy YouTube. Publikuje na niej filmy o tematyce zdrowotnej. Jeden z najnowszych poświęcił "nowotworom z lodówki". "Chcę uświadomić Państwu, iż wielu chorobom można zapobiec, wiele można wyleczyć - wystarczy zrozumieć, że chemiczna żywność nie jest sprzymierzeńcem zdrowia" – czytamy na jego profilu.

dieta antynowotworowa, zdrowa żywność
27.01.2025 07:10 3 grupy produktów, których boją się nowotwory. Zacznij jeść już dziś!

Statystyki pokazują, że w Polsce ponad milion pacjentów zmaga się z choroba nowotworową, a nawet kilkaset osób dowiaduje się, że rozpoczyna się ich walka o życie. Jak podaje portal onkologiczny zwrotnikraka.pl, wskaźnik wyleczeń w naszym kraju jest niestety niski, ale wykrycie nowotworu w stadium zaawansowanym wiąże się zwykle z niepomyślnym rokowaniem. Jednym z czynników wpływających na jakość naszego życia i zdrowie organizmu jest zoptymalizowana dieta pod kątem jak najwyższej jakości składników odżywczych. Odpowiedni dobór produktów może nie tylko zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby, ale również wspierać organizm w walce z nierównym przeciwnikiem. Ułatwieniem w wyborze, ale też codziennych zakupach jest prosty podział na grupy, które zawierają optymalne dla nas produkty. 

Prozdrowotne właściwości marchewki
02.01.2025 17:46 Rak nie znosi tego warzywa – jedz je kilogramami!

Zdrowy tryb życia, a zwłaszcza dieta i unikanie używek, odgrywają olbrzymią rolę w profilaktyce nowotworów. Między innymi dlatego na co dzień powinniśmy unikać wysokoprzetworzonej żywności i sięgać po pełnowartościowe produkty spożywcze, w tym przede wszystkim owoce i warzywa. Które z nich są najzdrowsze? Znana i lubiana niemal przez wszystkich – marchewka może być kluczem do zdrowia, którego wielu z nas szuka. Naukowcy coraz częściej zwracają uwagę na jej wyjątkowe właściwości prozdrowotne, w tym potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety? Odpowiedzi należy szukać w jej składnikach odżywczych, które mogą wspierać organizm w walce z chorobami, w tym z rakiem.

Nowotwór, raka, dieta antynowotworowa
03.09.2024 09:42 Dietetyczka onkologiczna radzi co jeść, by ograniczyć ryzyko raka. Wymienia te produkty

Zdrowa dieta jest niezwykle ważna dla naszego organizmu. To, jak jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Są pewne produkty, które mogą ograniczyć ryzyko zachorowania na raka. Dietetyczka onkologiczna Nichole Andrews podzieliła się z internautami swoją wiedzą, zdradzając, które produkty mogą ograniczyć ryzyko nowotworu.

Jakie jest najzdrowsze warzywo na świecie?
04.08.2024 12:08 Warzywo najzdrowsze na świecie. Wspiera serce, obniża ciśnienie krwi

Rukiew wodna, nazywana rzeżuchą wodną, jest uważana za najzdrowsze warzywo ze względu na swoje bogate właściwości odżywcze. Na co pomaga spożycie warzywa? Jak wygląda rukiew wodna?

Nowotwór, zdrowie, rak, badania
09.04.2024 13:10 Co piąty z nas zachoruje na raka. Naukowcy nie mają wątpliwości

Najnowszy raport amerykańskiego stowarzyszenia American Cancer Society nie napawa optymizmem. Jak oszacowali lekarze, co piąta z żyjących obecnie osób zachoruje na nowotwór.Przewiduje się, że do 2050 r. liczba osób zmagających się z nowotworami na całym świecie może wzrosnąć nawet o 77 procent. Jak podkreślają osoby tworzące raport, do 2050 r. zdiagnozowanych zostanie aż 35 milionów nowych przypadków nowotworów. Jakie są czynniki wpływające na tak duży wzrost zachorowań?

Kapary, zdrowie, dieta
25.03.2024 21:35 Kapary mają działanie antynowotworowe. Niestety, nie każdy może je jeść

Są istotnym składnikiem w kuchni włoskiej czy francuskiej, świetnie podkręcają smak wielu potraw, a do tego są smaczne, mają mało kalorii oraz są bogate w witaminy. Kapary, bo o nich mowa działają  przeciwzapalnie i prawdopodobnie zapobiegają rozwojowi nowotworów. To jeden z najważniejszych gatunków roślin z rodziny kaparowatych, charakteryzujący się dużą różnorodnością, gdyż istnieje ok. 50  rodzajów i nawet 900 gatunków. Jedzenie tego dodatku wzmocni organizm oraz pomoże w trawieniu. Kapary wzmacniają odporność, chroniąc przed grypą i przeziębieniem. Dlaczego warto jeszcze jeść kapary?

Kasza, kasza pęczak
15.03.2024 18:42 Ta kasza to źródło witamin i minerałów. Kiedyś jadana w każdym domu

Sięgnąć po nią mogą wszystkie osoby odchudzające się, ale również i te, które mają problemy z zaparciami. Pęczak wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego oraz przemianę materii. Dlaczego warto jeszcze jeść tę kaszę? Pęczak to pyszny i zdrowy dodatek, stosowany jako składnik wielu dań. W połączeniu z warzywami czy mięsem smakuje naprawdę dobrze, a przy tym jest źródłem wielu witamin.

Sól, dania, zamienniki soli
11.03.2024 17:43 Tymi składnikami zastąpisz sól w daniach. To zdrowe zamienniki

Choć sól podkręca smak potraw, stosowana w daniach w nadmiarze może prowadzić do wielu chorób w tym m.in. raka żołądka i raka wątroby, chorób sercowo-naczyniowych, otyłości czy powstawania kamieni nerkowych. Sól można z powodzeniem zastąpić innymi produktami, które będą znacznie zdrowsze, a przy tym nie będą bez smaku. Dzięki tym zamiennikom, które w kuchni ma niemal każdy z nas, potrawy nabiorą nowego smaku i przede wszystkim będą znacznie zdrowsze.

jarmuż
20.01.2024 11:32 To warzywo może chronić przed nowotworami. Wielu może je jeść bez ograniczeń

Dietetycy od lat zachęcają, byśmy jedli więcej warzyw. A jednym z nich, które zdecydowanie warto włączyć do codziennej diety, jest jarmuż, odmiana kapusty szczególnie popularna w państwach skandynawskich. To jedno z najcenniejszych warzyw liściastych. Poznaj korzyści płynące ze spożycia jarmużu. A są imponujące! 

nasiona
16.12.2023 16:36 Jedzmy je częściej. Te niedrogie pestki są skarbnicą witamin, a jeden składnik działa antynowotworowo

Pestki słonecznika są jednym z najbogatszych źródłem witaminy E . Zawierają fitosterole, więc korzystnie wpływają na serce i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Jednak na tym nie kończą się ich zalety. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto włączyć je do diety i w jakiej ilości spożywać. Zakup jednej paczki kosztuje tylko parę złotych! 

dynia
30.10.2023 15:03 Dynia ma właściwości antyrakowe. Mamy na nią banalnie prosty przepis

Dynia jest jednym z warzyw antyrakowych. W krajach bałkańskich, w których spożycie pestek dyni jest wysokie, liczba zachorowań na raka prostaty jest niemal znikoma. Pestki dyni coraz częściej doceniają również Polacy. Dlaczego warto włączyć dynię do codziennego menu?