Kto nie może jeść ogórków kiszonych? Przy tych schorzeniach należy ich unikać
Ogórki kiszone to jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Niestety, pomimo wielu cennych właściwości prozdrowotnych, istnieją pewne grupy osób, którym mogą zaszkodzić. Przy jakich schorzeniach lepiej unikać kiszonek? Wyjaśniamy.
Na czym polega kiszenie?
Kiszenie to dawna metoda przedłużania trwałości żywności, która polega beztlenowym procesie fermentacji mlekowej, czyli na przekształcaniu węglowodanów do kwasu mlekowego przez bakterie fermentacji mlekowej.
Są to przyjazne bakterie, występujące w naturalnej mikroflorze przewodu pokarmowego człowieka. Kwas mlekowy powstrzymuje rozwój w żywności bakterii gnilnych, drożdży i pleśni, dzięki czemu kiszonka nie ulega zepsuciu.
Przeczytaj też: Dlaczego woda w ogórkach kiszonych jest mętna? Nigdy nie bagatelizuj tego znaku
Właściwości ogórków kiszonych
Ogórki kiszone to doskonałe źródło witaminy K oraz witamin z grupy B. Zawierają też wiele cennych minerałów, takich jak wapń, potas, fosfor, magnez i sód. W ogórkach znajdziemy duże ilości antyoksydantów, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki, powodujące starzenie się organizmu. Ponadto, antyoksydanty pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, tym samym zmniejszając ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Ogórki kiszone to także dobre źródło błonnika, który zapobiega zaparciom i zapewnia długotrwałe uczucie sytości.
Niejednokrotnie, na ogórkach kiszonych możemy zaobserwować charakterystyczny biały nalot. Są to bakterie kwasu mlekowego o cennych właściwościach prozdrowotnych. Wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. Hamują rozwój szkodliwych patogenów przyczyniających się do rozwoju chorób, usuwają toksyny i pomagają odbudować florę bakteryjną w jelitach.
Ogórki kiszone, pomimo swoich cennych właściwości prozdrowotnych, nie są zalecane każdemu. Osoby z niektórymi schorzeniami powinny ich unikać.
Schorzenia, przy których należy unikać ogórków kiszonych
Choroby układu pokarmowego
Kiszonki wzmagają produkcję kwasów żołądkowych, dlatego mogą zaostrzać dolegliwości u osób ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak m.in. wrzody żołądka, nadżerki przełyku czy refluks żołądkowo-przełykowy.
Nadciśnienie tętnicze
Do kiszenia ogórków używa się spore ilości soli będącej źródłem sodu. Osoby z podwyższonym ciśnieniem krwi powinny unikać produktów z dużą zawartością sodu, dlatego kiszonki nie są zalecane w ich diecie.
W badaniach wykazano bezpośredni związek pomiędzy ilością wydalanego sodu a wartościami ciśnienia tętniczego. Zaobserwowano, że w krajach uprzemysłowionych o większym dobowym spożyciu soli nadciśnienie tętnicze występuje dużo częściej niż w krajach mniej rozwiniętych, w których spożycie soli jest znacznie mniejsze.
Kamica szczawiowo-wapniowa
Ze względu na dużą zawartość sodu, kiszonki nie są zalecane w diecie osób z kamicą szczawiowo-wapniową, ponieważ w tej grupie pacjentów nadmiar sodu może odkładać się w nerkach.
Zakrzepica
Ze względu na duże ilości witaminy K w kiszonkach, powinny ich unikać osoby z zakrzepicą, które przyjmują leki rozrzedzające krew. Witamina K może zmniejszać skuteczność wspomnianych leków, powodując ryzyko powstania zakrzepu.
Alergie
W procesie fermentacji mlekowej przy udziale bakterii mlekowych, dochodzi do wytwarzania histaminy. Mimo że, histamina pełni bardzo ważną funkcję w organizmie, u alergików może powodować wystąpienie przykrych objawów.
Przeczytaj też: Czy dziecko może jeść ogórki kiszone lub małosolne?