Jedna witamina. A wiele chorób z jej niedoboru
Jej niedobór powoduje osteoporozę i depresję. Jest to witamina, którą w okresie wiosenno-letnim możemy pozyskać w naturalny sposób. Jednak ponad 90% z nas wciąż ma jej niedobór! To witamina D. Sprawdź, dlaczego jej niedobór jest groźny i do rozwoju których chorób może się przyczynić.
Niedobór witaminy D a zespół suchego oka i rak jajnika
Zespół suchego oka powoduje niewystarczające wydzielanie łez lub nadmierne parowanie filmu łzowego. Tureccy naukowcy przeprowadzili badania, których celem było wykazane zależności między poziomem witamin D a objawami choroby. Test wykazał, że osoby mające niedobór witaminy D produkują mniejszą ilość łez. Zaburzona produkcja łez może pełnić istotną funkcję w profilaktyce zespołu suchego okaz. W badaniu wzięło udział 98 kobiet powyżej 50. roku życia.
Dr Paweł Grzesiowski z Centrum Medycyny Zapobiegawczej przekonuje, że witamina D chroni przed rakiem. Dzięki niej ograniczona zostaje proliferacja komórek nowotworowych i tworzenie się nowych naczyń krwionośnych – sprawia to, że może nastąpić rozwój guza. W 2012 r. przeprowadzono również badania, które wykazały, że składnik chroni także przed nowotworem piersi, jelita grubego, prostaty i jajnika.
Niedobór witaminy D a zawał serca i zespół jelita drażliwego
Brytyjscy naukowcy przebadali 163 pacjentów z niewydolnością serca i z niedoborem witaminy D. W ciągu roku podawali pacjentom witaminę D, czego następstwem było poprawa zdolności serca do pompowania krwi. Objętość pompowanej krwi z komór serca wzrosła o 8%.
Naukowcy z Uniwersytetu z Sheffield przebadali ponad 50 osób z zespołem jelita drażliwego. Okazało się, że aż 82% z nich ma niedobór witaminy D! Pacjenci z największym niedoborem witaminy D częściej odczuwali nasilenie objawów IBS.
Niedobór witaminy D a reumatyzm i choroba Hashimoto
Amerykańscy naukowcy wykryli, że rozwój choroby Hashimoto ma związek z witaminą D. Choroba Hashimoto jest najczęściej diagnozowaną chorobą autoimmunologiczną na świecie. W szczególności chorują na nią kobiety. Niedobór witaminy D w przebiegu niedoczynności tarczycy powoduje, że ryzyko rozwoju choroby Hashimoto się zwiększa. Co więcej, nasila się też jej przebieg.
Naukowcy z Uniwersity of Ulster ustalili, że niedobór witamin D zaburza też pracę systemu immunologicznego, w szczególności u osób po 35. roku życia. Wykryli, że u uczestników badania z niedoborem witaminy D rozwijają się choroby układu krążenia i stwardnienie rozsiane.
Jak w sezonie jesienno-zimowym uzupełnić niedobór witaminy D?
W sezonie jesienno-zimowym szczególnie ważne jest stosowanie suplementów z witaminą D. W okresie tym mamy mniejszy dostęp do słońca, więc organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać witaminy D
Dawka dobowa, w przypadku dorosłych i nastolatków, wynosi 2000 jednostek. Osoby po 65. roku życia powinny stosować wyższe dawki – nawet 4000 jednostek w ciągu doby.
Oprócz suplementów diety warto włączyć do diety składniki bogate w witaminę D, czyli:
- tłuste ryby morskie (tuńczyk, łosoś, makrela),
- owoce morza,
- tran (olej z wątroby dorsza atlantyckiego),
W słoneczne zimowe dni warto też spacerować. Wszelkie formy ruchy są korzystne dla organizmu, szczególnie gry prowadzi się siedzący tryb życia.