Dodaj szczyptę do herbaty. Kilogramy polecą w dół jak szalone

Odchudzanie to proces wymagający od nas determinacji i zmiany stylu życia. Poza wprowadzeniem aktywności fizycznej i diety można go wspomóc, dodając do swojego jadłospisu kilka popularnych substancji. Niewielka zmiana może ułatwić nam osiągnięcie wymarzonej figury. Czasami wystarczy szczypta dodana do herbaty, aby zrobić różnicę. Oto lista popularnych specyfików, które na stałe powinny zagościć w naszych szufladach.
Kurkuma
Kurkuma, znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych, zawiera kurkuminę, związek, który może oddziaływać na metabolizm tłuszczów. Badania sugerują, że kurkumina zmniejsza odkładanie się tkanki tłuszczowej poprzez wpływ na angiogenezę - tworzenie nowych naczyń krwionośnych.
Kurkuma ponadto poprawia wrażliwość na insulinę, co ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi i zapobiega gromadzeniu się tłuszczu - insulinooporność jest często związana z otyłością. Kurkumina pomaga także zwalczać stany zapalnie, które mogą przyczyniać się do otyłości. Aby zwiększyć przyswajalność kurkuminy, warto łączyć ją z pieprzem czarnym, który zawiera piperynę.
Chilli i pieprz cayenne
Chilli i pieprz cayenne zawierają kapsaicynę, związek, który nadaje im ostry smak i jednocześnie może okazać się solidnym wsparciem w odchudzaniu. Kapsaicyna zwiększa produkcję ciepła w organizmie, co prowadzi do spalania większej ilości kalorii, a zwiększony wydatek energetyczny przyczynia się do utleniania tłuszczów.
Badania sugerują także, że substancja ta może zmniejszać apetyt i zwiększać uczucie sytości, co pomaga w kontroli ilości spożywanych kalorii. Należy jednak pamiętać, że kapsaicyna może powodować podrażnienie układu pokarmowego u osób wrażliwych, dlatego warto stopniowo sprawdzać naszą tolerancję na ostre przyprawy.

Imbir
Imbir, podobnie jak chilli, wykazuje właściwości termogeniczne. Może również zwiększać uczucie sytości i zmniejszać apetyt. Ponadto wspomaga trawienie, co jest istotne w procesie odchudzania.
Imbir jest także przyprawą tradycyjnie stosowaną w celu łagodzenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych, a badania potwierdzają jego działanie prokinetyczne (wspierając perystaltykę) i obniżające poziom cukru we krwi, co zapobiega nagłym napadom głodu.
Cynamon
Cynamon, oprócz swojego aromatycznego smaku, może wspomagać kontrolę poziomu cukru we krwi. Badania wskazują, że cynamon poprawia wrażliwość na insulinę, zmniejsza apetyt i pomaga obniżyć poziom cholesterolu, co jest korzystne dla zdrowia serca.
Zielona herbata
Zielona herbata, bogata w antyoksydanty, zawiera katechiny, związki, które mogą wspomagać odchudzanie poprzez przyspieszenie metabolizmu i zwiększenie utleniania tłuszczów podczas wysiłku fizycznego. Niektóre badania sugerują, że zielona herbata może wpływać na uczucie sytości.
Jak widać, dodanie szczypty naturalnych substancji do herbaty może wspomóc proces odchudzania - to tani sposób, który nie wymaga od nas wielkich wyrzeczeń. Warto jednak pamiętać, że nic nie zastąpi zdrowej diety i aktywności fizycznej.
Źródła:
1. Panahi, N., Hosseini, M. S., Khalili, N., Naimi, E., Majeed, M., & Sahebkar, A. (2017). Antioxidant and anti-inflammatory effects of curcumin on metabolic syndrome: A clinical trial. Journal of dietary supplements, 14(2), 125–134.
2. Gupta, S. C., Patchva, S., Koh, W., & Aggarwal, B. B. (2012). Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials. The AAPS journal, 15(1), 195–218.
3. Mansour, M. S., Ni, Y. M., Qin, Y., Chedraui, S., Roelands, B., Corstjens, H., ... & Penders, J. (2012). Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of fullness without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men. European journal of nutrition, 51(1), 45–52.
4. Hursel, R., Viechtbauer, W., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2009). The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis. International journal of obesity, 33(9), 956–961.





































