Niedobory żelaza mogą prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak osłabienie i spadek odporności, a w skrajnych przypadkach nawet anemii. Żelazo, choć najczęściej jego obecność wiążemy z produktami odzwierzęcymi, znajduje się także w roślinach i produktach pochodzenia roślinnego. Bardzo dobrym źródłem żelaza są m.in. warzywa liściaste i strączkowe, o czym doskonale wiedzą osoby będące na diecie roślinnej. Zdrową alternatywą są także owoce.
Anemia to stan, w którym poziom hemoglobiny we krwi jest zbyt niski, co utrudnia transport tlenu do komórek organizmu. Przyczyny anemii mogą być różne, jednak najczęściej jest to niedobór żelaza w diecie lub zaburzenia jego wchłaniania. W jakich produktach znajduje się najwięcej żelaza? Czy żelazo jest obecne jedynie w mięsie? Czy spożywając mięso, zapobiegamy występowaniu anemii? Zapytaliśmy specjalistę. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską - Kwaśnik.
Przygotowując posiłki, warto łączyć produkty zawierające żelazo z tymi, które są bogate w witaminę C. Jest to szczególnie istotne w przypadku osób niespożywających mięsa. Dlaczego jest to ważne połączenie? Tłumaczy dietetyk kliniczny mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.