Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Zdaniem Lekarza > Soczewica pomaga w odchudzaniu. Dietetyczka tłumaczy, czym jest efekt drugiego posiłku
Sylwia  Wamej
Sylwia Wamej 08.07.2024 10:20

Soczewica pomaga w odchudzaniu. Dietetyczka tłumaczy, czym jest efekt drugiego posiłku

Hanna Stolińska, soczewica, odchudzanie
Fot. Freepic/ Kongres Żywieniowy Waw

Soczewica zaliczana jest do roślin strączkowych, natomiast charakteryzuje się krótszym czasem przygotowania, niż inne strączki. Występuje w kilku odmianach, a najpopularniejszymi to oczywiście soczewica zielona i czerwona. 

Posiada wiele cennych składników odżywczych, które wpływają na jej właściwości zdrowotne. Jak tłumaczy dietetyczka dr Hanna Stolińska, soczewica pomaga w odchudzaniu i przy insulinooporności. Stolińska zdradza też, czym jest efekt drugiego posiłku.

Soczewica: właściwości zdrowotne

Podobnie jak inne rośliny strączkowe, soczewica jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego, dobrego dla naszego zdrowia. Spośród strączków wyróżnia ją znacznie lepszy skład aminokwasowy, w związku z czym jest świetną alternatywą dla produktów dostarczających białka zwierzęcego. Nasiona soczewicy zawierają małe ilości tłuszczu oraz dostarczają naszemu organizmowi węglowodanów złożonych. 

Wyróżniamy takie odmiany soczewicy jak: soczewica brązowa, żółta,  czerwona, zielona oraz czarna. Wśród wielu korzyści zdrowotnych soczewicy trzeba wymienić: potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Soczewica to również spora dawka błonnika pokarmowego, który niezbędny jest do prawidłowego trawienia.

Podrażnione i przekrwione oczy? To może być trądzik różowaty oczny Jak bolą wrzody żołądka? Zapytaliśmy gastroenterologa

Soczewica świetna dla osób na diecie

Soczewica jest idealnym składnikiem dla osób będących na diecie odchudzającej. Przykładowo ta zielona to produkt o niskiej zawartości tłuszczu. Zawarty w niej błonnik pęcznieje w żołądku, dając na dłużej uczucie sytości.

Z uwagi na skład soczewica odznacza się ogromem korzystnych właściwości dla organizmu.

  • Poprawia trawienie oraz wspomaga leczenie zaparć
  • Chroni przed nadciśnieniem, anemią i miażdżycą
  • Wspiera skuteczne odchudzanie
  • Bierze udział w regulacji poziomu cukru we krwi
  • Zapobiega wadom cewy nerwowej płodu

Dietetyczka tłumaczy, czym jest efekt drugiego posiłku

Jak tłumaczy w swoich social mediach dietetyczka dr Hanna Stolińska, soczewica pomaga w odchudzaniu oraz przy insulinoodporności. Dietetyczka tłumaczy też, czym jest efekt drugiego posiłku.

 “Posiłek zjedzony jako pierwszy wpływa na odpowiedź glikemiczną kolejnego posiłku. Efekt drugiego posiłku to koncepcja ogłoszona po raz pierwszy w 1982 roku przez twórcę diety o niskim indeksie glikemicznym, dr Davida J. Jenkinsa z Uniwersytetu w Toronto. Dr Jenkins zdefiniował efekt drugiego posiłku jako wpływ pierwszego posiłku na stężenie glukozy we krwi po zjedzeniu drugiego posiłku” - tłumaczy na Instagramie Stolińska.

Dr Stolińska podkreśla też, że pokarmy zawierające rośliny strączkowe bogate w błonnik i białko, utrzymują posiłkowe stężenie glukozy we krwi do minimum, gdyż spowalniają trawienie i wchłanianie.

 “Wnioskuje się, że cukry i błonnik pokarmowy, które dotarły do dolnej części jelita cienkiego, stymulują wydzielanie hormonów, które odgrywają główną rolę w obniżaniu stężenia glukozy we krwi i utrzymywaniu uczucia sytości” - wyjaśnia na Instagramie dr Hanna Stolińska.

Czytaj też:

Lody na odchudzanie, czyli jesz smacznie i chudniesz? Dieta lodowa ma coraz więcej zwolenników

Te suplementy przeciwstarzeniowe naprawdę działają. Wygładzają zmarszczki, nadają skórze koloryt

Koktajl odchudzający. Jeśli chcesz schudnąć, pij go codziennie