Pacjenci.pl Zdrowie Siemię lniane spożywać rano czy wieczorem? Od tego zależy jego działanie
canva.com

Siemię lniane spożywać rano czy wieczorem? Od tego zależy jego działanie

9 listopada 2023
Autor tekstu: Joanna Kamińska

Siemię lniane to niewielkie nasiona lnu zwyczajnego, które wykorzystywane są w fitoterapii. Wykazują szereg dobroczynnych właściwości, a ich głównym atutem jest działanie lecznicze na dolegliwości układu pokarmowego. Kiedy najlepiej spożywać siemię lniane? Pora dnia ma znaczenie!

Siemię lniane - panaceum na dolegliwości układu pokarmowego

Siemię lniane działa łagodząco na wiele dolegliwości układu pokarmowego, między innymi na:

  • zaparcia,
  • biegunki,
  • zapalenie śluzówki żołądka,
  • wrzody trawienne,
  • nadkwasotę.

Substancje śluzowe obecne w siemieniu lnianym tworzą barierę ochronną dla ścian żołądka, wykazują działanie osłaniające, powlekające i łagodzące podrażnienia przewodu pokarmowego.

„Siemię lniane ma naprawdę dobry wpływ na cały układ pokarmowy. Wydaje mi się, że wywar z siemienia lnianego ma większe zastosowanie w zapaleniu śluzówki żołądka niż przełyku, jednak część pacjentów go stosuje i w ten sposób zmniejsza swoje dolegliwości. Tak naprawdę chodzi głównie o to, żeby nasiona siemienia lnianego wytworzyły zawiesinę w postaci śluzu, która działa protekcyjnie na śluzówkę przewodu pokarmowego." - powiedział lek. Jacek Kowerzanow.

Projekt bez nazwy - 2023-11-09T131457.614.png

Nietypowe objawy refluksu. Większość osób nie kojarzy ich bezpośrednio z tą przypadłością
Wywołuje wrzody, ale i raka żołądka. Ta bakteria jest groźniejsza niż myśleliśmy!

Kiedy spożywać siemię lniane - rano czy wieczorem?

Jeśli borykamy się z dolegliwościami układu pokarmowego, zwróćmy uwagę na porę spożywania siemienia lnianego.

Jeżeli zależy nam na działaniu osłaniającym na żołądek i zmniejszeniu dolegliwości, takich jak bóle żołądka, zgaga, nadkwasota czy wrzody, warto spożywać kleik z siemienia lnianego na czczo o poranku.

Jeśli chcemy wspomóc prawidłową perystaltykę jelit i wyeliminować zaparcia, warto spożywać siemię lniane na noc.

Pamiętajmy, że przed wprowadzeniem siemienia lnianego do codziennej diety, warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Nie kupujmy zmielonego siemienia lnianego!

Warto pamiętać, aby nie kupować siemienia lnianego w postaci mielonej. Siemię lniane mielone bardzo szybko się utlenia i traci większość swoich właściwości. Utlenieniu ulegają między innymi zawarte w nim kwasy tłuszczowe oraz witaminy.

Najlepszym sposobem na zachowanie wszystkich walorów odżywczych siemienia lnianego jest samodzielne mielenie nasion bezpośrednio przed spożyciem. Można to zrobić w szybki i prosty sposób w młynku do kawy.

Następnie zalewamy porcję zmielonych nasion 1 szklanką ciepłej wody i odstawiamy na około 1 godzinę. I gotowe! :)

Właściwości siemienia lnianego

Siemię lniane swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza przede wszystkim obecności trzech kluczowych składników:

  • Kwas linolenowy (ALA)

To wielonienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-3, który wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, neuroprotekcyjne i kardioprotekcyjne. Pomaga w leczeniu i profilaktyce chorób przewlekłych, takich jak m.in. miażdżyca, nadciśnienie, zawał serca, cukrzyca czy choroba Alzheimera.

  • Błonnik pokarmowy

To substancja pochodzenia roślinnego, która wspiera pracę układu pokarmowego. Reguluje rytm wypróżnień, zapobiega zaparciom i chorobie hemoroidalnej, usuwa resztki pokarmowe z jelit, a także zwiększa efektywność trawienia oraz wchłaniania składników odżywczych. Ponadto obniża stężenie cholesterolu, reguluje poziom glukozy, obniża ciśnienie tętnicze krwi, oczyszcza organizm z toksyn i zapobiega rozwojowi raka jelita grubego.

  • Lignany

Są to związki należące do jednych z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Neutralizują działanie szkodliwych wolnych rodników, które powodują starzenie się organizmu i uszkadzają DNA komórek, zwiększając ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

Siemię lniane to także bogactwo innych składników pokarmowych. Zawiera między innymi:

  • kwas foliowy;
  • witaminy: B1, B2, B3, B6, B12, A, C, D, E i K;
  • składniki mineralne: fosfor, potas, cynk, selen, miedź, wapń, magnez.
Jak bolą wrzody żołądka? Zapytaliśmy gastroenterologa
Jesienne wirusy już się zbliżają – co nam zagraża? Jak się przygotować?
Obserwuj nas w
autor
Joanna Kamińska

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka kierunku zdrowie publiczne na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Ukończyła także studia podyplomowe z dydaktyki języka polskiego jako obcego na Uniwersytecie Warszawskim oraz 2-letnie studium fotograficzne w Warszawskiej Szkole Filmowej. Pisze o problemach zdrowotnych, które najczęściej dotykają Polaków. Szczególnie interesuje ją tematyka zdrowia psychicznego.  
Prywatnie jest wielką miłośniczką zwierząt, fotografii i kultury hiszpańskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko