Gotujesz tak makaron? Tak przygotowany jest groźny dla zdrowia
Większość z nas gotuje makaron w osolonej wodzie i nikogo to nie dziwi. Jest to wręcz zalecane w przepisach kulinarnych. Ostatnie badania sugerują jednak, aby zaprzestać tej praktyki, bowiem może powodować to uwalnianie substancji rakotwórczych i toksycznych dla naszego organizmu.
Gotowanie makaronu z solą niebezpieczne dla zdrowia
Naukowcy z ACS Environmental Science & Technology przeprowadzili badanie, które wykazało, że woda uzdatniana za pomocą chloramin, w momencie połączenia z solą jodowaną, może powodować powstawanie szkodliwych substancji, takich jak trihalometany (THM).
Trihalometany wykazują działanie mutagenne i kancerogenne na organizm ludzi oraz zwierząt. Mogą także zwiększać ryzyko zaburzeń reprodukcji i wad rozwoju płodu u kobiet ciężarnych.
Szkodliwe związki mogą uszkadzać narządy
Badacze ugotowali makaron używając wody z kranu oraz dodając sól. Kolejnym krokiem eksperymentu było zbadanie próbki pozostałej wody oraz samego makaronu pod kątem stężenia sześciu trihalometanów.
Jak podaje Centers for Disease Control and Prevention (CDC), trihalometany w niewielkich dawkach nie stanowią szczególnego zagrożenia, jednak w większych ilościach mogą działać kancerogennie, uszkadzać wątrobę, nerki i tarczycę, a także powodować zaburzenia rytmu serca.
Naukowcy w trakcie badania zanotowali obecność trihalometanów zarówno w wodzie, jak i w makaronie, jednak ich stężenie różniło się w zależności od sposobu gotowania makaronu.
Jak gotować makaron?
Zaobserwowano, że podczas gotowania bez użycia pokrywki, szkodliwe substancje odparowały i skumulowały się w makaronie w mniejszych ilościach.
Ponadto, makaron po ugotowaniu należy jak najszybciej wyjąć z wody, aby zapobiegać wnikaniu trihalometanów do makaronu.
Naukowcy zalecają, aby solić makaron już po ugotowaniu. Ewentualnie możemy zastąpić sól jodowaną solą bez jodu.
źródło: abcZdrowie