Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Zdrowie > Tych ryb lepiej unikać. Zawierają rakotwórcze substancje
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 22.12.2023 11:57

Tych ryb lepiej unikać. Zawierają rakotwórcze substancje

wędzone ryby
canva.com

Co do tego, że ryby są zdrowe, nie ma najmniejszej wątpliwości. Są bogatym źródłem cennych kwasów omega-3, pełnowartościowego białka, witaminy D oraz składników mineralnych. Warto jednak zwrócić uwagę na sposób ich przygotowania, bowiem mogą stać się źródłem szkodliwych substancji. Jakich ryb lepiej unikać? 
 

Ryby wędzone a ryzyko rozwoju nowotworów

Wędzenie jest metodą konserwacji żywności (najczęściej mięs i ryb), w której wykorzystuje się dym z drewna lub innych materiałów. Wędzić można w różnych temperaturach (na zimno, na ciepło lub na gorąco).  

Specjaliści przestrzegają przed spożywaniem wędzonej żywności, zwracając uwagę, że w trakcie niecałkowitego spalania drewna stosowanego w procesie wędzenia, uwalniane są rakotwórcze substancje - wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), m.in. benzopireny. Mogą one przyczyniać się do rozwoju niektórych nowotworów, m.in. raka jelita grubego. 

WWA stanowią liczną grupę związków organicznych, które występowały w środowisku od zawsze, jednak postęp cywilizacyjny i technologiczny wpłynął na wzrost narażenia na nie ludzi i zwierząt. 

Według badań, aż 70% WWA dostaje się do naszych organizmów przez jedzenie. Im wyższa temperatura i dłuższy czas procesu przetwarzania żywności, tym większa zawartość w niej WWA, co zostało potwierdzone naukowo. 

Projekt bez nazwy - 2023-12-22T114324.699.png

Jesz mięso częściej niż 2 razy w tygodniu? Dietetyk ma dla Ciebie złe wieści Masz już dość bezsennych nocy? Dietetyk wskazał najskuteczniejszy sposób na głęboki sen

Uwaga przy tych schorzeniach

Spożywanie ryb w wersji wędzonej nie jest również zalecane ze względu na dużą zawartość soli. Powinny unikać ich zwłaszcza osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze.

W wędzonych rybach znajdziemy także dużą ilość fosforu, dlatego powinni uważać na nie pacjenci z chorobami nerek.

Wędzonki a normy europejskie

Jeśli lubimy wędzone ryby, nie musimy całkowicie z nich zrezygnować, jednak warto zachować umiar. Specjaliści podkreślają, że dopuszczone do sprzedaży produkty muszą spełniać wszystkie normy europejskie, według których mogą zawierać maksymalnie do 2 mikrogramów benzopiren na kilogram. 

Unikajmy samodzielnego wędzenia żywności, ponieważ nie jesteśmy w stanie stwierdzić, jak dużo szkodliwych substancji zawiera nasze jedzenie i czy nie przekracza norm bezpieczeństwa.  

Jeśli chcemy, aby nasza ryba zachowała jak najwięcej walorów zdrowotnych, przygotujmy ją na parze, ugotujmy bądź upieczmy.