Jakie zioła na wzdęcia? Te sprawdzą się najlepiej i przyniosą szybką ulgę
Powiększony brzuch, uczucie dyskomfortu, gazy, bóle w podbrzuszu... Każdy z nas choć raz w życiu doświadczył nieprzyjemnych dolegliwości związanych ze wzdęciami. Jakie są przyczyny ich powstawania i jak sobie z nimi radzić? Istnieją skuteczne naturalne sposoby!
Jakie są przyczyny wzdęć?
Główną przyczyną problemów trawiennych są nieprawidłowe nawyki. Nieodpowiednia dieta, brak ruchu i jedzenie w stresie powodują przykre dolegliwości, takie jak bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia czy nudności.
Przyczyny występowania wzdęć:
- tłuste i ciężkostrawne potrawy
- produkty z dużą zawartością cukrów prostych
- żywność wysokoprzetworzona
- zbyt duże porcje posiłków
- jedzenie w stresie
- zbyt szybkie spożywanie posiłków
- brak aktywności fizycznej
Okazuje się, że także nadmiar błonnika może prowadzić do wzdęć. Dlaczego tak się dzieje? Jeżeli nasza dieta jest uboga w błonnik, jelita potrzebują czasu, żeby się do niego przyzwyczaić, a ich pierwszą reakcją będą wzdęcia. Produkty bogate w błonnik należy wprowadzać do jadłospisu stopniowo i powoli.
Kiedy nadmiar błonnika powoduje wzdęcia i zaparcia? Jak uniknąć dyskomfortu? Pijesz kieliszek wina po posiłku na trawienie? Eksperci alarmują, tylko sobie szkodziszJakie zioła i przyprawy są najlepsze na wzdęcia?
Jeśli dopadły nas wzdęcia, sięgnijmy po dobroci, jakie dała nam natura. Zioła i przyprawy dzięki swoim licznym właściwościom potrafią zdziałać cuda! Pamiętajmy też o ruchu! Spokojny spacer po posiłku będzie wspomagać perystaltykę jelit, poprawi trawienie oraz obniży poziom cukru we krwi.
Zioła wspomagające trawienie i łagodzące dolegliwości trawienne:
- mięta
- koper włoski
- rumianek
- zielona herbata
- ostropest plamisty
Przyprawy zalecane przy dolegliwościach trawiennych:
- cynamon
- kardamon
- anyż
- goździki
- ostropest plamisty
Alkohol na trawienie? To nie jest dobry pomysł!
Alkohol jest substancją toksyczną, powodującą uszkodzenia tkanek i narządów. Stwierdzenia „alkohol dla zdrowotności” czy „alkohol na trawienie” nie mają pokrycia w rzeczywistości. „Aktualnie stanowisko WHO jest takie, że nie ma bezpiecznej ilości alkoholu, czyli żadna ilość alkoholu nie jest korzystna dla zdrowia.” - powiedziała dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska – Kwaśnik. Alkohol drażni śluzówkę, zaburza naturalną perystaltykę jelit i utrudnia wchłanianie składników pokarmowych. Nie tylko nie poprawia trawienia, ale powoduje zaburzenia procesów trawiennych.