Nie kupuj mięsa na bazarze. Możesz sobie poważnie zaszkodzić
Dwa dni temu pisaliśmy o śmiertelnym zatruciu mięsem z targowiska w Nowej Dębie, w powiecie tarnobrzeskim. Policja zatrzymała parę, która sprzedawała z samochodu „swojskie” wyroby będące przyczyną poważnych zatruć, w tym jednego zgonu. Dlaczego kupowanie mięsa na bazarze nie jest dobrym pomysłem? Wyjaśniamy.
Śmiertelne zatrucie mięsem z targowiska w Nowej Dębie
Ostatnio, całą Polską wstrząsnęła informacja o skażonym mięsie na targowisku w Nowej Dębie. W wyniku jego spożycia jedna osoba zmarła, a dwie z objawami ciężkiego zatrucia trafiły do szpitala.
Wówczas, Rządowe Centrum Bezpieczeństwa wysłało alert do mieszkańców woj. podkarpackiego, aby nie spożywali mięsa z targowiska w Nowej Dębie. RCB apelowało też, aby mięso kupować tylko w sprawdzonych miejscach.
„Kupuj mięso tylko w sprawdzonych miejscach. Jeżeli masz wątpliwości co do pochodzenia mięsa lub jego świeżości, zrezygnuj z zakupu lub skonsultuj się z właściwym terytorialnie inspektoratem weterynarii.” - apelowało RCB.
Jak podała podinspektor Beata Jędrzejewska-Wrona, rzeczniczka Komendy Policji w Tarnobrzegu, para przyznała się, że hoduje trzodę i dla podreperowania budżetu domowego wyrabia wędliny, które sprzedawała na targu. Policja zabezpieczyła jeszcze około 20 kg wyrobów mięsnych, które mają zostać przebadane w laboratorium.
Warunki przechowywania mięsa mają istotne znaczenie
Mięso najlepiej kupować w sklepach, gdzie panują odpowiednie warunki sanitarne - produkty przechowywane są w lodówkach i nie stykają się ze sobą (co zapobiega przenoszeniu salmonelli), blaty są czyste, a sprzedawcy noszą rękawiczki i fartuchy ochronne. Sklepy mają specjalnie przygotowane stanowiska, aby zachować wszelkie standardy bezpieczeństwa, czego nie można powiedzieć o bazarach.
Na targu mięso często leży bez opakowania, np. na lodzie, przez co wchłania wodę niewiadomego pochodzenia z rozpuszczającego się lodu. Ponadto, jest nieustannie narażone na brud czy kontakt z innymi ludźmi. Na polskich bazarach wciąż można spotkać handlarzy trzymających mięso w kontenerach ustawionych na chodniku, które leży cały dzień na słońcu.
Czym grozi spożycie mięsa przechowywanego w złych warunkach?
Spożycie mięsa przechowywanego w nieodpowiednich warunkach stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Takie mięso to idealna pożywka dla bakterii, zwłaszcza jeśli jest naprzemiennie rozmrażane i zamrażane. W skrajnych przypadkach może dochodzić do rozwoju ciężkiej postaci sepsy, uszkodzenia wielu narządów i śmierci.
Ponadto, niezabezpieczone mięso jest narażone na kontakt z muchami, które mogą przenosić różne bakterie, w tym te wywołujące poważne choroby, takie jak np. salmonelloza, gruźlica, polio czy dur brzuszny.
O objawach zatrucia pokarmowego przeczytasz tutaj
Mięso trafiające do sklepów jest ściśle kontrolowane
Kupując mięso na bazarze nie zawsze mamy informację skąd pochodzi. W mięsie kupionym z niesprawdzonego źródła mogą znajdować się m.in. larwy włośni czy tasiemca, które są bardzo groźne dla zdrowia człowieka.
Mięso, które trafia do sklepów, na każdym etapie produkcji musi być ściśle kontrolowane i spełniać wszelkie normy Unii Europejskiej. Przeprowadzane są badania mikrobiologiczne i makroskopowe, a trzoda chlewna i dziczyzna muszą przejść także badania na obecność włośni.
źródła: dobrydrob.pl, beszamel.pl