Pacjenci.pl Żywienie Lidl wycofał popularny produkt. Wykryto toksynę powodującą raka
Fot. Shutterstock/ Remigiusz Góra

Lidl wycofał popularny produkt. Wykryto toksynę powodującą raka

9 października 2024
Autor tekstu: Sylwia Wamej

Ważny komunikat Lidl Polska. W mące znanej marki wykryto zbyt wysoki poziom ochratoksyny A. Jak się okazuje, jest to niebezpieczna i rakotwórcza substancja, a sieć sklepów Lidl podjął decyzję o natychmiastowym wycofaniu skażonego produktu.

Popularny produkt Lidla wycofany

Wycofany produkt to mąka żytnia chlebowa wyprodukowana przez firmę Gdańskie Młyny. Jak wykazały badania, przekroczono dopuszczalny poziom ochratoksyny A. Oznacza to, że producent nie może zagwarantować pełnego bezpieczeństwa produktu - tak podano w komunikacie zamieszczonym na stronie sieci.

“Firma Gdańskie Młyny – Sp. z o.o. wycofuje z rynku produkt Gdańskie Młyny - Mąka żytnia typ 720 chlebowa 1 kg z datą minimalnej trwałości 11.2024 o numerach partii: 31485/24, 31492/24, 31495/24. Badania produktu wykazały przekroczony dopuszczalny poziom ochratoksyny A, w związku z czym producent nie może zagwarantować pełnego bezpieczeństwa produktu” - czytamy.

Klienci mogą dokonać zwrotu wadliwego produktu

Produkt dostępny był w sklepach Lidl w całej Polsce, a klienci, którzy go kupili mogą na szczęście dokonać zwrotu w każdym sklepie Lidl, bez pokazywania paragonu. Jak wyjaśnia Lidl wycofanie dotyczy tylko i wyłącznie produktów z określonymi numerami partii, natomiast pozostałe produkty marki Gdańskie Młyny nie są w żaden sposób objęte tą akcją.

Czym jest ochratoksyna A?

Ochratoksyna A to wielofunkcyjny organiczny związek chemiczny. Jest mykotoksyną z grupy ochratoksyn, produkowana w warunkach naturalnych najczęściej przez Aspergillus ochraceus (w cieplejszym i tropikalnym obszarze świata).

Najczęściej człowiek naraża się na kontakt z nią przez zjadanie pokarmu, wyprodukowanego z niewłaściwie magazynowanych produktów, takich jak zboża, nasiona soi, fasoli, ciecierzycy, ziarna surowej kawy, ziarna kakao, wino i sok z winogron, piwo, przyprawy oraz przetwory mięsne zawierające krew. Wysoką zawartością ochratoksyny charakteryzują się również suszone owoce, na przykład rodzynki i porzeczki. Toksyczność ochratoksyny A jest zależna od gatunku i płci narażonego organizmu.

Czytaj też:

Kolejny produkt wycofany z Lidla. Wykryto podwyższony poziom ołowiu

Od jutra kupisz to mięso tanio w Lidlu. Odchudza i zawiera mnóstwo witamin

Superbakterie w kurczakach z Lidla. To cierpienie zwierząt i zagrożenie dla naszego zdrowia


Księżna Kate musi wrócić do szpitala. Powód jest bardzo ważny
Co ile zmieniać szczoteczkę do zębów? Mnóstwo osób popełnia ten błąd
Obserwuj nas w
autor
Sylwia Wamej

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na UMCS w Lublinie. Piszę m.in. o żywieniu, zdrowiu psychicznym i profilaktyce. Prywatnie miłośniczka podróży, muzyki na żywo i tańców swingowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko