Wywołuje wrzody, ale i raka żołądka. Ta bakteria jest groźniejsza niż myśleliśmy!
„W Polsce zakażonych jest około 66% osób dorosłych i 30% dzieci.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow. Bakteria ta jest najczęstszą przyczyną choroby wrzodowej i jak się okazuje, również raka żołądka! Co powinniśmy o niej wiedzieć?
Zakażenie Helicobacter pylori - przyczyna wrzodów i raka żołądka
Helicobacter pylori to gram-ujemna bakteria o spiralnym kształcie, która zasiedla błonę śluzową żołądka. Dzięki produkcji specyficznego enzymu - ureazy, przystosowana jest do kwaśnego środowiska żołądka. Helicobacter pylori znana jest z tego, że uszkadza błonę śluzową żołądka, powodując choroby, takie jak wrzody trawienne czy zapalenie żołądka.
„Jest to bakteria, która odpowiada za ostry, a następnie przewlekły stan zapalny błony śluzowej. Może doprowadzić do powierzchniowych ubytków, które nazywamy nadżerkami, bądź do ubytków głębokich, czyli wrzodów.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Zakażenie Helicobacter pylori jest także jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju raka żołądka. Utrzymująca się, długotrwała infekcja wywołuje stan zapalny, który może prowadzić do uszkodzenia komórek nabłonka i ich nieprawidłowego podziału, skutkując powstawaniem zmian nowotworowych.
Do pozostałych czynników ryzyka raka żołądka należą:
- dieta bogata w czerwone mięso, produkty wędzone, smażone, solone i konserwowane związkami azotowymi;
- dieta uboga w błonnik pokarmowy;
- nadwaga i otyłość;
- predyspozycje genetyczne;
- grupa krwi A;
- palenie tytoniu.
Objawy raka żołądka przypominają chorobę wrzodową
Rak żołądka rozwija się skrycie i powoli, przez długi czas nie dając wyraźnych objawów. Pojawiające się dolegliwości przypominają te, które występują przy chorobie wrzodowej.
„Rak żołądka w swojej wczesnej postaci często nie powoduje dolegliwości. Jest to nowotwór postępujący skrycie i powoli. Najczęstszymi dolegliwościami zgłaszanymi przez pacjentów są uczucie pełności w nadbrzuszu, szybkie przejadanie się, refluks żołądkowo-przełykowy i inne dolegliwości typowe dla choroby wrzodowej.” - powiedziała specjalistka onkologii klinicznej lek. med. Olga Urbanowska - Domańska.
Jak można się zarazić Helicobacter pylori?
Zakażenie Helicobacter pylori to bardzo powszechne zjawisko, które dotyka większą część społeczeństwa. „W Polsce zakażonych jest około 66% osób dorosłych i 30% dzieci.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Do zakażenia Helicobacter pylori dochodzi przez drogą pokarmową. Możemy się nią zarazić, np. używając tych samym sztućców czy pijąc ze wspólnej butelki.
„Najczęściej zakażamy się nią w okresie dziecięcym drogą kropelkową z pokarmem bądź też poprzez kontakt z zakażoną glebą czy wodą.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Objawy zakażenia Helicobacter pylori
Zakażenie Helicobacter pylori prze wiele lat może przebiegać bezobjawowo. Zazwyczaj dolegliwości pojawiają się dopiero w momencie, kiedy dochodzi do rozległych uszkodzeń w obrębie błony śluzowej żołądka.
Do typowych objawów zakażania Helicobacter pylori należą:
- bóle brzucha,
- niestrawność,
- wzdęcia,
- nudności,
- wymioty,
- uczucie pełności po posiłku,
- zgaga,
- brak apetytu,
- zaparcia i biegunki,
- stan podgorączkowy.
Aby zdiagnozować zakażenie Helicobacter pylori, stosuje się następujące badania:
- gastroskopia z testem urazowym,
- mocznikowy test oddechowy,
- badanie kału.
Istnieje możliwość wykonania w warunkach domowych prostego i szybkiego testu z kału, który dostępny jest w aptekach.