Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Czy można pić wodę po kiszonkach? Dietetyk mówi wprost
Alina Gałka
Alina Gałka 13.02.2025 08:00

Czy można pić wodę po kiszonkach? Dietetyk mówi wprost

Woda po kiszonkach
Fot. azerbaijan_stockers/Freepik

Polacy kochają kiszonki. I bardzo dobrze – żywność konserwowana w ten sposób jest bardzo zdrowa. Kiszona kapusta i ogórki, czyli najpopularniejsze z naszych kiszonek, stanowią doskonałe wsparcie dla odporności i układu trawiennego.

W ostatnich latach do łask wraca również zwyczaj picia zalewy z kiszonek. Entuzjaści wody z ogórków zwracają uwagę na prozdrowotne właściwości tego napoju, czasem również na jego oryginalny smak. Czy jego picie zawsze jest wskazane? Niekoniecznie.

 

Kiszone warzywa a zdrowie

Kisić można wszystko – od warzyw, przez owoce, po mięsa – a to, co kisimy, uzależnione jest kulturowo. Amerykanie dziwią się polskiemu zwyczajowi jedzenia kiszonej kapusty, Polacy nie mogą przełknąć szwedzkich kiszonych śledzi.

Jedzenie kiszonek przynosi wiele korzyści zdrowotnych, głównie dzięki procesowi fermentacji, który wzbogaca je w probiotyki – korzystne bakterie wspierające mikroflorę jelitową. Regularne spożywanie kiszonek może poprawiać trawienie, wzmacniać odporność i wspierać wchłanianie składników odżywczych.

Kiszone warzywa są też bogate w witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały takie jak potas i magnez, co może wspomagać funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. W badaniach naukowych udowodniono, że regularne spożywanie kiszonych warzyw może zmniejszyć długoterminowe ryzyko cukrzycy [1].

Czytaj także: Oto następca skyru. Zmniejsza apetyt, pobudza jelita do pracy. Waga poleci w dół


 

Dr n. med. Leszek Marek Krześniak: Dysbakterioza jelitowa to zagrożenie dla całego organizmu Lekarka mówi wprost: To najgorsze warzywo jakie można jeść. Polacy je uwielbiają

Czy woda z ogórków jest zdrowa?

 

 

Również zalewa z kiszonych ogórków może być zdrowa i jej picie jest uzasadnione. Zalewa zawiera probiotyki, które wspierają florę jelitową, co może poprawiać trawienie i wzmacniać odporność. Dodatkowo jest bogata w elektrolity, głównie sód i potas, dzięki czemu może pomóc w łagodzeniu skurczów mięśni, co również zostało potwierdzone naukowo [2] – dlatego niektórzy sportowcy piją ją po intensywnym wysiłku.

kiszonki-Freepik
Woda z kiszonek wspiera trawienie, wzmacnia florę jelitową dzięki probiotykom oraz pomaga w uzupełnianiu elektrolitów. Fot. Freepik

Czytaj także: Ten napój penetruje narządy i niszczy odporność. Polacy piją go na potęgę

Ryzyko picia zalewy z ogórków

Niestety picie wody z ogórków w nadmiarze może mieć też negatywne konsekwencje zdrowotne, na co zwrócił uwagę dietetyk Michał Wrzosek. Na swoim koncie TikTok opublikował video, w którym wyjaśnia, jak sól zawarta w zalewie może zaszkodzić zdrowiu. Jej nadmiar może przyczyniać się m.in. do wzrostu ciśnienia krwi, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, takich jak udar czy zawał serca. Dietetyk podkreśla też negatywny wpływ soli na nerki i zatrzymywanie wody w organizmie.

Jak woda z kiszonek może zaszkodzić?

Picie zalewy z ogórków kiszonych może mieć korzyści zdrowotne, ale wiąże się też z pewnym ryzykiem, zwłaszcza gdy spożywana jest w nadmiarze.

1. Wysoka zawartość sodu – zbyt dużo soli w diecie może prowadzić do nadciśnienia, zatrzymywania wody w organizmie i obciążenia nerek, zwłaszcza u osób z problemami sercowo-naczyniowymi.
2. Podrażnienie żołądka – kwas mlekowy i ocet mogą powodować zgagę lub podrażnienie błony śluzowej żołądka, szczególnie u osób z refluksem lub wrzodami.
3. Ryzyko biegunek – chociaż probiotyki w kiszonkach są korzystne, spożywanie ich w nadmiarze może powodować nadmierną perystaltykę jelit i luźne stolce, zwłaszcza u osób z wrażliwym układem pokarmowym.
4. Możliwe interakcje z lekami – wysoka zawartość sodu może też wpływać na działanie leków na nadciśnienie lub inne schorzenia, dlatego osoby przewlekle chore powinny pić ją z umiarem.

Podsumowując, jeśli lubisz smak zalewy z kiszonych ogórków i nie masz przeciwwskazań zdrowotnych, okazjonalne picie niewielkich ilości może przynieść korzyści, ale warto zachować umiar.

też-kiszonki-Freepik
Zalewa z kiszonek zawiera dużą ilość soli, co przy nadmiernym spożyciu może prowadzić do nadciśnienia i zatrzymywania wody w organizmie. Fot. Freepik

Czytaj także: Polacy używają tej przyprawy do każdego dania. A ona zwiększa ryzyko stwardnienia rozsianego

[1] Yulan Cai, Xiaoxia Yang, Siju Chen, Kunming Tian, Suowen Xu, Renli Deng, Min Chen, Yan Yang, Tao Liu. Regular consumption of pickled vegetables and fermented bean curd reduces the risk of diabetes: a prospective cohort study. Front Public Health. 2023 Apr 27:11:1155989. doi: 10.3389/fpubh.2023.1155989. eCollection 2023.
[2] Elliot B Tapper, Najat Salim, Jad Baki, Zhe Zhao, Vinay Sundaram, Vilas Patwardhan, Samantha J Nikirk. Pickle Juice Intervention for Cirrhotic Cramps Reduction: The PICCLES Randomized Controlled Trial. Am J Gastroenterol. 2022 Jun 1;117(6):895-901. doi: 10.14309/ajg.0000000000001781. Epub 2022 Apr 13.