Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > dieta antynowotworowa

Dieta Antynowotworowa

sok z żurawiny
22.09.2025 09:58 Sok z żurawiny zmniejsza ryzyko raka? Fakty, mity i wnioski z najnowszych badań

Sok z żurawiny uchodzi za „supernapój” – bogaty w przeciwutleniacze, reklamowany jako wsparcie odporności i układu moczowego. Z badań laboratoryjnych wynika, że może hamować rozwój nowotworu aż o 90%. Co dokładnie wiadomo na ten temat?Ekstrakty z żurawiny zahamowały wzrost komórek raka jelita w probówkach nawet o 90%W globalnych ocenach WCRF/AICR owoce jako grupa mają „ograniczone – sugerujące” działanie ochronne wobec nowotworów jamy ustnej, gardła i przełykuDowody wciąż są niepełne, ale badania obiecujące

lekarz
17.09.2025 12:31 Czym jest szpiczak plazmocytowy (mnogi)?

Szpiczak plazmocytowy (mnogi) to choroba wynikająca z nieprawidłowego i niekontrolowanego wzrostu komórek plazmatycznych w szpiku kostnymi. Jest to trzecia najczęstsza postać nowotworów złośliwych krwi.

Lekarz
29.08.2025 12:18 Czym jest szpiczak plazmocytowy (mnogi)?

Szpiczak plazmocytowy (mnogi) to choroba wynikająca z nieprawidłowego i niekontrolowanego wzrostu komórek plazmatycznych w szpiku kostnymi. Jest to trzecia najczęstsza postać nowotworów złośliwych krwi.  

Chipsy, bekonowe chipsy
18.07.2025 13:49 Tego smaku chipsów już nie kupisz. Wycofano go w całej Unii

Choć chipsy należą do jednych z najbardziej niezdrowych przekąsek, lubimy je podjadać przy różnych okazjach. Jedne z nich musiały zostać wycofane. Unia Europejska wydała decyzję o zakazie sprzedaży chipsów o smaku wędzonego bekonu. Ta przekąska powinna zniknąć ze sklepów w całej Europie. Jak się okazuje aromat dodawany do takich chipsów może być niebezpieczny dla naszego zdrowia.

Kapary, zdrowie, dieta
25.03.2024 21:35 Kapary mają działanie antynowotworowe. Niestety, nie każdy może je jeść

Są istotnym składnikiem w kuchni włoskiej czy francuskiej, świetnie podkręcają smak wielu potraw, a do tego są smaczne, mają mało kalorii oraz są bogate w witaminy. Kapary, bo o nich mowa działają  przeciwzapalnie i prawdopodobnie zapobiegają rozwojowi nowotworów. To jeden z najważniejszych gatunków roślin z rodziny kaparowatych, charakteryzujący się dużą różnorodnością, gdyż istnieje ok. 50  rodzajów i nawet 900 gatunków. Jedzenie tego dodatku wzmocni organizm oraz pomoże w trawieniu. Kapary wzmacniają odporność, chroniąc przed grypą i przeziębieniem. Dlaczego warto jeszcze jeść kapary?

Sól, dania, zamienniki soli
11.03.2024 17:43 Tymi składnikami zastąpisz sól w daniach. To zdrowe zamienniki

Choć sól podkręca smak potraw, stosowana w daniach w nadmiarze może prowadzić do wielu chorób w tym m.in. raka żołądka i raka wątroby, chorób sercowo-naczyniowych, otyłości czy powstawania kamieni nerkowych. Sól można z powodzeniem zastąpić innymi produktami, które będą znacznie zdrowsze, a przy tym nie będą bez smaku. Dzięki tym zamiennikom, które w kuchni ma niemal każdy z nas, potrawy nabiorą nowego smaku i przede wszystkim będą znacznie zdrowsze.

Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: