Czasem jest nam zimno, czujemy się zmęczeni, trudno nam się skoncentrować. Czasem – to słowo klucz. Wiele sytuacji może powodować takie objawy, a zdarzają się one wszystkim ludziom. Kiedy jednak dany objaw zaczyna pojawiać się częściej, bez wyraźnego powodu, warto mu się przyjrzeć.To naturalne, że po nieprzespanej nocy cały dzień ziewamy. Ale kiedy całkiem dobrze sypiamy, a mimo to, w dzień nie możemy zapanować nad tym odruchem, prawdopodobnie czegoś nam brakuje. Tak objawia się niedobór żelaza.
Anemia to stan, w którym poziom hemoglobiny we krwi jest zbyt niski, co utrudnia transport tlenu do komórek organizmu. Przyczyny anemii mogą być różne, jednak najczęściej jest to niedobór żelaza w diecie lub zaburzenia jego wchłaniania. W jakich produktach znajduje się najwięcej żelaza? Czy żelazo jest obecne jedynie w mięsie? Czy spożywając mięso, zapobiegamy występowaniu anemii? Zapytaliśmy specjalistę. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską - Kwaśnik.
Przygotowując posiłki, warto łączyć produkty zawierające żelazo z tymi, które są bogate w witaminę C. Jest to szczególnie istotne w przypadku osób niespożywających mięsa. Dlaczego jest to ważne połączenie? Tłumaczy dietetyk kliniczny mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.