Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Zdrowie > Tych ogórków nie kupuj. Na co zwrócić uwagę przy wyborze ogórków kiszonych?
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 17.11.2023 20:16

Tych ogórków nie kupuj. Na co zwrócić uwagę przy wyborze ogórków kiszonych?

ogórki kiszone
canva.com

Ogórki kiszone to nasza duma narodowa! :) Amatorów na nie jest mnóstwo. Ogórki kuszą nie tylko oryginalnym smakiem, ale także niezwykłymi właściwościami. Aby jednak mogły w pełni spełniać swoje prozdrowotne funkcje, należy zwrócić uwagę na ich skład. Jakich produktów unikać? 

Ogórki kiszone to naturalne probiotyki

Kiszenie należy do najdawniejszych metod przedłużania trwałości żywności. Jest to proces biologiczny polegający na fermentacji mlekowej, czyli na przekształcaniu węglowodanów do kwasu mlekowego przez bakterie fermentacji mlekowej. Są to korzystne bakterie, które znajdują się w naturalnej mikroflorze naszego układu pokarmowego. Kwas mlekowy hamuje rozwój w żywności bakterii gnilnych, drożdży i pleśni, dzięki czemu kiszonka nie ulega popsuciu. 

Biały nalot, który często można zauważyć na ogórkach kiszonych to właśnie bakterie kwasu mlekowego. Jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie? Wykazują działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. Mają bardzo pozytywny wpływ na układ odpornościowy, usuwają toksyny i regulują florę bakteryjną w jelitach, a także chronią przed infekcjami okolic intymnych kobiet.

Projekt bez nazwy - 2023-11-17T200901.317.png

Kiszonki warto jeść. Wiemy, które z nich są najzdrowsze! Dlaczego warto łączyć witaminę C i żelazo? Dietetyk tłumaczy

Jakich ogórków kiszonych unikać?

Najzdrowsze ogórki będą te, które przyrządzimy samodzielnie domu. Nie każdy ma jednak na to czas i chęci. Jeśli wolimy kupić gotowy produkt, zwróćmy uwagę na jego skład, który powinien być jak najkrótszy. 

Produkt powinien zawierać w składzie podstawowe składniki: ogórki, wodę, sól i przyprawy. Unikajmy kiszonek z kwasem octowym w składzie! 

Jest jeszcze jeden haczyk! Zwróćmy uwagę, czy na etykiecie nie jest napisane, że jest to produkt pasteryzowany. Domowych ogórków kiszonych nie poddaje się pasteryzacji, ponieważ proces ten zabija najważniejsze w kiszonkach bakterie probiotyczne. 

Ogórki kiszone to źródło witamin i minerałów

Ogórki kiszone dostarczają dużo witaminy K oraz witaminy z grupy B. Są także źródłem potasu, wapnia, fosforu, magnezu i sodu. Ponadto zawierają spore ilości antyoksydantów, które wymiatają szkodliwe wolne rodniki i tym samym opóźniają procesy starzenia. Dodatkowo wspomagają obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Ogórki kiszone są także źródłem błonnika pokarmowego, który zapobiega zaparciom i daje długotrwałe uczucie sytości.