Po palcach u stóp poznasz zbyt wysoki poziom cholesterolu. Zwróć na to uwagę!
Wysoki cholesterol nie daje wyraźnych objawów, co znacznie utrudnia jego wykrycie. Są jednak pewne symptomy, które mogą sugerować ten problem. Kardiolodzy podkreślają, aby mieć je na uwadze.
Jak zbadać poziom cholesterolu?
Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak jego nadmiar może powodować poważne choroby układu krążenia, m.in. zawał serca i udar mózgu. Poziom cholesterolu warto regularnie sprawdzać, a jeśli jest zbyt wysoki, podejmować właściwe działania w celu jego obniżenia.
Podstawowym badaniem określającym poziom cholesterolu jest badanie krwi. Powinno być wykonywane regularnie, co najmniej raz w roku przez osoby po 40. roku życia, a nawet wcześniej, jeśli istnieją czynniki ryzyka hipercholesterolemii, takie jak: cukrzyca, nadwaga, otyłość, nadciśnienie, palenie papierosów, choroby serca lub naczyń w rodzinie. Badanie cholesterolu nie wymaga specjalnego przygotowania, jednak zaleca się, aby ostatni posiłek spożyć minimum 12 godzin przed pobraniem krwi.
Oznaki wysokiego cholesterolu można zauważyć na stopach
Jak twierdzi dr Sami Firoozi, kardiolog z Harley Street Clinic, pewne oznaki zbyt wysokiego poziomu cholesterolu mogą być zauważalne w palcach u stóp. Nadmiar cholesterolu we krwi mogą sygnalizować łamliwe lub wolno rosnące paznokcie u stóp. Dzieje się tak, ponieważ nagromadzenie tłuszczu w tętnicach może przyczyniać się do rozwoju choroby tętnic obwodowych (PAD), co oznacza, że mamy do czynienia z ograniczonym dopływem krwi do kończyn dolnych.
Jak tłumaczy National Health Service, pozostałe objawy PAD zazwyczaj pojawiają się powoli. Należą co nich:
- drętwienie lub osłabienie nóg;
- bóle nóg w trakcie chodzenia, ustępujące po odpoczynku;
- zaburzenia potencji u mężczyzn;
- wypadanie włosów na nogach i stopach;
- otwarte rany na nogach i stopach, które nie chcą się goić;
- blednący kolor skóry na nogach;
- błyszcząca skóra na nogach.
Przyczyny wysokiego poziomu cholesterolu
Przyczyny zbyt wysokiego poziomu cholesterolu mogą być różne. Niektóre czynniki ryzyka są uwarunkowane genetycznie, np. hipercholesterolemia rodzinna, która jest dziedziczną chorobą metaboliczną. Pozostałe czynniki są zależne od nas i są związane z naszymi codziennymi nawykami. Należą do nich między innymi:
- nieprawidłowa dieta z nadmierną ilością tłuszczów nasyconych (np. tłuste mięso, wędliny, smalec, masło, sery) i tłuszczów trans (np. żywność typu fast food, chipsy, margaryna, ciastka) oraz cukrów prostych (np. słodycze i słodzone napoje) i alkoholu;
- siedzący tryb życia, który sprzyja otyłości i zaburzeniom gospodarki lipidowej;
- palenie papierosów, które powoduje uszkodzenia śródbłonka naczyń krwionośnych;
- przewlekły stres, który podnosi poziom kortyzolu, hormonu stresu wpływającego na wzrost produkcji cholesterolu w wątrobie.
Na podwyższenie poziomu cholesterolu mogą wpływać również choroby, takie jak: cukrzyca, niedoczynność tarczycy, choroby wątroby czy nerek.