Wzrosła liczba infekcji wirusowych, które dotykają głównie przewodu pokarmowego. Dane Zakładu Epidemiologii Chorób Zakaźnych i Nadzoru Narodowego Instytutu Zdrowia nie wyglądają optymistycznie. Objawy infekcji wirusowych rozwijają się w krótkim czasie, atakując szczególnie jeden organ.Zakład Epidemiologii Chorób Zakaźnych i Nadzoru Narodowego Instytutu Zdrowia odnotował wzrost wirusowych zakażeń jelitowych. W okresie między 1 stycznia a 30 kwietnia 2024 roku zgłoszono 13 523 przypadki zachorowań.
Wyjazdy majówkowe przed nami. Obojętnie, czy jedziemy w dalszą, czy bliższą podróż, możemy złapać zatrucie pokarmowe. Biegunka podróżnych jest jednym z najczęstszych problemów zdrowotnych turystów. Przed podróżą warto poznać zasady zapobiegania problemom żołądkowo-jelitowym oraz zwalczania ich objawów. Co zrobić, aby zminimalizować ryzyko biegunki podróżnych?
Święta to czas, gdy nasze stoły nierzadko uginają się od jedzenia. Jednak gdy potrawy leżą tam zbyt długo, mogą się zepsuć. A spożycie zepsutego jedzenia to prosta droga m.in. do dolegliwości żołądkowych. Można tego uniknąć. Sanepid przypomina o zasadach przechowywania żywności. Polecamy się z nimi zapoznać.
W niedzielny poranek 18-latka z Kobylej Góry straciła przytomność na terenie prywatnej posesji. Niedługo potem funkcje życiowe się zatrzymały. Dziewczyna została przetransportowana do szpitala we Wrocławiu, lecz zmarła. Jednak jak wynika z doniesień, 18-latka dzień wcześniej była już w placówce medycznej w Ostrzeszowie. Szpital w Ostrzeszowie właśnie wydał w tej sprawie oświadczenie. Co było przyczyną śmierci?
Setki europejskich turystów, powracających z wakacji w Hiszpanii, zostało zakażonych kryptosporydiozą - wywoływaną przez pierwotniaki pasożytniczą chorobą jelitową.Zakażenie objawia się najczęściej silną biegunką, bólami brzucha, nudnościami i gorączką. Ze względu na zagrożenie odwodnieniem choroba jest niebezpieczna dla małych dzieci, osób starszych i z obniżoną odpornością.
Sieć sklepów Action wycofała ze sprzedaży ciastka. Powód? Stanowią zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Mogą mieć oznaki zepsucia, nawet przed upływem daty ważności. Firma ostrzega klientów przed produktem.
Ze sklepów wycofano produkty z mięsa mielonego, które wywołały falę zakażeń groźną bakterią. Chodzi o enterokrwotoczny szczep bakterii Escherichia coli, który produkuje silne toksyny niebezpieczne dla zdrowia i życia - szczególnie dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży i pacjentów z osłabionym układem odpornościowym.