Ten nowotwór co roku zabija tysiące Polaków. Praktycznie każdy z nas zna kogoś lub słyszał o kimś, kto na niego umarł. Mowa o raku płucu, który przez wiele lat rozwija się nie dając wyraźnych objawów. Jak zmniejszyć jego ryzyko? Przede wszystkim nie palić, ale być może jest jeszcze coś, co możemy dla siebie zrobić – chodzi o uwzględnienie w swojej diecie pewnego owocu.
Jest niedroga i łatwa w przygotowaniu, sycąca, a przede wszystkim bardzo zdrowa. Za komuny pojawiała się na polskich stołach nawet częściej niż rosół. Dziś jemy ją zdecydowanie rzadziej – a szkoda. Jej prozdrowotne właściwości fascynują naukowców.
Rak to jedna z najgroźniejszych chorób. Wiele osób uważa, że odpowiadają za niego wyłącznie geny, ale to nieprawda – tylko 5-10 proc. przypadków nowotworów wynika z dziedzicznych mutacji.Jak tłumaczy dr Brandy-Joe Milliron z Drexel University, kluczową rolę w ryzyku zachorowania odgrywa styl życia – a przede wszystkim dieta. Spożywanie określonych produktów może znacząco zwiększyć ryzyko raka.Oto 9 najbardziej rakotwórczych produktów, które warto ograniczyć lub całkowicie wyeliminować ze swojej diety.
Słodki, soczysty i pełen potężnych właściwości prozdrowotnych. Smakiem przypomina truskawki, agrest, śliwki lub gruszki – w zależności od odmiany i stopnia dojrzałości. Jest blisko spokrewniony z tropikalnym owocem, ale możesz uprawiać go we własnym ogrodzie.Niepozorny, zielony i pełen niezwykłych właściwości – ten owoc to prawdziwa bomba zdrowotna! Naukowcy nie mają wątpliwości: regularne spożywanie go może znacząco obniżyć ryzyko zachorowania na raka, wspomaga odporność i poprawia trawienie. Do tego smakuje tak dobrze, że trudno mu się oprzeć. A najlepsze? Można go jeść bez obierania!
Każdego dnia korzystamy z produktów, które pozornie wydają się zdrowe, ale ich regularne spożywanie lub nieodpowiednie przygotowanie może znacząco wpłynąć na nasze zdrowie. Czy wiesz, że niektóre produkty z Twojej lodówki, a nawet sposób gotowania, mogą zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów? Oto 4 produkty, na które warto uważać.Marek Skoczylas to lekarz, który dzieli się swoją wiedzą za pomocą platformy YouTube. Publikuje na niej filmy o tematyce zdrowotnej. Jeden z najnowszych poświęcił "nowotworom z lodówki". "Chcę uświadomić Państwu, iż wielu chorobom można zapobiec, wiele można wyleczyć - wystarczy zrozumieć, że chemiczna żywność nie jest sprzymierzeńcem zdrowia" – czytamy na jego profilu.
Statystyki pokazują, że w Polsce ponad milion pacjentów zmaga się z choroba nowotworową, a nawet kilkaset osób dowiaduje się, że rozpoczyna się ich walka o życie. Jak podaje portal onkologiczny zwrotnikraka.pl, wskaźnik wyleczeń w naszym kraju jest niestety niski, ale wykrycie nowotworu w stadium zaawansowanym wiąże się zwykle z niepomyślnym rokowaniem. Jednym z czynników wpływających na jakość naszego życia i zdrowie organizmu jest zoptymalizowana dieta pod kątem jak najwyższej jakości składników odżywczych. Odpowiedni dobór produktów może nie tylko zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby, ale również wspierać organizm w walce z nierównym przeciwnikiem. Ułatwieniem w wyborze, ale też codziennych zakupach jest prosty podział na grupy, które zawierają optymalne dla nas produkty.
Zdrowy tryb życia, a zwłaszcza dieta i unikanie używek, odgrywają olbrzymią rolę w profilaktyce nowotworów. Między innymi dlatego na co dzień powinniśmy unikać wysokoprzetworzonej żywności i sięgać po pełnowartościowe produkty spożywcze, w tym przede wszystkim owoce i warzywa. Które z nich są najzdrowsze? Znana i lubiana niemal przez wszystkich – marchewka może być kluczem do zdrowia, którego wielu z nas szuka. Naukowcy coraz częściej zwracają uwagę na jej wyjątkowe właściwości prozdrowotne, w tym potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety? Odpowiedzi należy szukać w jej składnikach odżywczych, które mogą wspierać organizm w walce z chorobami, w tym z rakiem.
