Banany to jedne z najbardziej lubianych owoców. Sięgamy po nie jako deser lub szybką przekąskę, dodajemy do jogurtów i placków. I chociaż są zdrowe, to nie powinniśmy z nimi przesadzać, ani jeść ich we wszystkich miesiącach. Eksperci biją na alarm.
Objawy niedoboru potasu mogą obejmować całe ciało. Warto więc przyglądać mu się regularnie. Niewielki niedobór tego makroelementu nie jest co prawda niebezpieczny, jednak większe braki mogą być groźniejsze, niż mogłoby się wydawać.Potas pełni ogromną rolę w naszym organizmie. Reguluje objętość płynów, wpływa na układ nerwowy, bierze udział w regulacji ciśnienia osmotycznego i jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni – również mięśnia sercowego. Co więcej, potas odpowiada za regulację pH, czyli równowagi kwasowo-zasadowej.
Potas jest jednym z elektrolitów. Bez niego i sodu komórki ciała nie mogłyby prawidłowo funkcjonować. Niedobór potasu jest tak samo niebezpieczny co jego nadmiar. Które produkty zawierają dużo potasu? Większość z nas odpowie – pomidory! Jednak na tym nie kończy się lista produktów bogatych w potas.
Zazwyczaj przyjmuje się, że przetwory owocowo-warzywne są mniej wartościowe od surowych produktów, ze względu na to, że obróbka termiczna prowadzi do utraty wielu cennych składników. Rzeczywiście, w wielu przypadkach tak jest, jednak nie zawsze. Jeśli chodzi o pomidory, ich przetwory są jeszcze bardziej wartościowe niż surowe warzywa!