Jesz czerwone mięso? Grożą Ci trzy poważne choroby. Naukowcy alarmują

Naukowcy alarmują! Spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Czym jeszcze grozi nadmiar tego mięsa w diecie? Zwiększa ryzyko chorób układu krążenia (zawału i udaru), nowotworów, zwłaszcza raka jelita grubego. I cukrzycy, co potwierdziły najnowsze badania.
W „The American Journal of Clinical Nutrition" zostały opublikowane badania naukowców z Harvardu, które pokazują, że spożywanie czerwonego mięsa wiążę się z podwyższonym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Czerwone mięso a ryzyko cukrzycy
Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie przeprowadzili analizę danych zdrowotnych 216 695 osób i przyjrzeli się ich codziennej diecie. Badani wypełniali specjalne kwestionariusze, w których określali częstotliwość spożywania posiłków co 2 do 4 lat, przez okres maksymalnie 36 lat. W tym okresie u ponad 22 tys. badanych doszło do rozwoju cukrzycy typu 2.
U osób spożywających czerwone mięso dwa razy w tygodniu, zaobserwowano zwiększone ryzyko zachorowania. Im mniejsza była ilość zjadanego czerwonego mięsa, tym niższe było ryzyko. U uczestników badania, którzy spożywali najwięcej czerwonego mięsa, stwierdzono aż o 62% większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
- “Biorąc pod uwagę nasze ustalenia i wcześniejsze prace innych naukowców, rozsądne byłoby ograniczenie do około jednej porcji czerwonego mięsa tygodniowo dla osób pragnących zoptymalizować swoje zdrowie i dobre samopoczucie” — powiedział starszy autor Walter Willett, profesor epidemiologii i żywienia, cytowany przez portal "Noizz".
Czerwone mięso a choroby układu krążenia i nowotwory
Nadmiar czerwonego mięsa w diecie zwiększa ryzyko zachorowania również na inne choroby. Jest to poważny czynnik ryzyka chorób układu krążenia, w tym zawału i udaru oraz nowotworów, zwłaszcza raka jelita grubego.
„Europejska Agencja ds. Badań nad Rakiem stwierdziła, że czerwone mięso należy do grupy drugiej, czyli potencjalnie szkodliwych i wywołujących zwiększone ryzyko występowania nowotworów. Chodzi tutaj o nadmiar spożywanego mięsa czerwonego.” - powiedziała dietetyczka kliniczna mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
Jaka ilość czerwona mięsa jest bezpieczna?
Specjaliści zalecają, aby ograniczyć spożycie czerwonego mięsa do bezpiecznych ilości. „(...) około od 350 do 500 gramów tygodniowo jest bezpieczne, które i tak oczywiście warto łączyć z produktami pełnoziarnistymi i warzywami.” - powiedziała dietetyczka kliniczna mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
Alternatywą dla czerwonego mięsa może być chude mięso, takie jak kurczak czy indyk oraz ryby. Można także zastąpić je roślinami strączkowymi, takimi jak groch, fasola, ciecierzyca czy soczewica.




































