Naukowcy wiedzą od dawna, że niektóre z przypraw mają doskonałe właściwości lecznicze. Rośliny te, dzięki obecności wielu związków czynnych, mają wielokierunkową aktywność farmakologiczną. Stosowanie ich w kuchni może przynieść rozmaite korzyści zdrowotne od regulacji apetytu po redukcję cholesterolu.
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. To napój, który zapewnia energię, ale i po prostu dobrze smakuje. Okazuje się jednak, że wystarczy dodać do kawy jeden składnik, by nabrał dodatkową, dość przydatną właściwość. Co dodać do kawy, by schudnąć? Odpowiadamy.
Wielu z nas nie umie sobie wyobrazić poranka bez świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy. Filiżanka tego napoju dodaje energii i pozytywnie nastraja, ale przede wszystkim jest elementem przyjemnego, porannego rytuału. Uwielbiamy także przeróżne dodatki do kawy, takie jak cynamon, czy wanilia. Warto spróbować również kawy z mniej oczywistą przyprawą. Poza unikalnym smakiem zapewnia także cenne walory odżywcze.
Niedawno, Anna Nowak-Ibisz skończyła 57 lat i jest w świetnej formie. Co robi, aby utrzymać szczupłą sylwetkę? Oprócz regularnej aktywności fizycznej, zdrowo się odżywia, wykluczając ze swojego jadłospisu pewne produkty. Jakiś czas temu zdradziła swój prosty przepis na pyszną i zdrową kawę. Tak przygotowana "mała czarna” jest nie tylko smaczna i bardziej wartościowa, ale to także świetny sposób na podkręcenie metabolizmu.