Polacy kochają kiszonki. I bardzo dobrze – żywność konserwowana w ten sposób jest bardzo zdrowa. Kiszona kapusta i ogórki, czyli najpopularniejsze z naszych kiszonek, stanowią doskonałe wsparcie dla odporności i układu trawiennego.W ostatnich latach do łask wraca również zwyczaj picia zalewy z kiszonek. Entuzjaści wody z ogórków zwracają uwagę na prozdrowotne właściwości tego napoju, czasem również na jego oryginalny smak. Czy jego picie zawsze jest wskazane? Niekoniecznie.
W czasach PRL-u kuchnia była w dużej mierze dostosowana do ograniczeń wynikających z braków w sklepach i konieczności gotowania z tego, co było dostępne. Nasze babcie i mamy gotowały wtedy dania nieskomplikowane i tanie, ale też bardzo pożywne. Chociaż potrawy z tamtych lat często kojarzymy z prostotą i monotonią, do niektórych warto wracać.Coraz większy dobrobyt i globalizacja wpłynęły na nasze kuchnie – chętniej sięgamy po dania inspirowane kuchnią włoską, azjatycką czy amerykańską. Często jemy też żywność przetworzoną, co wcale nie służy naszemu zdrowiu. Żyjąc w pośpiechu, czasem warto przygotować tradycyjny, prosty posiłek w domu niż sięgać po gotowe dania. Oto kilka wartościowych posiłków, które na pewno zjesz ze smakiem i z korzyścią dla zdrowia.
Skurcze miesiączkowe, jak sama nazwa wskazuje, występują w czasie miesiączki. Wiele kobiet skarży się na towarzyszący im ból, który utrudnia normalne funkcjonowanie. Lekarz podpowiada, do jakich domowych sposobów należy się uciec, by złagodzić dolegliwość.Ile kobiet cierpi na bolesne miesiączki i w jakim wieku okres boli? To często zadawane pytania. Statystyki mówią, że to dość powszechny problem. Rozpoznaje się je u 30-70%, a według niektórych badań nawet u 93% nastolatek i młodych kobiet. U 15% dziewcząt objawy przybierają na sile.
Rzodkiewki należą do nowalijek, świeżych i pysznych młodych warzyw, które w sezonie letnim smakują wyjątkowo dobrze. Rzodkiewki, podobnie jak inne warzywa, jak chociażby ogórki, można również ukisić.W wersji kiszonej te letnie warzywa są smaczne i bardzo chrupiące, ale również bogate w witaminę C oraz minerały. Rzodkiewki są również niskokaloryczne oraz lekkostrawne. Najlepiej przygotowywać je w wiosennych miesiącach, gdy warzywa kuszą pięknym kolorem i świeżością. W wersji ukiszonej są doskonałe jako dodatek do kanapek, sałatek. Można je jeść również solo, bez niczego. Jak je przygotować?
W sezonie jesienno-zimowym kiszona kapusta jest jedną z najcenniejszych potraw. Niskokaloryczna, stanowiąca bogate źródło składników mineralnych i przeciwutleniaczy oraz niedroga – jednak nawet ona nie jest dla każdego i może poważnie zaszkodzić. Sprawdź, kto powinien natychmiastowo ograniczyć jej spożycie lub całkowicie z niej zrezygnować.