Te owoce są pełne chemii. Ewa Wachowicz ostrzega kupujących w supermarketach
Jesień i zima to pory roku, podczas których dostęp do świeżych owoców jest ograniczony. Wielu z nas kupuje wówczas te z eksportu, które nierzadko naszpikowane są chemią. Nie wszystkie eksportowane owoce są potencjalnie szkodliwe, lecz według Ewy Wachowicz ze spożycia pewnych z nich lepiej zrezygnować w sezonie zimowym. Które to są?
Owoce naszpikowane chemią
Zimą chętniej sięgamy po gruszki, śliwki i czereśnie, twierdząc, że to idealna pora roku na nie. Niestety, te owoce właśnie znalazły się na „czarnej liście” Ewy Wachowicz – znana z zamiłowania do zdrowego trybu życia dziennikarka ostrzega przed tymi eksportowanymi z innych krajów. Co więcej, by były dłużej świeże, są poddawane obróbce chemicznej, co również nie przemawia na ich korzyść.
Mimo wszystko owoce i warzywa zawsze warto jeść. Jednak dobrze jest znać ich źródło pochodzenia i mieć świadomość, jak zostały wyprodukowane. Gdy nie mamy możliwości, by kupować produkty ekologiczne, kupujmy w supermarketach te uprawiane konwencjonalnie.
Przepisy diety ketogenicznej - śniadanie, obiad i przekąski Jedzenie też może poprawić humor. A te pokarmy w szczególnościPo które owoce sięgać, gdy jest zimno?
Pomarańcze, mandarynki i grejpfruty – warto je jeść ze względu na bogatą zawartość witaminy C, wzmacniającej odporność. Dobrym pomysłem jest także spożywanie pomelo i kaki. W sezonie zimowym jesteśmy bardziej narażeni na infekcje wirusowe, więc w codziennym menu nie powinno zabraknąć owoców, warzyw i produktów zawierających witaminę B, cynk, żelazo i selen.
Niedobór wymienionych witamin zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca. Może też powodować rozdrażnienie, problemy z koncentracją i zmęczenie organizmu.
Skąd pochodzą owoce i warzywa dostępne w Polsce?
W polskich marketach coraz częściej pojawiają się bardziej egzotyczne gatunki owoców. Mimo że Polska jest jednym z największych producentów w Europie, owoce i warzywa musimy też importować. W Polsce kupimy zarówno nasze jabłka i gruszki, jak i te importowane z Holandii, Belgii i Francji. Nie brakuje owoców z Chile lub Afryki.
W Polsce produkuje się najwięcej w Unii Europejskiej owoców borówki amerykańskiej, lecz w sezonie zimowym sprowadza się ją z Hiszpanii, Maroka i niekiedy z Chile. Owoce cytrusowe najczęściej importowane są z Hiszpanii, Turcji i Izraela.
Warzywa również chętnie sprowadzane są z Hiszpanii, ryby – z Norwegii, mięso i nabiał – z Niemiec.
źródło: pysznosci.pl, wiescirolnicze.pl