Tak przechowuj żywność, by uniknąć zatrucia. Sanepid ostrzega
Święta to czas, gdy nasze stoły nierzadko uginają się od jedzenia. Jednak gdy potrawy leżą tam zbyt długo, mogą się zepsuć. A spożycie zepsutego jedzenia to prosta droga m.in. do dolegliwości żołądkowych. Można tego uniknąć. Sanepid przypomina o zasadach przechowywania żywności. Polecamy się z nimi zapoznać.
Jedzenie na stole nie może leżeć zbyt długo
Ugotowane potrawy ze stołu świątecznego powinny wrócić do lodówki nie dłużej niż po dwóch godzinach – tak zalecają eksperci z sanepidu. W szczególności mowa tu u rybach, pierogach, barszczu i mięsie. Eksperci z GIS zamieścili kilka praktycznych porad, o których powinien wiedzieć każdy z nas:
- Wszystkie gotowe i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temp. poniżej 5°C. Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowych potraw tuż przed podaniem.
- Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.
- Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych).
GIS przypomina, by zarówno przed kontaktem z żywnością, jak i podczas przygotowania jej, powinno się zawsze myć ręce. Powierzchnie wykorzystywane podczas przygotowania żywności należy umyć i odkazić. W kuchni nie powinny przebywać zwierzęta i owady.
Tak przechowuj jedzenie w lodówce
Sanepid przypomina, by środki spożywcze przechowywać zgodnie z zaleceniami producenta zamieszczonymi na etykiecie.
Produkty wymagające niższych temperatur (większych niż ok. 2 stopnie Celsjusza) to:
- surowe mięso,
- ryby,
- owoce morza.
Produkty, które powinno się przechowywać w temperaturze między 4 a 8 stopni Celsjusza to:
- mleko,
- wędliny,
- masło,
- przetwory mleczne (jogurty, sery),
- produkty, na których widnieje informacja „po otwarciu przechowywać w lodówce”.
Warzywa i owoce nie wymagają tak niskich temperatur – w ich przypadku temperatura przechowywania powinna mieścić się w przedziale 9 a 10 stopni Celsjusza. Jajka należy przechowywać w temperaturach od 10 do 15 stopni Celsjusza.
Gdy jedzenia zostało za dużo
By uniknąć problemu z nadmiarem jedzenia, warto zaplanować zakupy jeszcze przed świętami – podczas kupowania produktów weźmy pod uwagę, ilu będzie gości i jak dużo będą w stanie zjeść.
Jeśli jedzenia zostanie jednak za dużo, nadwyżkę można zamrozić. Większość świątecznych dań można przechowywać w zamrażalniku nawet kilka miesięcy. Przed zamrożeniem jedzenie należy ostudzić i zapakować tak, by w opakowaniu było jak najmniej powietrza. Ponadto dobrze je również odatować.
Nadwyżkę żywności można również przynieść do jadłodzielni, punktu charytatywnego lub podzielić się nim z kimś, kto tego potrzebuje.
źródło: GIS