Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Profilaktyka i leczenie > Ten olej to "złoto" dla twoich włosów. A buteleczka kosztuje zaledwie kilka złotych
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 23.02.2024 15:58

Ten olej to "złoto" dla twoich włosów. A buteleczka kosztuje zaledwie kilka złotych

olej z czarnuszki
canva

Znalazła zastosowanie w kuchni i w łazience. Jej skład zawiera jest mnóstwo witamin i minerałów, których nasze ciało potrzebuje. Dawniej nazywano ją „złotem faraonów”, jednak dzisiaj moglibyśmy powiedzieć, że jest „złotem” osób mających problemy z włosami. Kuracja z jej zastosowaniem może ekspresowo przyspieszyć ich porost!

Olej z czarnuszki – złoto nie tylko faraonów

Nasionka czarnuszki są drobne i niezwykle aromatyczne. Czarnuszka rośnie w Europie Wschodniej i zachodniej części Azji. W czasach starożytnych była często używana przez Greków i Rzymian. Znalazła zastosowanie w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej. Zarówno wtedy, jak i dziś uznawana jest za naturalny lek i kosmetyk jednocześnie. Co więcej, jest także przyprawą.

O czarnuszce często wspomina się w kontekście problemów dotyczących porostu włosów. Nie powinno to dziwić ze względu na składniki, które można znaleźć w oleju z niej wyprodukowanym. Są to:

  • omega-3,
  • omega-6,
  • kwas foliowy,
  • witaminy (A,E,B1, B3),
  • wapń,
  • potas,
  • cynk,
  • sód,
  • cynk,
  • magnez,
  • selen,
  • miedź,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • białka,
  • aminokwasy.

Dzięki czarnuszce włosy i skóra odzyskują blask i witalność. Można aplikować ją na całe włosy lub tylko na ich końcówki. Nie trzeba jednak wylewać całej buteleczki – wystarczy wewnątrz dłoni rozgrzać kilka jej kropel i wtedy nanieść je na włosy. Olej odżywia włosy, przyspiesza i porost oraz zwiększa ich zagęszczenie. Dzieje się tak, ponieważ stymuluje mieszki włosowe i pobudza wzrost nowych włosów. Co więcej, zapobiega też ich nadmiernemu wypadaniu.

4.png

Zwykłe wypadanie włosów czy łysienie? Wyjaśnia dermatolog Anna Bachleda-Curuś Ratunek na wypadające włosy i nie tylko! Poznaj niezwykłe właściwości pokrzywy

Czarnuszkę stosuj z umiarem

Oleju z czarnuszki można użyć np. podczas olejowana włosów – polega to na zmoczeniu włosów ciepłą wodą, odsączeniu jej nadmiaru i nałożeniu oleju. Przypominamy, że włosów wówczas nie myjemy, tylko je moczymy.

Podczas olejowania włosów nakładamy na suche lub wilgotne włosy 1-2 łyżki oleju – od nasad po same ich końce. Czarnuszka odżywczo wpływa także na skalp, więc nie należy się obawiać, że obciąży włosy przy nasadzie.

Olej dobrze pozostawić na godzinę i następnie umyć włosy, popularną wśród włosomaniaczek metodą OMO (odżywka-mycie-odżywka). Dzięki kuracji jak ta włosy zyskają błysk i staną się gładkie. Olej z czarnuszki można również pozostawić na głowie na całą noc. Zabieg powtarzamy co 2 tygodnie.

Który olej z czarnuszki wybrać?

Podczas wybierania oleju z czarnuszki, warto szukać tych informacji:

  • tłoczony na zimno,
  • wyprodukowany z samych nasion czarnuszki siewnej,
  • tłoczony na świeżo,
  • bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • naturalny produkt,
  • olej nierafinowany,
  • olej zimnotłoczony nieoczyszczony,
  • olej tłoczony na zimno.

Dziennie tracimy ok.50-100 włosów

Stres, zaburzenia hormonalne, niedobór witamin i minerałów w diecie – to wszystko sprawia, że włosów tracimy coraz więcej i coraz częściej. Stają się też cieńsze i bardziej łamliwe. Jednak to tylko czubek góry lodowej.

„Przyczyny dolegliwości mogą być bardzo zróżnicowane, począwszy od błahych i możliwych do prostego wyeliminowania w warunkach domowych, na różnego typu problemach zdrowotnych skończywszy”. - powiedziała dermatologa Annę Bachledę-Curuś

Wspomaganie się produktami jak olej z czarnuszki może wiele pomóc. Jednak osoby mające tego rodzaju problemy powinny też zmodyfikować nieco dietę i spożywać więcej produktów bogatych w miedź np. kakao, kaszę gryczaną, natkę pietruszki, nasiona słonecznika. Równie istotny wpływ na porost włosów ma żelazo, którego bogatymi źródłami są: mak, soja, kasza jaglana i sardynki z puszki.