Nazywana jest „najzdrowszym warzywem świata”. Ma więcej potasu niż pomidory!
Spożywanie jej pobudza trawienie, wzmacnia serce i poprawia wzrok. To niewielkie warzywo zajęło pierwsze miejsce w rankingu najzdrowszych warzyw świata. Nazywanie go w ten sposób nie jest przesadą. Włącznie go do codziennej diety przynosi same korzyści i może uchronić przed chorobą nowotworową. Co to za warzywo?
Rukiew wodna – uznana za najzdrowsze warzywo świata
Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób uznało rukiew wodną za najzdrowsze warzywo na świecie. Rukiew wodna, nazywana również rzeżuchą wodną, należy do rodziny kapustowatych. Stanowi bogate źródło witamin i minerałów takich jak:
- potas,
- wapń,
- cyn,
- żelazo,
- witamina A,
- witamina C,
- witamina E,
- witamina K.
Drugim „najzdrowszym warzywem świata” wg. amerykańskich naukowców uznana została kapusta pekińska. Trzecie miejsce zajęła boćwina.
Rukiew wodna w Polsce można znaleźć w całym kraju oprócz północno-wschodniej części. Mimo to jest to gatunek rzadki. Ma nieco pikantny i wyrazisty smak, który jednocześnie jest delikatnie słodki. Jej częścią jadalną są liście i nasiona, dlatego często dodawana jest do różnych dań i kanapek.
Wpływ rukwi wodnej na zdrowie jest bezcenny. Pobudza metabolizm, wspomaga wzrok, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Czy dieta paleo działa dobrze na naszą skórę? Dieta mięsna czy dieta wegetariańska - która jest zdrowsza? Ekspert tłumaczyRukiew wodna jako naturalny lek
W medycynie ludowej rukiew wodna uznawana jest za naturalny lek na kaszel, zaburzenia pracy wątroby i zaparcia. Fitoterapeuci często polecają ją osobom nerwowym. Naukowcy z brytyjskiego University of Ulster uznali wręcz, że włącznie rukwi wodnej do jadłospisu to działanie profilaktyczne przeciw chorobie nowotworowej – powodem jest duża zawartość przeciwutleniaczy, które chronią przed rozwojem raka i przyczyniają się do zmniejszenia uszkodzeń białych krwinek. Zawarte w niej izotiocyjaniany, wg naukowców, ograniczają rozwój komórek rakowych w guzach i zapobiegają nawrotowi nowotworu.
Bogata zawartość wapnia, magnezu i potasu sprawia, że rukiew wodna jest włączana do diety DASH, wspierającej układ krwionośny i działającej dobroczynnie na cały organizm.
Ze względu na dużą zawartość najważniejszych witamin, wyciąg z rukwi wodnej podawany jest osobom mającym niedobór lub brak pewnych witamin. Co ciekawe, rukiew wodna zawiera więcej potasu niż pomidory i, więcej witaminy C niż cytrusy i więcej beta-karotenu niż marchewka.
Rukiew wodna to także naturalny kosmetyk!
Naukowo udowodniono, że rukiew wodna może cofnąć niektóre zmiany skórne. Dzięki niej opóźniony zostaje proces starzenia się skóry. Do wniosków tych naukowcy doszli podczas przeprowadzania badania, w którym wzięła udział grupa kobiet. Każda z nich przez 8 tygodni jadła 80 gramów warzywa dziennie.
Okazało się, że po zakończeniu badania u kobiet zauważono znaczną poprawę kondycji skóry. Zmniejszyły się przebarwienia, nastąpiło zwężenie porów i zmniejszenie zaczerwień.