Tę rybę zaleca się w diecie osób z osteoporozą. W Polsce jest wciąż niedoceniania
W Polsce nie jest zbyt dobrze znana, a szkoda, ponieważ posiada cenne właściwości zdrowotne, a do tego znakomicie smakuje! Powinny zainteresować się nią szczególnie osoby, które borykają się z osteoporozą oraz nadwagą.
Karmazyn - co to za ryba?
Karmazyn jest rybą drapieżną, zamieszkującą głębiny chłodnych wód Północnego Atlantyku. Charakteryzuje się intensywną czerwoną barwą oraz dużymi, wyłupiastymi oczami. Jej mięso jest białe i delikatne w smaku. Niestety, populacja karmazyna zagrożona jest wyginięciem, dlatego organizacja WWF zaleca, aby przy jego zakupie zwracać uwagę, czy posiada certyfikat MSC i pochodzi z legalnego połowu.
Mięso karmazyna cechuje się niską kalorycznością (79 kcal na 100 g) i niewielką zawartością tłuszczu (1,54 g na 100 g), dlatego ryba ta zalecana jest w diecie osób, które muszą ograniczyć tłuszcz.
Ta choroba długo przebiega bezobjawowo - mówi Agata Skwarek-Szewczyk, specjalistka reumatologii Główne zasady diety w osteoporozie. Te produkty powinniśmy jeść jak najczęściejWłaściowości zdrowotne karmazyna
Karmazyna uważa się za bezpieczną rybę. Mimo że jest drapieżnikiem, nie akumuluje związków rtęci.
Karmazyn to bogate źródło:
- białka,
- nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3,
- witaminy B12,
- witaminy D,
- selenu,
- wapnia.
Kwasy omega-3 wspomagają funkcjonowanie układu krążenia. Zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając poważnym schorzeniom, takim jak miażdżyca i nadciśnienie (będące głównymi przyczynami zawału serca i udaru mózgu).
Witamina B12 pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Przede wszystkim jest ona niezbędna do produkcji czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Selen jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, serca, układu odpornościowego i układu nerwowego. To także silny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed działaniem szkodliwych wolnych rodników.
Karmazyn w diecie na osteoporozę
Karmazyn to cenne źródło wapnia i witaminy D, które są niezbędne dla utrzymania zdrowych kości. Jest więc zalecany w diecie osób cierpiących na osteoporozę.