Zatrucie pokarmowe - objawy, przyczyny, leczenie
Określa się je jako powstające w wyniku nieprawidłowości ze strony układu pokarmowego, pochodzących ze spożycia pokarmu zakażonego drobnoustrojami w postaci bakteryjnej lub wirusowej. Do zatruć pokarmowych najczęściej doprowadzają komórki bakteryjne, namnażaniu się których sprzyja nieprawidłowe przechowywanie produktów, czy też nieodpowiednia higiena. W przypadku zatruć pokarmowych o charakterze bakteryjnym głównym objawem jest biegunka oraz ból w okolicy brzucha. W zależności od mechanizmu powstawania zatrucia pokarmowe o podłożu bakteryjnym można podzielić na intoksykacyjne i infekcyjne. Intoksykacja jest skutkiem działania toksyny obecnej w produkcie jeszcze przed jego spożyciem (np. zatrucie jadem kiełbiasianym, gronkowcem). Infekcja natomiast to zatrucie pokarmowe, w którym bakterie kolonizują komórki nabłonka jelitowego. W przypadku zatruć pokarmowych na skutek infekcji wirusowej objawy manifestują się poprzez przybierają stan zapalny żołądka i jelit, a ich leczenie polega na ścisłej diecie. Wirusowe zatrucia są szczególnie częste u małych dzieci. Zatrucia pokarmowe mogą mieć również charakter grzybiczy, gdy produkt, który spożywamy jest objęty pleśnią.
Zatrucie pokarmowe – rodzaje
Jakie objawy prezentuje zatrucie pokarmowe?
W zależności od tego, jaka jest przyczyn zatrucia, objawy mogą pojawić się po 12 godzinach, a niekiedy nawet po 48. Większość z nich nie jest groźna i trwa około 2 dni, w przypadku zatrucia pokarmowego o podłożu wirusowym i około tygodnia przy zatruciu bakteryjnym. Zazwyczaj wszystkie osoby, po zatruciu pokarmowym, nie doświadczają powikłań i szybko wracają do zdrowia. Za najczęstsze objawy uważa się schorzenia ze strony układu pokarmowego, takie jak wymioty, biegunkę i ból brzucha. Przy niektórych zatruciach pokarmowych mogą wystąpić gorączka, ogólne osłabienie organizmu oraz krwawe stolce, choć są to rzadkie przypadłości. W najcięższych przypadkach, np. podczas zatrucia jadem kiełbasianym, może dojść do zagrożenia życia. Objawy wymienione najczęstsze mijają samoistnie, gdy chory w czasie trwania dolegliwości regularnie uzupełnia płyny. W takiej sytuacji unika powikłań w postaci odwodnienia, prowadzącego do zaburzeń w gospodarce elektrolitowej.
Sposoby na zatrucie pokarmowe
Większość objawów zatrucia pokarmowego to dolegliwości, które nie wymagają hospitalizacji, ponieważ większość z nas jest w stanie radzić sobie z nimi w warunkach domowych. Wyjątkiem od tej reguły są pacjenci z wirusem WZW, kobiety w ciąży, niemowlaki oraz osoby starsze. Objęcie ich hospitalizacją na skutek zatrucia pokarmowego może niekiedy być konieczne. Za główną metodę leczenia zatrucia uważa się przede wszystkim odkrycie jego przyczyny, co pozwoli wyeliminować dany produkt z diety, jeśli nadal znajduje się on w naszym zasięgu. Podstawowym krokiem jest regularne uzupełnianie płynów, ponieważ wymioty oraz nieprzyjmowanie pokarmu, może skutkować odwodnieniem, prowadzącym do osłabienia. Zaleca się spożywać wodę w postaci małych ilości, np. przy pomocy łyżki oraz stosować specjalistyczne płyny nawadniające, które można nabyć w aptece bez konieczności posiadania recepty. Popularnym sposobem domowym jest picie wody ze szczyptą soli oraz miodu i cytryny, aby uzupełnić pustki w organizmie, wywołane wymiotami i biegunką.