Pacjenci.pl Żywienie Nie tylko pomidory. Te produkty są równie dobrym źródłem potasu w diecie
Fot. Pixaby

Nie tylko pomidory. Te produkty są równie dobrym źródłem potasu w diecie

22 lutego 2024
Autor tekstu: Piotr Cieciuch

Potas jest jednym z elektrolitów. Bez niego i sodu komórki ciała nie mogłyby prawidłowo funkcjonować. Niedobór potasu jest tak samo niebezpieczny co jego nadmiar. Które produkty zawierają dużo potasu? Większość z nas odpowie – pomidory! Jednak na tym nie kończy się lista produktów bogatych w potas.

Jaką funkcję w organizmie pełni potas?

Obecny jest przede wszystkim w płynie wewnątrzkomórkowym. W komórkach mięśni znajduje się 75% kationów potasu, a w wątrobie i erytrocytach 7-8%. Pozostałe z nich obecne są pozostałych tkankach i narządach. W ludzkim organizmie przeciętnie znajduje się 4000 mmol jonów potasu. Rola potasu ma związek głównie z gospodarką wodną organizmu.

Zadaniami potasu są:

  • regulacja ciśnienia krwi,
  • kontrola pracy mięśni i ich skurczów,
  • utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej,
  • aktywacja enzymów komórkowych,
  • tworzenie potencjału spoczynkowego i czynnościowego błony komórkowej neuronów.
Nie masz siły w mięśniach? Uważaj. To może oznaczać niedobór ważnego pierwiastka
Nazywana jest „najzdrowszym warzywem świata”. Ma więcej potasu niż pomidory!

Ta żywność zawiera dużą ilość potasu

Pomidory i banany – te dwa produkty wymieniamy zazwyczaj zapytani o źródła potasu w żywności. Jest to prawidłowa odpowiedź, jednak lista produktów stanowiących potężne źródło potasu jest o wiele dłuższa. Bogate w potas są również orzechy, kasze, produkty zbożowe, mięso i ryby. Przetwarzanie żywności to “wróg” potasu – im bardziej przetworzona jest żywność, tym więcej potasu traci.

Bogatymi źródłami potasu są również:

  • warzywa (głównie szpinak, brokuły, marchew, ziemniaki, buraki),
  • owoce (morele, wiśnie, brzoskwinie, truskawki, pomarańcze, śliwki),
  • pestki i nasiona,
  • kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana),
  • ryż brązowy,
  • płatki owsiane,
  • płatki pszenne,
  • płatki żytnie,
  • mięso.

Potas można też suplementować, jednak niewskazane jest robienie tego na własną rękę.

Po tych objawach poznasz niedobór potasu

Objawem niedoboru składnika jest hipokaliemia. Objawy jej zależą od stopnia nasilenia, a mogą to być:

  • zaparcia,
  • zaburzenia rytmu serca,
  • osłabienia mięśni szkieletowych,
  • drżenie mięśniowe,
  • mrowienie,
  • drętwienie kończyn.

Objawem omawianego stanu mogą być też zaburzenia neurologiczne, apatia i nadpobudliwość nerwowa.

źródło: mp.pl/

Jod w diecie - w czym jest go najwięcej?
Pięć powodów, dla których warto jeść kaszę – nawet każdego dnia
Obserwuj nas w
autor
Piotr Cieciuch
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja