Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka choroby cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Zdrowie > Jesz czerwone mięso? Grożą Ci trzy poważne choroby. Naukowcy alarmują
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 27.10.2023 20:19

Jesz czerwone mięso? Grożą Ci trzy poważne choroby. Naukowcy alarmują

mięso
canva.com

Naukowcy alarmują! Spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Czym jeszcze grozi nadmiar tego mięsa w diecie? Zwiększa ryzyko chorób układu krążenia (zawału i udaru), nowotworów, zwłaszcza raka jelita grubego. I cukrzycy, co potwierdziły najnowsze badania. 

W „The American Journal of Clinical Nutrition" zostały opublikowane badania naukowców z Harvardu, które pokazują, że spożywanie czerwonego mięsa wiążę się z podwyższonym ryzykiem cukrzycy typu 2.

Czerwone mięso a ryzyko cukrzycy

Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie przeprowadzili analizę danych zdrowotnych 216 695 osób i przyjrzeli się ich codziennej diecie. Badani wypełniali specjalne kwestionariusze, w których określali częstotliwość spożywania posiłków co 2 do 4 lat, przez okres maksymalnie 36 lat. W tym okresie u ponad 22 tys. badanych doszło do rozwoju cukrzycy typu 2. 

U osób spożywających czerwone mięso dwa razy w tygodniu, zaobserwowano zwiększone ryzyko zachorowania. Im mniejsza była ilość zjadanego czerwonego mięsa, tym niższe było ryzyko. U uczestników badania, którzy spożywali najwięcej czerwonego mięsa, stwierdzono aż o 62% większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.

- “Biorąc pod uwagę nasze ustalenia i wcześniejsze prace innych naukowców, rozsądne byłoby ograniczenie do około jednej porcji czerwonego mięsa tygodniowo dla osób pragnących zoptymalizować swoje zdrowie i dobre samopoczucie” — powiedział starszy autor Walter Willett, profesor epidemiologii i żywienia, cytowany przez portal "Noizz". 

Projekt bez nazwy - 2023-10-27T192741.209.png

Dieta mięsna czy dieta wegetariańska - która jest zdrowsza? Ekspert tłumaczy Po tym poznasz zbyt wysoki cholesterol. Jaki poziom cholesterolu we krwi jest normą?

Czerwone mięso a choroby układu krążenia i nowotwory

Nadmiar czerwonego mięsa w diecie zwiększa ryzyko zachorowania również na inne choroby.  Jest to poważny czynnik ryzyka chorób układu krążenia, w tym zawału i udaru oraz nowotworów, zwłaszcza raka jelita grubego.

„Europejska Agencja ds. Badań nad Rakiem stwierdziła, że czerwone mięso należy do grupy drugiej, czyli potencjalnie szkodliwych i wywołujących zwiększone ryzyko występowania nowotworów. Chodzi tutaj o nadmiar spożywanego mięsa czerwonego.” - powiedziała dietetyczka kliniczna mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik. 

Jaka ilość czerwona mięsa jest bezpieczna?

Specjaliści zalecają, aby ograniczyć spożycie czerwonego mięsa do bezpiecznych ilości. „(...) około od 350 do 500 gramów tygodniowo jest bezpieczne, które i tak oczywiście warto łączyć z produktami pełnoziarnistymi i warzywami.” - powiedziała dietetyczka kliniczna mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik. 

Alternatywą dla czerwonego mięsa może być chude mięso, takie jak kurczak czy indyk oraz ryby. Można także zastąpić je roślinami strączkowymi, takimi jak groch, fasola, ciecierzyca czy soczewica.  

Jak Polacy oceniają szpital, gdy już z niego wyjdą? Zaskakujące wyniki sondażu
szpital
Kilka dni temu na fanpage Pacjentów zapytaliśmy o Wasze nieprzyjemne wspomnienia za szpitali. Dziękujemy za wszystkie komentarze, kilka publikujemy poniżej. Wiele bardzo poruszyło całą naszą redakcję. Tymczasem mamy wyniki ogólnopolskiego sondażu, z którego wynika, że tylko 25 proc. Polaków była przygnębiona pobytem w szpitalu. Czy rzeczywiście jest tak dobrze, a negatywne opinie to Wasze wspomnienia sprzed lat? Piszcie do nas!Ponad 90 tys. pacjentów w ponad 170 szpitalach wypełniło ankiety dotyczące tego, czy są zadowoleni ze szpitalnej opieki. Najbardziej chwalili sobie pobyt w szpitalu pacjenci szpitali województwa mazowieckiego, małopolskiego, lubelskiego, śląskiego i pomorskiego. Najgorzej o szpitalach wypowiadali się ci, którzy “leżeli” w Lubuskim i Świętokrzyskim. Celem badania jest możliwość doskonalenia opieki szpitalnej w Polsce. Aż 84 proc. pacjentów mówiło, że poleciłoby szpital, w którym leżeli innym pacjentów. Sondaż przeprowadziło Centrum Monitorowanie Jakości w Ochronie Zdrowia w ramach projektu Pasat Open. A poniżej publikujemy kilka Waszych wspomnień z pobytu w szpitalach, którymi dzieliliście się na fejsbukowym forum Pacjenci.pl 
Czytaj dalej
Używasz słodzików? Ryzykujesz poważną chorobą
O szkodliwości sztucznych słodzików raczej nikogo nie trzeba przekonywać. Jednak wielu z nas nie ma świadomości, że spożywanie ich może przyczynić się nie tylko do rozwoju cukrzycy, nowotworu, ale i depresji. Jak wynika z nowych badań osoby spożywające dużą ilość żywności przetworzonej, zawierającej sztuczne słodziki, mogą częściej chorować na depresję! Co jeszcze warto wiedzieć o ciemnych stronach sztucznych słodzików?
Czytaj dalej
Polecane