Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żelazo

Żelazo

żelazo

anemia mięso
28.02.2024 09:25 Czy jedzenie mięsa zapobiega anemii? Specjalista rozwiewa wątpliwości

Anemia to stan, w którym poziom hemoglobiny we krwi jest zbyt niski, co utrudnia transport tlenu do komórek organizmu. Przyczyny anemii mogą być różne, jednak najczęściej jest to niedobór żelaza w diecie lub zaburzenia jego wchłaniania. W jakich produktach znajduje się najwięcej żelaza? Czy żelazo jest obecne jedynie w mięsie? Czy spożywając mięso, zapobiegamy występowaniu anemii? Zapytaliśmy specjalistę. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską - Kwaśnik.   

zakupy
17.11.2023 18:30 Dlaczego warto łączyć witaminę C i żelazo? Dietetyk tłumaczy

Przygotowując posiłki, warto łączyć produkty zawierające żelazo z tymi, które są bogate w witaminę C. Jest to szczególnie istotne w przypadku osób niespożywających mięsa. Dlaczego jest to ważne połączenie? Tłumaczy dietetyk kliniczny mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.