Sposób Anny Nowak-Ibisz na pobudzającą i zdrową kawę. Dodaje te trzy składniki
Niedawno, Anna Nowak-Ibisz skończyła 57 lat i jest w świetnej formie. Co robi, aby utrzymać szczupłą sylwetkę? Oprócz regularnej aktywności fizycznej, zdrowo się odżywia, wykluczając ze swojego jadłospisu pewne produkty. Jakiś czas temu zdradziła swój prosty przepis na pyszną i zdrową kawę. Tak przygotowana "mała czarna” jest nie tylko smaczna i bardziej wartościowa, ale to także świetny sposób na podkręcenie metabolizmu.
Co Anna Nowak-Ibisz dodaje do kawy?
Anna Nowak-Ibisz to aktorka kina polskiego i niemieckiego, choć w naszym kraju znana jest głównie z programu "Pani Gadżet", którego była gospodynią przez wiele lat. Była żona Krzysztofa Ibisza przywiązuje dużą wagę do zdrowego stylu życia, prawidłowej diety i regularnej aktywności fizycznej.
W obliczu problemów zdrowotnych związanych z zespołem jelita drażliwego, prezenterka postanowiła radykalnie zmienić swoją dietę. Wyeliminowała z jadłospisu cukier i nabiał, a także ograniczyła spożycie przetworzonej żywności. Ponadto, gwiazda stosuje okna żywieniowe, które polegają na wyznaczaniu konkretnego czasu, w którym spożywane są posiłki. Jak twierdzi "Pani Gadżet", zmiany te nie tylko pomagają jej utrzymać zgrabną sylwetkę, ale także działają oczyszczająco na organizm.
Jakiś czas temu, gwiazda zdradziła w mediach społecznościowych swój sposób na pyszną i zdrową kawę. Dodaje do niej trzy “magiczne” składniki: cynamon, kardamon i skórkę z pomarańczy. Dlaczego warto wzbogacić o nie naszą “małą czarną”? To korzyści dla zdrowia i urody!
źródło: plotek.pl
@anna_nowak_ibisz_official/Instagram
Kardamon zielony
Kardamon wykazuje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwskurczowe, moczopędne i wykrztuśne. Wspomaga leczenie infekcji dróg oddechowych, udrażniając zatkany nos i łagodząc objawy kaszlu. Ponadto, wspiera pracę układu trawiennego, pomagając na dolegliwości, takie jak m.in. zgaga, wzdęcia, nudności czy nieświeży oddech.
Kardamon ma również korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Jak pokazują badania, kardamon posiada zdolność do obniżania ciśnienia oraz do redukcji stężenia trójglicerydów we krwi, tym samym chroniąc przed zawałem serca i udarem mózgu. Ponadto, dzięki swoim silnym właściwościom przeciwutleniającym działa ochronnie na serce.
Kardamon wykazuje też działanie łagodzące insulinooporność, dlatego zalecany jest w diecie osób z insulinoopornością i cukrzycą.
Cynamon cejloński
Cynamon cejloński, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, pomaga chronić organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników, które powodują uszkodzenia DNA komórek i stany zapalne w organizmie. Przyprawa ta nazywana jest naturalnym antybiotykiem, ze względu na swoje właściwości antybakteryjne, antywirusowe i rozgrzewające.
Cynamon cejloński wykazuje korzystne działanie na układ pokarmowy. Wspomaga pracę jelit, zapobiegając zaparciom, a także łagodzi dokuczliwe wzdęcia i mdłości. Ponadto, pobudza produkcję soku żołądkowego, poprawiając przemianę materii. Przyprawa ta pobudza procesy termogenezy w organizmie, stymulując go do spalania nadmiernej tkanki tłuszczowej, a także pomaga redukować nadmierny apetyt i ochotę na słodycze.
Cynamon cejloński pomaga też obniżać ciśnienie krwi oraz poziom lipidów, chroniąc organizm przed rozwojem miażdżycy i zapobiegając jej powikłaniom, takim jak zawał czy udar. Ma również korzystny wpływ na zmniejszenie poziomu glukozy we krwi, łagodząc insulinooporność.
Skórka pomarańczy
Skórka pomarańczy to nie tylko walory smakowe i estetyczne. Znajdziemy w niej witaminy: A, C i z grupy B oraz minerały: magnez, wapń, i miedź. To także źródło błonnika pokarmowego oraz flawonoidów o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych i przeciwmiażdżycowych.
Skórka pomarańczy zawiera substancje, które wspomagają usuwanie zalegającej flegmy w płucach, ułatwiając oddychanie i zapobiegając rozwojowi stanów zapalnych.
Ponadto, olejki eteryczne obecne w skórce pomarańczy wykazują działanie przeciwgorączkowe oraz łagodzące zaparcia i bóle brzucha.