Skurcze miesiączkowe, jak sama nazwa wskazuje, występują w czasie miesiączki. Wiele kobiet skarży się na towarzyszący im ból, który utrudnia normalne funkcjonowanie. Lekarz podpowiada, do jakich domowych sposobów należy się uciec, by złagodzić dolegliwość.Ile kobiet cierpi na bolesne miesiączki i w jakim wieku okres boli? To często zadawane pytania. Statystyki mówią, że to dość powszechny problem. Rozpoznaje się je u 30-70%, a według niektórych badań nawet u 93% nastolatek i młodych kobiet. U 15% dziewcząt objawy przybierają na sile.
Rzodkiewki należą do nowalijek, świeżych i pysznych młodych warzyw, które w sezonie letnim smakują wyjątkowo dobrze. Rzodkiewki, podobnie jak inne warzywa, jak chociażby ogórki, można również ukisić.W wersji kiszonej te letnie warzywa są smaczne i bardzo chrupiące, ale również bogate w witaminę C oraz minerały. Rzodkiewki są również niskokaloryczne oraz lekkostrawne. Najlepiej przygotowywać je w wiosennych miesiącach, gdy warzywa kuszą pięknym kolorem i świeżością. W wersji ukiszonej są doskonałe jako dodatek do kanapek, sałatek. Można je jeść również solo, bez niczego. Jak je przygotować?
W sezonie jesienno-zimowym kiszona kapusta jest jedną z najcenniejszych potraw. Niskokaloryczna, stanowiąca bogate źródło składników mineralnych i przeciwutleniaczy oraz niedroga – jednak nawet ona nie jest dla każdego i może poważnie zaszkodzić. Sprawdź, kto powinien natychmiastowo ograniczyć jej spożycie lub całkowicie z niej zrezygnować.