Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka choroby cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > Jedzenie też może poprawić humor. A te pokarmy w szczególności
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 16.02.2024 09:45

Jedzenie też może poprawić humor. A te pokarmy w szczególności

zakupy
canva

Dieta to świetne „narzędzie” do poprawy humoru. Co więc jeść, by poprawić samopoczucie? Teoretycznie każde jedzenie może zadziałać w ten sposób – każdy ma własne upodobania kulinarne. Jednak są produkty, które zadziałają w ten sposób na każdego! Które to są?

Jedzenie wpływa na samopoczucie

Głód powoduje, że stajemy się rozdrażnieni. Energia i koncentracja słabną. Wówczas porcja odpowiednich pokarmów od razu sprawia, że na twarzy pojawia się uśmiech. Jedzenie poprawiające humor, bez względu na gust kulinarny, to to zawierające tryptofan, potrzebny do wydzielania serotoniny. Pomocne okażą się także pokarmy zawierającą dużą dawkę kwasu foliowego, kwasu omega-3 i omega-6 i witamin.

Żywność ma wpływ funkcjonowanie układu nerwowego. Dlatego by czuć się dobrze, konieczne jest prawidłowe odżywianie mózgu, wykorzystującego 20% energii całego organizmu – z tego powodu tak ważne jest, by w organizmie był stały poziom glukozy. Warto więc skupić się na diecie zbilansowanej i regularnych porach spożywania posiłków i wyborze produktów zawierających cukry złożone – są to kasze, ciemne pieczywo, pełnoziarniste makarony. Dzięki nim utrzymamy skupienie i złagodzimy wahania nastroju.

“Jagoda to król, jeśli chodzi o nasz układ nerwowy i mózg! Istnieją bardzo silne dowody na to, że jagody i borówki mają silne działanie w kontekście wsparcia układu nerwowego. Badania potwierdzają ich znaczący wpływ na poprawę pamięci i przeciwdziałanie chorobie Alzheimera oraz demencji”. -powiedziała dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska – Kwaśnik

Projekt bez nazwy - 2024-02-15T203729.699.png

Dieta mięsna czy dieta wegetariańska - która jest zdrowsza? Ekspert tłumaczy Polskie owoce jagodowe to prawdziwy skarb! Dlaczego warto je jeść? Dietetyk tłumaczy

Jedzenie na poprawę humoru

By organizm wydzielał serotoninę, czyli hormon szczęścia, musi mieć dostęp do tryptofanu, aminokwasu dostarczanego z pożywieniem. Dzięki węglowodanom do krwi trawić może odpowiednia ilości tryptofanu. Jego niedobór natomiast przyczynia się do rozwoju np. zaburzeń depresyjnych i lęków.

Tryptofan znajduje się przede wszystkim w produktach bogatych w białko – są to ryby, sery, mleko, chude mięsa i produkty sojowe. Najwięcej zawierają go pestki dyni, bo aż 576 mg. Bogatymi źródłami tryptofanu są także ziarna soi i ser mozzarella. Tryptofan zawierają także suplementy diety, najczęściej skierowane do osób mających kłopoty ze snem, żyjących w przewlekłym stresie.

Do kategorii produktów poprawiających humor zaliczyć można również:

  • świeże warzywa i owoce,
  • orzechy i migdały,
  • gorzką czekoladę,
  • banany,
  • awokado,
  • zielone warzywa liściaste,
  • kiszonki,
  • tłuste ryby,
  • jajka,
  • kawa.

Jedzenie może też obniżać nastrój

Są również pokarmy mogące niekorzystnie wpływać na układ nerwowy. Niekiedy wystarczy zjeść niewielką ich ilość, by poczuć przygnębienie, zmęczenie, niepokój i rozdrażnienie. W ten sposób zadziałać mogą:

  • oczyszczone zboża,
  • przetworzona żywność bogata w tłuszcze trans,
  • cukier,
  • słodziki,
  • syrop glukozowo-fruktozowy,
  • syntetyczne barwniki,
  • wzmacniacze smaku,
  • kolorowe napoje np. soki.

źródło: Gemini.pl