Tych ryb lepiej unikać. Zawierają rakotwórcze substancje
Co do tego, że ryby są zdrowe, nie ma najmniejszej wątpliwości. Są bogatym źródłem cennych kwasów omega-3, pełnowartościowego białka, witaminy D oraz składników mineralnych. Warto jednak zwrócić uwagę na sposób ich przygotowania, bowiem mogą stać się źródłem szkodliwych substancji. Jakich ryb lepiej unikać?
Ryby wędzone a ryzyko rozwoju nowotworów
Wędzenie jest metodą konserwacji żywności (najczęściej mięs i ryb), w której wykorzystuje się dym z drewna lub innych materiałów. Wędzić można w różnych temperaturach (na zimno, na ciepło lub na gorąco).
Specjaliści przestrzegają przed spożywaniem wędzonej żywności, zwracając uwagę, że w trakcie niecałkowitego spalania drewna stosowanego w procesie wędzenia, uwalniane są rakotwórcze substancje - wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), m.in. benzopireny. Mogą one przyczyniać się do rozwoju niektórych nowotworów, m.in. raka jelita grubego.
WWA stanowią liczną grupę związków organicznych, które występowały w środowisku od zawsze, jednak postęp cywilizacyjny i technologiczny wpłynął na wzrost narażenia na nie ludzi i zwierząt.
Według badań, aż 70% WWA dostaje się do naszych organizmów przez jedzenie. Im wyższa temperatura i dłuższy czas procesu przetwarzania żywności, tym większa zawartość w niej WWA, co zostało potwierdzone naukowo.
Jesz mięso częściej niż 2 razy w tygodniu? Dietetyk ma dla Ciebie złe wieści Masz już dość bezsennych nocy? Dietetyk wskazał najskuteczniejszy sposób na głęboki senUwaga przy tych schorzeniach
Spożywanie ryb w wersji wędzonej nie jest również zalecane ze względu na dużą zawartość soli. Powinny unikać ich zwłaszcza osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze.
W wędzonych rybach znajdziemy także dużą ilość fosforu, dlatego powinni uważać na nie pacjenci z chorobami nerek.
Wędzonki a normy europejskie
Jeśli lubimy wędzone ryby, nie musimy całkowicie z nich zrezygnować, jednak warto zachować umiar. Specjaliści podkreślają, że dopuszczone do sprzedaży produkty muszą spełniać wszystkie normy europejskie, według których mogą zawierać maksymalnie do 2 mikrogramów benzopiren na kilogram.
Unikajmy samodzielnego wędzenia żywności, ponieważ nie jesteśmy w stanie stwierdzić, jak dużo szkodliwych substancji zawiera nasze jedzenie i czy nie przekracza norm bezpieczeństwa.
Jeśli chcemy, aby nasza ryba zachowała jak najwięcej walorów zdrowotnych, przygotujmy ją na parze, ugotujmy bądź upieczmy.