Zdrowa dieta jest niezwykle ważna dla naszego organizmu. To, jak jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Są pewne produkty, które mogą ograniczyć ryzyko zachorowania na raka. Dietetyczka onkologiczna Nichole Andrews podzieliła się z internautami swoją wiedzą, zdradzając, które produkty mogą ograniczyć ryzyko nowotworu.
Rukiew wodna, nazywana rzeżuchą wodną, jest uważana za najzdrowsze warzywo ze względu na swoje bogate właściwości odżywcze. Na co pomaga spożycie warzywa? Jak wygląda rukiew wodna?
Najnowszy raport amerykańskiego stowarzyszenia American Cancer Society nie napawa optymizmem. Jak oszacowali lekarze, co piąta z żyjących obecnie osób zachoruje na nowotwór.Przewiduje się, że do 2050 r. liczba osób zmagających się z nowotworami na całym świecie może wzrosnąć nawet o 77 procent. Jak podkreślają osoby tworzące raport, do 2050 r. zdiagnozowanych zostanie aż 35 milionów nowych przypadków nowotworów. Jakie są czynniki wpływające na tak duży wzrost zachorowań?
Są istotnym składnikiem w kuchni włoskiej czy francuskiej, świetnie podkręcają smak wielu potraw, a do tego są smaczne, mają mało kalorii oraz są bogate w witaminy. Kapary, bo o nich mowa działają przeciwzapalnie i prawdopodobnie zapobiegają rozwojowi nowotworów. To jeden z najważniejszych gatunków roślin z rodziny kaparowatych, charakteryzujący się dużą różnorodnością, gdyż istnieje ok. 50 rodzajów i nawet 900 gatunków. Jedzenie tego dodatku wzmocni organizm oraz pomoże w trawieniu. Kapary wzmacniają odporność, chroniąc przed grypą i przeziębieniem. Dlaczego warto jeszcze jeść kapary?
Sięgnąć po nią mogą wszystkie osoby odchudzające się, ale również i te, które mają problemy z zaparciami. Pęczak wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego oraz przemianę materii. Dlaczego warto jeszcze jeść tę kaszę? Pęczak to pyszny i zdrowy dodatek, stosowany jako składnik wielu dań. W połączeniu z warzywami czy mięsem smakuje naprawdę dobrze, a przy tym jest źródłem wielu witamin.
Choć sól podkręca smak potraw, stosowana w daniach w nadmiarze może prowadzić do wielu chorób w tym m.in. raka żołądka i raka wątroby, chorób sercowo-naczyniowych, otyłości czy powstawania kamieni nerkowych. Sól można z powodzeniem zastąpić innymi produktami, które będą znacznie zdrowsze, a przy tym nie będą bez smaku. Dzięki tym zamiennikom, które w kuchni ma niemal każdy z nas, potrawy nabiorą nowego smaku i przede wszystkim będą znacznie zdrowsze.
Dietetycy od lat zachęcają, byśmy jedli więcej warzyw. A jednym z nich, które zdecydowanie warto włączyć do codziennej diety, jest jarmuż, odmiana kapusty szczególnie popularna w państwach skandynawskich. To jedno z najcenniejszych warzyw liściastych. Poznaj korzyści płynące ze spożycia jarmużu. A są imponujące!
Pestki słonecznika są jednym z najbogatszych źródłem witaminy E . Zawierają fitosterole, więc korzystnie wpływają na serce i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Jednak na tym nie kończą się ich zalety. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto włączyć je do diety i w jakiej ilości spożywać. Zakup jednej paczki kosztuje tylko parę złotych!
Dynia jest jednym z warzyw antyrakowych. W krajach bałkańskich, w których spożycie pestek dyni jest wysokie, liczba zachorowań na raka prostaty jest niemal znikoma. Pestki dyni coraz częściej doceniają również Polacy. Dlaczego warto włączyć dynię do codziennego menu?