Powody, dla których warto spożywać ryby. Jakie gatunki są najzdrowsze?
Ryby warto spożywać, ponieważ są cennym źródłem wielu składników odżywczych, takich jak białko, kwasy omega-3, witaminy i minerały. Zaleca się jedzenie co najmniej dwóch porcji ryb tygodniowo. Jakie korzyści zdrowotne przynosi ich spożywanie? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Jakie ryby są najzdrowsze?
Warto wybierać te mniejsze ryby, ponieważ są obarczone mniejszą ilością zanieczyszczeń. Jak podaje Europejska Rada Informacji o Żywności (EUFIC) mniejsze ryby kumulują mniejsze ilości metylortęci niż te większe - zwłaszcza drapieżniki, które znajdują się na końcu łańcucha pokarmowego. Szczególnie rekomendowane są tłuste ryby morskie, m.in. śledź, dziki łosoś, makrela i sardynki.
Unikajmy jedzenia ryb drapieżnych długo żyjących, takich jak m.in. tuńczyk, marlin, rekin, gardłosz atlantycki. Pamiętajmy też, aby nie kupować ryb pochodzących z hodowli, w których stosuje się antybiotyki czy pestycydy, takich jak m.in. tilapia, panga czy łosoś hodowlany.
Ryby to podstawowe źródło kwasów omega-3
Ryby, zwłaszcza tłuste ryby morskie zawierają duże ilości cennych kwasów omega-3. Kwasy omega-3 znane są z tego, że wspomagają pracę układu krążenia. Zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając poważnym chorobom, takim jak nadciśnienie tętnicze i miażdżyca (będące głównymi przyczynami zawału serca i udaru mózgu).
Ponadto, kwasy omega-3 wspierają zdrowie stawów. Zapobiegają stanom zapalnym i obniżają ryzyko zachorowania na schorzenia, takie jak reumatoidalne zapalenie stawów.
Kwasy omega-3 mają też korzystny wpływ na układ nerwowy. Poprawiają koncentrację i pamięć, a ponadto podnoszą poziomu serotoniny, dzięki czemu działają antydepresyjnie. Jak podają niektóre badania, kwasy omega-3 mogą przeciwdziałać chorobie Alzheimera , poprzez zmniejszanie stanu zapalnego w mózgu - jednego z czynników ryzyka choroby Alzheimera.
Kwasy omega-3 wykazują też bardzo pozytywne działanie na skórę . Są niezbędne dla zachowania jej jędrności, wzmacniają barierę hydrolipidową i opóźniają procesy starzenia.
Ryby to bogate źródło witam A, D i B12
Ryby to także cenne źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A i D oraz witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B12).
Witamina D jest niezbędna, aby utrzymać prawidłową strukturę kośćca. Odpowiada za kształtowanie się zębów i kości u dzieci oraz u dorosłych. Bierze udział w mineralizacji tkanki kostnej i regulacji gospodarki wapniowo-fosforowej. Odgrywa kluczową rolę w procesie wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego do kości. Ponadto, witamina D wspiera układ odpornościowy, układ nerwowy oraz układ krwionośny.
Witamina A wspiera układ odpornościowy oraz bierze udział w takich procesach, jak między innymi: transkrypcja genów, widzenie i różnicowanie komórek skóry. Znana jest z tego, że wykazuje silne działanie przeciwstarzeniowe i przeciwzapalne, a także wspiera narząd wzroku.
Witamina B12 występuje przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.