Jakie są właściwości białej herbaty? Czym się różni biała herbata od zielonej?
Smak białej herbaty jest delikatny i w przeciwieństwie do zielonej herbaty pozbawiony goryczki. W zależności od jej odmiany, możemy wyczuć nuty bardziej ziołowe bądź kwiatowo-owocowe. Biała herbata cieszy się mniejszym zainteresowaniem niż jej „zielona koleżanka”, a szkoda, ponieważ zachwyca nie tylko szlachetnym smakiem, ale również bogactwem substancji prozdrowotnych.
Jakie właściwości prozdrowotne ma biała herbata?
Biała herbata jest cennym źródłem antyoksydantów przeciwdziałających procesom starzenia oraz flawonoidów, które zapobiegają rozwojowi chorób układu krążenia. To jednak nie są jej jedyne zalety.
Właściwości białej herbaty:
- działa pobudzająco
- wspomaga pracę mózgu, poprawia koncentrację i pamięć
- spowalnia procesy starzenia się organizmu
- ma działanie antystresowe
- wspomaga pracę układu krążenia
- reguluje poziom cholesterolu we krwi
- obniża ciśnienie krwi
- zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca
- ma działanie detoksykujące
- wzmacnia odporność
- wykazuje działanie przeciwzapalnie, antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze
- wzmacnia zęby i dziąsła
- poprawia metabolizm, sprzyjając odchudzaniu
Jakie są różnice między białą i zieloną herbatą?
Wszystkie rodzaje herbaty powstają z rośliny Camellia sinensis , a czynnikiem decydującym o ich kolorze i smaku jest sposób obróbki zebranych liści.
Biała herbata otrzymywana jest najdelikatniejszych, jeszcze nierozwiniętych pączków, a jej zbiory odbywają się tylko wiosną. Listki nie są poddawane procesowi oksydacji. Zachodzi ona w sposób naturalny w bardzo niewielkim stopniu. Dzięki temu biała herbata zachowuje większość swoich wartości.
Zielona herbata pochodzi z młodych listków oraz pączków, które nie podlegają utlenianiu i fermentacji, dzięki czemu zachowują większość wartościowych substancji.
Różnice między białą i zieloną herbatą:
Liście zielonej herbaty prawie wcale nie ulegają utlenianiu, jednak w przypadku białej herbaty proces utleniania jest jeszcze bardziej znikomy. W związku z tym biała herbata zachowuje większe ilości przeciwutleniaczy niż herbata zielona. Według badań, biała herbata wykazuje silniejsze działanie antyoksydacyjne i anty-mutagenne niż zielona.
Biała herbata znana jest z najdelikatniejszego smaku spośród wszystkich herbat. Jej smak jest zdecydowanie delikatniejszy i słodszy niż herbaty zielonej. Zielona herbata charakteryzuje się bardziej cierpkim i gorzkim smakiem.
Jeśli chodzi o zawartość kofeiny w herbacie, jej największe ilości znajdziemy w herbacie czarnej. Porównując zieloną i białą herbatę, więcej kofeiny zawiera herbata zielona.
Biała herbata nie dla każdego. Kto powinien ograniczyć jej spożycie?
Biała herbata pomimo swoich niezwykłych właściwości prozdrowotnych, nie jest zalecana każdemu. Należy podkreślić, że wszystkie odmiany herbaty zawierają teinę, która jest odpowiednikiem kofeiny w kawie. Jej nadmierne spożycie może prowadzić do skutków ubocznych, takich jak m.in. bóle głowy, rozdrażnienie, kołatanie serca i problemy ze snem. Z tego względu powinniśmy zachować umiar, a dotyczy to przede wszystkim pewnych grup osób.
Spożycie białej herbaty należy ograniczyć szczególnie w przypadkach, takich jak:
- ciążą i okres karmienia piersią
- anemia
- wrzody dwunastnicy
- nadwrażliwość na kofeinę