Te 3 rzeczy prowadzą do demencji. Nowe wyniki badań
Demencja nie jest chorobą, która przydarza się ludziom “w pewnym wieku”. Choć u niektórych ryzyko jest większe ze względu na geny, istnieją czynniki mogące doprowadzić do przedwczesnej demencji. Naukowcy właśnie odkryli trzy kluczowe i mówią, co robić. Polacy powinni wziąć sobie te rady do serca.
Brytyjscy i holenderscy naukowcy o demencji
Demencja nie jest wyłącznie problemem seniorów. Prawie 4 miliony osób poniżej 65. roku życia również doświadcza jej objawów. Co roku u 370 tys. z tych osób diagnozowany jest nowotwór. Zależność tę zbadali naukowcy z Wielkiej Brytanii i Holandii. W badaniu udział wzięło 350 tys. osób, które nie ukończyły 65. roku życia. Naukowcy z uniwersytetów w Exeter i Maastricht ustali, że wczesne występowanie demencji mogą powodować czynniki genetyczne, środowisko i styl życia.
Przedwczesna demencja a styl życia
Z ustaleń naukowców wynika, że występowaniu demencji we wczesnym okresie życia sprzyjają:
- samotność,
- wysokie ciśnienie krwi,
- depresja,
- brak kontaktów towarzyskich,
- palenie tytoniu,
- spożywanie alkoholu,
- niższy status społeczno-ekonomiczny,
- cukrzyca
Wyniki badania opublikowane zostały w miesięczniku medycznym „JAMA Neurology”. Demencję w młodym wieku powoduje gen APOE4.
Ryzyko wystąpienia demencji można zmniejszyć
Obecnie nie istnieje lek na demencję. Lekarze uznają, że gdy choroba już wystąpi, będzie rozwijać się do końca życia. Nie można jej także zapobiec. Za to wciąż można podjąć działania, dzięki którym ryzyko wystąpienia demencji o wczesnym początku, będzie mniejsze. Działaniami zapobiegawczymi są:
- zrezygnowanie z palenia tytoniu
- przestrzeganie zdrowej diety,
- suplementacja witaminy D w razie jej niedoboru,
- prowadzenie aktywnego trybu życia,
- dbanie prawidłową masę ciała,
- kontynuowanie aktywności umysłowej,
- unikanie chronicznego stresu i samotności.
Jaka dieta jest dobra dla mózgu?
Na kondycję mózgu, tak jak i reszty ciała, ma ogromny wpływ to, co jemy. Najlepszą dietą dla mózgu jest ta łącząca elementy diety śródziemnomorskiej i DASH – dietę tę określa się skrótem MIND ( ang. MEDITERRANEAN – DASH Intervention for Neurodegenerative Delay. Jej twórcy zalecają, by spożywać:
- co najmniej 6 porcji zielonych warzyw liściastych w tygodniu,
- co najmniej jedna porcja innych warzyw dziennie,
- co najmniej 2 porcje owoców jagodowych w tygodniu,
- co najmniej 5 porcji orzechów w tygodniu,
- co najmniej 3 porcje pełnoziarnistych produktów zbożowych w ciągu dnia,
- co najmniej jeden posiłek w tygodniu zawierający ryby,
- co najmniej 2 posiłki w tygodniu z drobiu niesmażonego,
- do przygotowywania posiłków stosować oliwę z oliwek
„ J agoda to król, jeśli chodzi o nasz układ nerwowy i mózg! Istnieją bardzo silne dowody na to, że jagody i borówki mają silne działanie w kontekście wsparcia układu nerwowego. Badania potwierdzają ich znaczący wpływ na poprawę pamięci i przeciwdziałanie chorobie Alzheimera oraz demencji ”. - powiedziała dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
źródło: ncez.pzh.gov.pl, The Guardian